2019. május 23. Dezső
„Csak az jöjjön katonának, aki ilyet szeret!" – hadtörténeti kiállítás az egyetemen (Képgalériával!)
minap.hu
|
2018. szeptember 03. 13:12
|
frissítve: 2018. szeptember 04. 18:47
2018-ban ünnepeljük a Magyar Honvédség fennállásának 170. évfordulóját. A jeles évfordulóra a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum vándorkiállítást készített, amely szeptember 3-án érkezett Miskolcra, s jövő hét szerdáig lesz látható az egyetemen.

A tárlat a 170 éves időszakot öt nagy egységre osztja fel: 1848-1868, 1868-1918, 1918-1945, 1945-1990, és végül az 1990-től napjainkig terjedő időszak. Ezek mindegyikéhez társul egy-egy egyenruha valamint zászló, amely jellemzi az adott korszakot.

Az 1848-as szabadságharc korszakát egy honvédvadász hadnagy idézi fel. A korszakban az egyéni harcra kiképzett, válogatott legénységű vadász alakulatok joggal tekinthetők a mai elit csapatok előfutárainak. Ugyancsak a szabadságharchoz kapcsolódik a honvédség gyalogsági csapatzászlója. A kiegyezés után megalakuló „második Honvédségre” egy honvéd közhuszár figurája emlékeztet, s egyben képviseli a legmagyarabb fegyvernemet, a huszárságot.

A Nagy Háborúhoz kapcsolódik az 1913-ban megalapított honvéd tüzérség tűzmestere, díszegyenruháján a kitüntetések már a harctéri szolgálatról árulkodnak. A Monarchia és az I. világháború időszakához kapcsolódik az 1868 M honvédségi csapatzászló is. A Horthy-korszakot, majd a II. világháborút a Magyar Királyi Honvéd Légierő tizedesének egyenruhája képviseli, csakúgy, mint az 1938 M csapatzászló.

honvedelmi_kiallitas_20180903_vcs_21.jpg

Az 1945-től a rendszerváltásig terjedő időszak bemutatására az MN 46. hadihajós dandár, ismertebb nevén a flotilla matrózának öltözetét választották ki, amely a korszak egyik legnépszerűbb egyenruhája volt. Az 1956-os eseményeket egy 1950 M csapatzászló idézi, amelyből a forradalom napjaiban kivágták a Rákosi-címert. Nem lehetne teljes a tárlat a honvédség közelmúltban bevezetett új gyakorlóruházatának bemutatása nélkül, amelyet ebben az esetben egy katonai rendész figuráján láthatunk. Mellette a jelenleg is használt 1990 M csapatzászló jelképezi a rendszerváltástól napjainkig terjedő időszakot.

honvedelmi_kiallitas_20180903_vcs_11.jpg

A tárlatban néhány olyan műtárgyat helyeztek el, amelyek emblematikus szerepet játszottak a Magyar Honvédség történelme során. Ilyen a fekete tiszti sapka, amely évtizedekig a tisztikar jelképének számított, valamint az 1861 M gyalogos tiszti szablya, aminek modern változatát megkapják az újonnan felavatott honvédtisztek. A fronton harcoló katonákra az 1935 M rohamsisak emlékeztet, bocskai sapka pedig, mint a legjellegzetesebb magyar katonai fejfedő kapott helyet a kiállításban. A két bemutatott lőfegyver, az 1895 M Mannlicher gyalogsági puska, a Nagy Háború magyar bakáinak fegyvere, amely még a II. világháborúban is szerephez jutott, valamint az 1965 M AMD gépkarabély, ami a közelmúltra és a sorkatonaságra emlékeztet.

A kiállítás hangsúlyos eleme a katonaportrékkal borított Hősök Fala, amelyen hat, különleges életutat bejárt magyar katona portréját, kitüntetéseit és rövid életrajzát mutatja be.

honvedelmi_kiallitas_20180903_vcs_01.jpg

A különleges tárlatot Torma András, a Miskolci Egyetem rektora nyitotta meg. Mint mondta, a haza védelme minden államnak kötelessége, majd visszatekintésében történelmi előzményeket említett, amelyek emlékei a kiállításon is láthatók. A rektor arról is szólt, büszkék rá, hogy az egyetem mindig jó kapcsolatot ápolt a honvédséggel, található itt toborzó pont is.

honvedelmi_kiallitas_20180903_vcs_05.jpg

Az együttműködés keretében az egyetem hallgatói a Honvédelmi ismereteket is felvehetik a szabadon választható tárgyak közé. Horváth Zita, az Emberi Erőforrások Minisztériumának felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára köszöntőjében arról szólt, hogy a bolognai rendszer bevezetése után elsőként a Miskolci Egyetemen jött létre hadtörténet szakirány. – A hadtörténet a történelemtudomány fontos része. Pár év múlva várhatóan új kutatási eredményeket tudunk meg például a mohácsi csatáról is, ami átírhatja a teljes történelmünket – fogalmazott Horváth Zita, aki szerint az egyetemen most bemutatott kiállítás egy hatalmas, felhalmozott tudás kicsi keresztmetszete, összefoglalása.

honvedelmi_kiallitas_20180903_vcs_09.jpg

Lippai Péter, a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár ezredese elmondta, a vándorkiállítás szerdáig lesz látogatható a Miskolci Egyetemen. – Ez a tárlat nagyon jó lehetőséget kínál arra, hogy országszerte terjesszük az ismereteket a katonaságról. A történelmi korszakok sokszor változhatnak, a honvédség azonban ma már politikamentes, és a kiállítás anyaga is a tényadatokra támaszkodik – hangoztatta az ezredes.

honvedelmi_kiallitas_20180903_vcs_17.jpg

A korhű ruhákkal, videóanyagokkal színesített tárlatot megtekinthetik majd a héten regisztráló, fogadalomtételre és évnyitóra érkező egyetemisták, az intézményben ugyanis csak jövő héten kezdődik a tanítás.

honvedelmi_kiallitas_20180903_vcs_20.jpg

A kiállításmegnyitó után konferenciát tartottak a témában, ahol előadások hangzottak el csatákról, végvárakról és honvédekről.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat