2024. május 26. Fülöp, Evelin
Boros Imre: versenyképessé kell tenni a magyar kis- és középvállalkozásokat
Kujan István
|
2019. február 28. 19:28
|
frissítve: 2021. június 23. 11:59
– A multinacionális cégek szerencsére özönlenek Magyarországra, mert itt stabil a piaci környezet, fizikai biztonság is van, a magyar tulajdonú kis- és középvállalkozásokat pedig regionálisan és lehetőség szerint világviszonylatban is versenyképessé kell tenni – hangoztatta csütörtöki, Miskolcon tartott előadásában Boros Imre. A közgazdász a CÖF Klub Miskolc meghívására érkezett a városba.

A Civil Összefogás Fórum (CÖF) Klub Miskolc, együttműködve az Életfa Társadalom- és Környezetkultúra Alapítvánnyal, az Életműtárs Művészeti és Civilitikai Egyesülettel, valamint az 1956-os Vitézi Lovagrend Baráti Társasággal szervezett újabb előadást csütörtökön a Tudomány és Technika Házában.

Lengyel Attila, a CÖF Klub Miskolc vezetője érdeklődésünkre elmondta: civil szervezetként múltunkkal, jelenünkkel és jövőnkkel foglalkoznak a Sorskérdések című sorozatban. Ugyanakkor ki is tárják a világot, és - mint például a mostani előadás alkalmával - globális témákat is tárgyalnak. Minden hónap utolsó csütörtökjén tartják ingyenesen látogatható rendezvényeiket.

cof_klub_20190228_bl_006_web.jpg

– Azt is feladatunknak érezzük, hogy integráljuk a közelünkben működő civil szervezeteket, együttműködjünk velük, bemutassuk meg, és kölcsönösen látogassuk egymás rendezvényeit – sorolta Lengyel Attila. A Sorskérdések sorozatban ezúttal „a globalizált gazdaság jótéteményeiről és átkairól” tartott előadást Boros Imre közgazdász, aki a globalizációt a tűzhöz hasonlította. – Ha túl közel vagy hozzá, akkor megégsz, ha viszont túl távol vagy tőle, akkor nem érdekes az egész. Kellő távolságot kell tehát tartani tartani, ugyanakkor nem lehet tőle teljesen elszakadni sem. Nemzeti szinten kell megmondani, hogy adott esetben, egy-egy üzlet tekintetében mi a jó nekünk és mi nem – fogalmazott.

cof_klub_20190228_bl_011_web.jpg

Hozzátette, ha egy ország kézben tartja a saját pénzét és a nemzeti adósságát, akkor ez a tűz nem fogja agyonégetni. – Ha azonban túl közel megy hozzá, és Magyarországon erre is volt példa, akkor jön a megszorítások tömkelege. Azaz perzsel ez a tűz bennünket – fogalmazott a közgazdász.

– Ha mi azokat a tőkebefektetéseket vesszük igénybe, amelyek magas hozzáadott értékű munkahelyeket teremtenek és komoly munkabéreket tudnak fizetni a munkavállalóknak, az rendben van. Hátrányt az jelent, amikor pusztán összeszerelési munkákat biztosítanak, és a legkisebb baj esetén is kivonul az adott cég az országból – ecsetelte Boros Imre.

cof_klub_20190228_bl_007_web.jpg

A magyar gazdaság jelenlegi állapota kapcsán úgy fogalmazott, a magyar tulajdonú kis- és középvállalkozásokat regionálisan és lehetőség szerint világviszonylatban is versenyképessé kell tenni. – Ebben még le vagyunk maradva. A multinacionális cégek szerencsére özönlenek Magyarországra, mert itt stabil a piaci környezet, és fizikai biztonság is van. Velük most elég jó alkupozícióban vagyunk, a saját belgazdaságunkkal kell törődnünk – hangsúlyozta.

Boros Imre egyebek mellett szólt még a pénz szerepéről, valamint a régi és az új pénzügyi-gazdasági válságok közötti különbségekről is. – Ma a válság nem spontán, nem kiszámíthatatlan, ez hazugság; akik csinálják, azok pontosan tudják, hogy mikor és mekkora összeomlást akarnak kirobbantani, és kinek a nyakába akarják ezt varrni. Ez fontos üzenet számunkra, 2008-ban ebből már elég nagy hasalás lett – fogalmazott a közgazdász.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat