2023. február 04. Ráhel, Csenge
Célbaért a „Fuss magadért egy kört!”
minap.hu
|
2016. október 03. 15:31
|
frissítve: 2016. október 05. 10:04
Tizenhat napon át, 1600 kilométert futottak az egészségért dolgozók, hogy felhívják a figyelmet: mi magunk tehetünk a legtöbbet az egészségünk megőrzéséért. A kampány résztvevői múlt csütörtökön Miskolcot is érintették. A Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet szervezésében szeptember 17-én rajtoltak a futók Budapesten és október 2-án értek célba a fővárosban.

Magyarországon 10 percenként meghal valaki az egészségtelen táplálkozás, 21 percenként a dohányzás és 35 percenként a mozgásszegény életmód miatt. Olyan betegségekbe halunk bele, amelyeket jórészt mi okozunk magunknak azzal, ahogyan élünk.

fuss_magader_160928_ja_11.jpg

Nem tudatosul bennünk, hogy az egészség érték, amelyet őriznünk kell, és ezt senki nem tudja helyettünk megtenni. Ha mindenki csak annyit tenne az egészsége megőrzése érdekében, amennyit aztán a betegségéből való felépülésére fordít, a korai halálozások közel fele megelőzhető lenne – hangsúlyozták a „Fuss magadért egy kört’” kampány szervezői. – Az üzenetünk tehát az, hogy meg tudjuk magunkat menteni – hangoztatta Miskolcon Gui Angéla, a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet kommunikációs vezetője. – Magyarországon a betegségek közel fele megelőzhető lenne, ha másképpen élnénk. Ez sokkoló, de egyben jó hír is, hiszen kezünkben van a sorsunk! – hangsúlyozta.

fuss_magader_160928_ja_20.jpg

A miskolci állomás szlogenje az volt: „Véredben az egészség!”, mivel évek óta itt adják a legtöbb vért a vidéki városok közül. Kriza Ákos polgármester az esemény stafétájára írt üzenetében rögzítette, hogy Miskolc még nagyobb szerepet vállal a betegségek megelőzésében. Ezt szolgálja a Miskolci Egészségfejlesztési Intézet is, amely a jövő év végéig tízezer gyerek egészségügyi szűrését teszi tehetővé.  – Ez egy komplex szűrőrendszer, a vizsgálatokat, tanácsadást évről évre ismételni fogjuk. Az a lényeg, hogy az egészséges gyerekekből egészséges felnőttek legyenek – hangsúlyozta a polgármester.

fuss_magader_160928_ja_6.jpg

A kampányhoz Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége is csatlakozott.  – Ez egy nagyon fontos figyelemfelhívó akció, s talán nem kell külön hangsúlyozni a véradás jelentőségét sem – nyilatkozta Miskolcon. - Az ember életében kevés alkalom adódik, amikor elmondhatja, hogy olyat tett, amivel megmentette mások életét. Ez egy ilyen ritka lehetőség – fogalmazott Herczegh Anita. A Városháza átalakított dísztermében a köztársasági elnök felesége mellett a polgármesteri hivatal dolgozói, vezetői is adtak vért.

fuss_magader_160928_ja_35.jpg

Tizenhat napon át, gyakorlatilag az éjszakai órákat leszámítva mindig futott valaki a kampány keretében. Miskolc mellett még 12 nagyvárosban járt a mezőny, sok ezer gyermekkel közösen. Az 1600 kilométeres távot egészségfejlesztők az egészségügyben dolgozókkal közösen teljesítették váltóban, tematikus napok mentén. A mozgás, újraélesztés, táplálkozás, védőoltás, drog, alkohol, dohányzás, szűrés, szív- és érrendszeri betegségek, alapellátás, véradás, lelki egészség, rekreáció és környezet egészség témák jegyében futottak egy-egy napot és tartottak minden nap egy sajtóeseményt. Minden nap más váltócsapat futott be azokba a városokba, ahol egészségnapokat, sportrendezvényeket szerveztek a kampányhoz kapcsolódóan.

Az esemény fővédnöke Balog Zoltán, emberi erőforrások minisztere volt. Csatlakozott a futókhoz sok ismert sportoló, szervezet, alapítvány vezetője mellett Novák Katalin, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár, Ónodi-Szűcs Zoltán, egészségügyért felelős államtitkár, Szabó Tünde, sportért felelős államtitkár.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat