2019. március 25. Irén, Irisz
A DVTK mindannyiunké – szavaztak a szurkolók!
amigeleken.hu
|
2018. november 09. 13:21
|
frissítve: 2018. november 11. 19:19
Jól sikerült a Diósgyőr Szurkolók Közössége – Egyesület (DSZK) ankéttal összekötött, nyílt elnökségi ülése csütörtökön délután – számolt be az amigeleken.hu szurkolói portál.

A rendezvényen a hétköznapi időpont ellenére csaknem száz DVTK szurkoló jelent meg, idősebbek és fiatalabbak egyaránt. A helyszínen lehetőség volt a csatlakozáshoz szükséges adatlap kitöltésére – amivel elég sokan éltek is – már a kezdés előtt, ennek a piros színű adatlapnak az egyik felét felnyújtva lehetett a napirendi pontokról szavazni.

szurkoloi_anket_20181108_vcs_24.jpg

Fotó: Végh Csaba

A napirendi pontok ismertetése után gyorsan el is kezdődhetett az érdemi rész, először a DSZK-ról esett pár szó, röviden bemutatták a megjelent alapító tagokat, az egyesület céljait, lehetőségeit. Mint kiderült, nagyon sok szurkolót érdekel a csatlakozás lehetősége, ezzel kapcsolatban egyelőre az egyesulet.dszk@gmail.com email címen, illetve a Diósgyőr Szurkolók Közössége facebook oldalán (https://www.facebook.com/diosgyor.szurkolok.kozossege/) lehet érdeklődni, a későbbiekben saját weboldala is lesz az egyesületnek. Az egyesület új tagjai 6 hónap után válnak majd teljes jogú taggá, a tagdíj havonta 500 forint lesz, amiből egy klubhelyiséget bérel az egyesület. Ezt a tagok használhatják, illetve a működéssel kapcsolatos költségeket is ebből fedezik. Az egyesület tisztségviselői társadalmi munkában végzik a tevékenységüket. A tagok minden évben jogosultak lesznek egy ingyenes, limitált darabszámú szurkolói ajándékra, ez az első évben egy szurkolói sál lesz.

szurkoloi_anket_20181108_vcs_01.jpg

Az egyesület bemutatása után következett a bérlet- és jegyárak kérdése – ez két külön napirendi pont lett volna, de a nagy átfedés miatt érdemes volt egyben kezelni őket. Elhangzott pár javaslat azzal kapcsolatban is, hogy a csapat szereplése és a jegyárak nincsenek összhangban, s hogy milyen módon lehetne ezt kezelni. Szó esett a családi bérletről és jegyről, nyugdíjas szektor létrehozásáról, valamint arról is, hogy bizonyos életkor alatt a gyerekek ingyen bemehessenek a DVTK hazai mérkőzéseire. Néhány bérletes szurkoló nehezményezte, hogy a klub részéről nem foglalkoznak velük azóta, hogy megvették a bérletet, korábban legalább kaptak egy saját kis névtáblát még a régi stadionban. A megjelentek egyetértettek abban, hogy az egyesület nyújtson be javaslatot a klub újonnan kinevezett marketing és kommunikációs igazgatójának ezzel a témakörrel kapcsolatban.

A következő napirendi pont arról szólt, hogy lehetőség szerint minél több borsod megyei iskolás csoportot (felnőtt kísérőkkel) lásson vendégül a klub egy-egy hazai mérkőzésen, így erősítve a régióhoz kötődő fiatalokban a klub szeretetét. Az eredeti javaslat egy 30 fős csoportról szólt, de aztán a felszólalók hatására ez legalább 30 főre változott, a megvalósítás pontos részletei még kidolgozásra várnak.

szurkoloi_anket_20181108_vcs_04.jpg

Az 5. napirendi pont a DVTK felnőtt férfi labdarúgóinak teljesítménye volt, illetve a kérdés, hogy ezzel a szurkolók tudnak-e kezdeni valamit. Abban nagy egyetértés volt, hogy a jelenlegi szereplés a Diósgyőrhöz méltatlan, többen kemény, határozott fellépést követeltek. Az idősebb szurkolók felelevenítették, hogy régen bizony az öltözőbe is bementek Csáki Jóska bá’-ék és úgy ösztönözték a játékosokat jobb szereplésre. Természetesen ma már más idők járnak, ezért a szervezett csoportok által javasolt bojkott került szóba, mint első lehetőség.

szurkoloi_anket_20181108_vcs_06.jpg

Tekintettel arra, hogy a Debrecen elleni mérkőzésre már sokan megvették a jegyet, szabadnapot vettek ki, ezért a legjobb megoldásnak az tűnt, hogy a mérkőzés első 10 percében mindenki a lelátó alatt lesz, majd utána közösen elfoglalják a szurkolók a helyeiket. Erről a szervezett csoportok Facebook-oldala már közzé is tette a felhívást. A rengeteg új, sokszor nem is Miskolcon szereplő szakosztállyal kapcsolatban is érkezett szurkolói kritika, egyrészt a hagyományos diósgyőri szakosztályokra (birkózás, súlyemelés, természetjárás) hívták fel a figyelmet, hogy érdemes lenne velük komolyabban foglalkozni, másrészt arra, hogy jó dolog a sok sportág, de előbb a legnépszerűbbet, a férfi labdarúgást kellene gatyába rázni.

szurkoloi_anket_20181108_vcs_12.jpg

A sokak által várt 2 százalékos tulajdonrésszel kapcsolatos napirendi ponttal összefüggő kérdések a következők voltak: többen arra voltak kíváncsiak, milyen módon lehet ezt megvalósítani, másrészt pedig arra is, hogy ez milyen jogokat ad és milyen kötelezettségeket ró az egyesületre. Itt volt némi bizonytalanság, hiszen rengeteg jogi buktató lehet, amiket előre nem lehet tudni, de összességében szinte mindenki úgy gondolta, hogy ezt a lehetőséget érdemes kihasználni. Így egyből értesülhetnek a szurkolók olyan döntésekről, amelyek esetleg összeegyeztethetetlenek egy DVTK szurkoló értékrendjével, és időben fel lehet hívni az illetékesek figyelmét, hogy gondolják át újra az adott döntést. A másik nyomós érv a klub pénzügyeivel kapcsolatos volt: a költségvetés nagyságrendje nem indokolja az elmúlt évek kiábrándító szereplését (itt természetesen a felnőtt férfi labdarúgókról van szó). Ha az egyesület képviselőjének rálátása lesz arra, hogy milyen kiadásai vannak a klubnak, mennyi jut ténylegesen a felnőtt férfi labdarúgócsapat szerepeltetésére, akkor - az üzleti titkokat tiszteletben tartva - tájékoztatni tudja erről a szurkolótársakat, így kevesebb spekuláció és pletyka lát majd napvilágot. Mivel a 2 százalékos felajánlás a kisebbségi tulajdonos (azaz Miskolc város) részéről érkezett, a másik 2 százalékkal kapcsolatban az egyesület egyeztetést fog kezdeményezni a klubbal, azaz a többségi tulajdonossal. Erre szintén ellenszavazat nélkül adták áldásukat a helyszínen levő szurkolók. Az ezzel kapcsolatos fejleményekről a DSZK facebook oldala és a DVTK szurkolói oldalak (amigeleken.hu, 1910.hu) rendszeresen be fognak számolni.

szurkoloi_anket_20181108_vcs_23.jpg

A rendezvény végére az egyéb kérdések maradtak. Elhangzott például, hogy a jövőben rendszeresen lesznek ilyen összejövetelek, ahol már nemcsak a szurkolók, hanem a két tulajdonos (vagy az ő képviselőik), illetve a játékosok és szakmai stáb tagjai is megjelenhetnek, és a helyszínen reagálhatnak a különböző felvetésekre.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat