2024. július 24. Kinga, Kincső
Egy életre szóló élmény az Egyetemvárosban – bALEK7 a Miskolci Egyetemen
Muntyán Bernadett
|
2018. augusztus 29. 17:56
|
frissítve: 2018. augusztus 31. 14:35
Több mint 600 gólya ricsajától volt hangos a Miskolci Egyetem campusa az elmúlt négy napban, több mint 600 elsőéves hallgató ismerhette meg az Egyetemváros zegzugait, épületeit, kollégiumait, hogy szeptember 10-én – a szorgalmi időszak kezdetével – egy már jól ismert környezetben kezdhesse meg egyetemi életét.

golyatabor_180829ml_1.jpg

A négy nap alatt a Miskolci Egyetem nyolc karának leendő és jelenlegi hallgatói birtokba vehették az universitas hét kollégiumát, hogy testközelből ismerkedjenek meg a miskolci egyetemista-léttel. Miskolci egyetemistának lenni ugyanis jóval többet jelent attól, hogy csupán órákra járjanak a hallagtók ennek a festői környezetbe épült campusnak valamelyik emblematikus épületébe, s ott elsajátítsák álomszakmájuk csínját-bínját. A miskolci egyetemista-lét egy új világ megismerését jelenti!

golyatabor_180829ml_2.jpg

Az elsőéves gólyák még csak információmorzsákat kapnak ezalatt a pár nap alatt abból a több százéves hagyományból, amelyet a bursch diákok a lelkükben őriznek. Egyetemünknek ugyanis olyan különleges hagyományai vannak, amelyek egészen 1735-ig, a selmecbányai Berg Scola diákéletéig visszanyúlnak. Négy nap igencsak kevés ennek a több százéves diákéletnek a feltérképezésére (talán egy egész élet is), de a gólyatábor, vagy ahogy mifelénk hívják: a bALEK7, résztvevői némi bepillantást nyerhetnek ennek a csodálatos világnak a mindennapjaiba.

golyatabor_180829ml_3.jpg

A nyári időszakban kicsit errefelé is elnéptelenedik a campus: kihalnak a kollégiumok, csak néhány nyári kolis lézeng a kietlen épületek között. Ám ilyenkor, augusztus utolsó napjaiban újra visszatér az universitasba a "lélek", s a következő félév a legnagyobb zsibongással veszi kezdetét. A bALEK7 idején mindenki csoportokban mászkál, minden helyszínen feladatot teljesít valaki, minden koli mellett bográcsoznak – vagyis életre kel az Egyetemváros!

golyatabor_180829ml_5.jpg

Idén ötéves rekordot döntött a Miskolci Egyetemre felvételt nyert hallgatók száma. A pótfelvételi után több mint 2700-an kezdhetik meg az idei szemesztert, akik közül 600-an már olyan élményekkel gazdagodtak ezalatt a néhány nap alatt, amelyek nem egy hétre, nem is egy hónapra, hanem egy egész életre szólnak.

golyatabor_180829ml_7.jpg

Fotó: Mocsári László

 

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat