2019. április 19. Emma
Cefreerjesztő tartályban fulladt meg
minap.hu
|
2018. november 08. 12:56
|
frissítve: 2018. november 09. 12:16
Halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt szabott ki az Ózdi Járásbíróság 1 év – 2 évre felfüggesztett – fogházbüntetést csütörtökön első fokon egy pálinkafőzéssel foglalkozó gazdasági társaság vezetőjével szemben. Beosztottja ugyanis egy cefreerjesztő tartály tisztítása közben halt meg.

femtartaly.jpg

Képünk csak illusztráció Forrás: hoards.com

A beosztott alkalmi munkavégzés keretében a cefreerjesztő tartály belső tisztítását végezte a pálinkafőzőben. A vádlott a szükséges munkavédelmi oktatásban őt nem részesítette, így különösen nem hívta fel a figyelmét a tartályban fejlődő gázok kockázatára, arra, hogy az erjedési folyamat közben szén-dioxid keletkezik, amely színtelen, szagtalan, fulladást okozó gáz. A tartályon kívül tartózkodó, munkát felügyelő másik alkalmi munkavállaló pedig nem volt felszerelve a szükséges mentő eszközökkel, illetve nem rendelkezett megfelelő ismeretekkel. Mivel a vádlott már 2013 óta vezetője volt a cégnek, tudomása is volt arról, hogy nem szakszerűen történik a tartályok tisztítása, a munkavégzés biztonságos feltételeit azonban ennek ellenére nem követelte meg.

A sértett a tartályba való leereszkedést követően heveny oxigénhiány miatt elveszítette eszméletét, majd fulladás következtében elhunyt. Halála közvetlen oksági összefüggésben áll a vádlott többszöri szabályszegéseivel. A bíróság a felfüggesztett fogházbüntetésen túl ítéletében a vádlottat 1 évre a desztillált szeszes ital gyártása foglalkozástól is eltiltotta. A büntetés kiszabásánál enyhítő körülményként értékelte, hogy amikor tudomást szerzett a balesetről, azonnal a sértett után ugrott a tartályba, ahol ő is rosszul lett. A sértett életét azonban már nem tudta megmenteni. Az ítélet nem jogerős, a vádlott és védője fellebbezést jelentettek be.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat