2024. április 13. Ida
Csarnok épül a nyomor helyén – Alapkövet rakott le Miskolcon a Hit Gyülekezete
Kujan István
|
2018. november 26. 14:41
|
frissítve: 2018. november 28. 17:43
Hétfőn lerakták a Hit Gyülekezete miskolci csarnokának alapkövét az Álmos utcában. Ahol korábban nyomortelep volt, a tervek szerint jövő nyárra már egy modern, istentiszteletek, de közösségi és karitatív programok tartására is alkalmas épület áll majd. A belvárosba való költözés szimbolikus: az egyház jelezni szeretné azon törekvését, hogy a város és a régió társadalmi és közéletének szervesebb részévé, aktívabb szereplőjévé kíván válni.

Újabb állomásához, mondhatjuk: történelmi pillanathoz érkezett a Hit Gyülekezete: Északkelet-Magyarországon, Debrecen és Nyíregyháza után egy újabb impozáns csarnokot húznak fel istentiszteletek megrendezésére, közösségi programok megtartására.

Miskolcon a 90-es évek közepétől az ezredfordulóig a Vasas Művelődési Házban tartották az istentiszteleteket, majd 2000-ben költözhetett be a közösség egy saját, Fürdő utcai ingatlanba (az egykori kenyérgyárba). 2016 őszétől Surjányi Csaba személyében új missziós lelkész vezeti a miskolci gyülekezetet. Érdeklődésünkre elmondta, a Fürdő utcai ingatlant eladták, hogy a miskolci önkormányzattól megvásárolt belvárosi területen egy új, modern, 21. századi, a gyülekezet minden igényét maximálisan kiszolgáló, megjelenésében mind a város, mind a Hit Gyülekezete arculatához illő komplex épületet hozhassanak létre.

hit_gyulekezet_alapko_181126ml_16.jpg

– Az istentiszteleteinkre 3-400 ember szokott ellátogatni, alapvetően Miskolcról, de a megyében több településen vannak aktív és kevésbé aktív csoportjaink – tette hozzá. – Szeretnénk visszahozni mindazokat, akik valaha a gyülekezetben megfordultak, és ők több ezren voltak. Az istentiszteleteinken túl sokféle közéleti és kulturális tevékenységet (például felvilágosító és drogprevenciós előadásokat) szeretnénk itt végezni.

A gyülekezeti csarnok építése azon a telken történik, ahol korábban Miskolc város vezetői felszámolták a nyomortelepet – a város képviseletében Kiss János alpolgármester vett részt az eseményen.

hit_gyulekezet_alapko_181126ml_11.jpg

Surjányi Csaba a mostani beruházás kapcsán úgy fogalmazott köszöntőjében: a terület korábban a város szégyenfoltja volt, de „a nyomor, a bajok, a tragédiák helyén, az Isten keze által felnövekszik valami új, valami szép és értékes és közhasznú”.

Megtudtuk azt is a missziós lelkésztől, hogy az építkezést a meglévő ingatlanok eladásából, gyülekezeti tagok felajánlásaiból, valamint banki hitelből finanszírozzák, ami meghaladja a 300 millió forintot.

Az épület tervezője ismertette, olyan csarnokot álmodtak meg, ahol több száz fő elfér, de fontos volt, hogy bővíthető legyen az épület. Lőrincz István László okleveles építészmérnök, a Sama Design Kft. vezetője részletesen bemutatta az épületet és környezetét, kiemelve: a megjelenés a mai kornak megfelelően a neo-modern és minimál stílust követi, igényes anyagok felhasználásával.

hit_gyulekezet_alapko_181126ml_17.jpg

Az épület kivitelezője szerint a korábbi romos, lepusztult területen Miskolc egyik ékköve épül meg. Orosz István, a Thermo D Comfort Kft. ügyvezető igazgatója ismertette, az épület vázszerkezete már elkészült, a szendvicspanelek elhelyezését kezdték el nemrégiben, a terveknek megfelelően haladtak eddig. Reményeik szerint késő tavaszra, kora nyárra elkészülhet a mintegy 1700 négyzetméteres épület. A több mint 7 ezer négyzetméteres telken több mint félszáz parkolót is kialakítanak.

Németh Sándor, a Hit Gyülekezete vezető lelkésze videóüzenetben köszöntötte az ünnepség résztvevőit. Azt kívánta, hogy világítótorony legyen az épület, olyan szellemi központ, ami hozzájárul a térség felemelkedéséhez, evangelizálásához. Tapasztalataikról szólva elmondta, ahol a miskolcihoz hasonló központ épült, ott „az önkormányzattal, a helyi hatóságokkal ugrásszerűen javult a kapcsolat”.

hit_gyulekezet_alapko_181126ml_13.jpg

Bár személyesen nem tudtak eljönni a rendezvényre, de több egyház képviselője fejezte ki gratulációját és kívánt áldást a miskolci Hit Gyülekezete új csarnokának alapkőletételi ünnepségéhez és munkájához.

hit_gyulekezet_alapko_181126ml_24.jpg

A Hit Gyülekezete államilag elismert keresztény egyház, ami a világszerte mintegy 600 millió tagot számláló pünkösdi-karizmatikus mozgalom tagja. Az Ó- és Újszövetség tanításait teljes mértékben valló és tanító egyház a reformáció szellemi örököseként határozza meg magát.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat