2019. december 14. Szilárda
Drónokat vetnek be! – Modern technológia az ukrajnai cigarettacsempészetben
hirado.hu
|
2018. február 10. 14:04
|
frissítve: 2018. február 11. 10:59
Kárpátalja Szlovákiával és Romániával határos részein egyre gyakrabban veszik igénybe a modern távirányítású technológiákat a bűnözők. Magyarország felé azonban továbbra is javarészt a Tiszán keresztül próbálják eljuttatni az illegális szállítmányokat – írja a hirado.hu.

dron2.gif

Az egyre megfizethetőbb drónokban nem csak az innovatív vállalatok, hanem a csempészek is egyre nagyobb fantáziát látnak. Az Ukrajnából az Európai Unió felé irányuló illegális cigarettakereskedelem jelentős haszonnal kecsegtet, ám az elmúlt években megerősödött a hatósági fellépés.

A szigorú közúti határellenőrzések miatt az autóba, vagy kamionba rejtett szállítmányok kezdenek visszaszorulni. Az új helyzet a bűnözőket is hatékonyabb szállítási módszerek felé orientálja. A csempészek újabban már drónokat is bevetnek, hogy átjuttassák a határon illegális portékájukat.

A távirányítású repülőeszközök korlátozott hatótávolsága miatt a „légi szállítás” javarészt a határ közvetlen közelében zajlik. A drónt és a cigarettacsomagokat rendszerint autóval szállítják a határsávba, majd az eszköz beüzemelése után több részletben juttatják át a csempészárut, amelyet a másik oldalon rendszeresen várnak, bár olyan esetekről is beszámolt a helyi sajtó, amikor a lebukás veszélyét csökkentve, csak később mentek az illegális áruért.

Nyáron a szlovák-ukrán határon fogtak el a határőrök két csempészt, akik több ezer doboz cigarettát próbáltak átjuttatni Szlovákiába. A lefoglalt dohányáruról és a csempészdrónról videófelvételt is közölt az ukrán hatóság.

A hirado.hu megkereste a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt (NAV) is, hogy tapasztaltak-e hasonló tevékenységet a magyar-ukrán határon. Az adóhatóság egyetlen esetről tud, ahol felmerült a lehetősége, hogy drónokat vetettek be a csempészek. A NAV tájékoztatása szerint az ukrán határ menti Zsurk község egyik lakója korábban arról értesítette a polgárőrséget, hogy a háza kertje felett zúgást hallott és egy repülő tárgyat látott. Ezután egy puffanó hangot hallott, majd a zúgó tárgy Ukrajna irányába távolodott. A helyszínre érkező polgárőrök és rendőrök átkutatták a környéket és egy fekete dobozban 220 doboz ukrán cigarettát találtak, amiről értesítették a NAV pénzügyőreit.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat