2024. április 13. Ida
Egy igazi sportlegenda „adogatott" Miskolcon – a Gárdonyiban járt Klampár Tibor
Muntyán Bernadett
|
2019. február 11. 17:14
|
frissítve: 2019. február 16. 13:29
Klampár Tibor, a hazai sport egyik élő legendája volt hétfőn a vendége, a Gárdonyi Művelődési Házban több mint egy évtizede működő asztalitenisz-egyesületnek. A kétszeres világ- és háromszoros Európa-bajnok sportoló azért látogatott el Miskolcra, hogy a hejőcsabai csapattal „adogathasson" pár órán keresztül.

Folyamatos labdapattogás hangja fogadott minket, amikor hétfőn délután beléptünk a hejőcsabai Gárdonyi Géza Művelődési Ház ajtaján. Az egyesület tagjai már javában rendezkedtek, gyakoroltak, melegítettek, hiszen egy igazi legendára, Klampár Tiborra vártak.

klampar_tibor_190211_vcs_4.jpg

Fotó: Végh Csaba

Szihalmi Tibor, a Holcim SE klubvezetője elmondta, egy sporttársuk találkozott még 2018-ban Tiborral Edelényben egy versenyen, ő hívta meg az egykori  asztaliteniszezőt egy kis közös sport-élményre. Az is felmerült, hogy a közös edzéseket akár rendszeresíteni is lehetne. Így kerülhetett sor a hétfői játékra, amely a tervek szerint évente három alkalommal megismétlődik majd a jövőben, a fiatal tehetségek felkutatásának érdekében.

– Halálra játszom itt magam, rég pingpongoztam már ennyit egyhuzamban – fogalmazott érdeklődésünkre mosolyogva Klampár Tibor. Mint mondta, a többieknek könnyű, húszpercenként váltják egymást, neki azonban kicsit nehezen megy már le egyben ez a négy óra. – Néha olyanokat ütnek, amit még én sem hiszek el – tette hozzá, majd nevetve kiegészítette: vannak, akik szerint ma már jobb a szövege, mint a játéka.

klampar_tibor_190211_vcs_5.jpg

Mint megtudtuk, Klampár Tibornak nagyon sok, talán túl sok edzése is volt gyermekkorábam. – Szinte iskolába sem jártam, volt, hogy már intézetbe akartak adni, annyit lógtam. Reggeltől estig az edzőteremben voltam, napi 8-9 órát játszottam. Reggel 9-től volt, hogy este 10-re keveredtem haza – viszont az is igaz, hogy hiába játszik az ember bármennyit, ha nincs meg ehhez a sporthoz Isten adta tehetsége – nyilatkozta. – Engem a bátyám tanított meg játszani, ő mutatta meg a mozdulatokat, amiket meg kell tanuéni, hogy ne csak össze-vissza üssük a labdát – hangsúlyozta az élsportoló.

klampar_tibor_190211_vcs_2.jpg

Tibor ugyanis egy igazi asztaliteniszező családba született: a két nővére NB I-es pingpongozó volt, így őt is bevitték a Vörös Meteorba. Innen azonban a ma már legendaként ismert asztaliteniszezőt 8 hónap múlva kirúgták. – Eltessékelt az edző mondván, hogy ügyelten vagyok. Így mentem át a Postásba, ahol négy hónap után már beírtak egy-egy meccsre – emlékezett vissza. Klampár Tibor a ’70-es években volt pályája csúcsán. Ő alkalmazta először az asztalitenisz-ütő borításának verseny előtti friss ragasztását – a „becsörgetést” – aminek köszönhetően az átlagosnál nagyobb falsot lehetett a pörgetéseknek adni. Mint mondta, ez véletlenül jött, épp a bátyjával edzett, s már nagyon kiabált vele a testvére, erre ő dühében letépte az ütő borítását és egy újat rakott a helyére. Aztán ezt sokáig így használta.

klampar_tibor_190211_vcs_1.jpg

A miskolci származású Jónyer Istvánnal rendkívüli sikereket értek el. 1971-ben páros vb-t nyertek, volt két ezüstérmük, és csapatban is elhoztak egy ezüstöt. Aztán van az a bizonyos aranyérem, amikor négy nap alatt kétszer verték meg Kínát. Klampár Tibor Miskolcon nyert Európa TOP 12-t, nemzetközi és országos versenyt is – úgyhogy elmondása szerint imádja a várost.

Klampár Tibor (Budapest, 1953. április 30. –) asztaliteniszező, a sportág ma is aktívan sportoló legendás játékosa, az 1970-es években volt pályája csúcsán. 1961-ben nyolcévesen kezdte pályafutását. 11 évesen serdülő válogatott. 13 évesen serdülő Európa-bajnok. 15 évesen a leningrádi ifjúsági Európa-bajnokságon ezüstérmet szerzett, itthon pedig megnyerte a felnőtt magyar bajnokságot. 1971-ben 18 évesen Japánban, Nagojában Jónyer Istvánnal megnyerték a világbajnokságot férfi párosban. 1975-ben, pályája csúcsán nem engedték ki a  a kalkuttai világbajnokságra, mivel eltiltás alatt volt. 1979-ben Phenjanban a világbajnokságon csapatban aranyérmet szerzett. 1981-ben Xie Saike-t legyőzve Kuala Lumpurban elnyerte a Világ Kupát, és a miskolci Európa TOP-12 versenyen is az első helyen végzett. 1981-ben az Újvidéken (Novi Sad) rendezett világbajnokságon szerezte utolsó érmét, a csapattal ezüstérmes lett. 35 évesen, nagy meglepetésre a szöuli olimpián 1988-ban negyedik helyezést ért el. Egy évre rá a dortmundi világbajnokságon a negyeddöntőben Waldnertől hatalmas csatában kapott ki. Túl a negyvenen még tagja volt az Európa-bajnoki ötödik helyezett csapatnak, még 2012-ben is aktív játékosként az NB II. északkeleti csoportjában a Szerva ASE csapatát erősítette. Edzője az extra ligás Celldömölki VSE csapatának, a magyar asztalitenisz aranykorának élő legendája.

klampar.jpg

Fotó: MTI

Világbajnokságok

 • 1971. Nagoya (Japán) aranyérem férfi párosban Jónyer Istvánnal
 • 1973. Sarajevo (Jugoszlávia) ezüstérem férfi párosban Jónyer Istvánnal
 • 1977. Birmingham (Anglia) bronzérem csapatban
 • 1979. Phenjan (Észak-Korea) ezüstérem férfi párosban Jónyer Istvánnal; aranyérem csapatban
 • 1981. Újvidék (Novi Sad; Jugoszlávia) ezüstérem csapatban

Olimpia

 • 1988. Szöul (Dél-Korea) 4. hely egyéniben

Európa-bajnokságok

 • 1970. Moszkva (Szovjetunió) bronzérem férfi párosban Jónyer Istvánnal
 • 1974. Újvidék (Novi Sad; Jugoszlávia) aranyérem párosban Jónyer Istvánnal; ezüstérem csapatban
 • 1978. Duisburg (NSZK) ezüstérem vegyes párosban Szabó Gabriellával; aranyérem csapatban
 • 1980. Bern (Svájc) bronzérem párosban Jónyer Istvánnal;
 • 1982. Budapest aranyérem csapatban
 • 1988. Párizs bronzérem csapatban

Európa TOP-12

 • 1972. Zágráb (Jugoszlávia) 6. hely
 • 1973. Böblingen (NSZK) 8. hely
 • 1974. Trollhättan (Svédország) 4. hely
 • 1981. Miskolc 1. hely
 • 1986. Sodertalje (Svédország) 9. hely
 • 1987. Basel (Svájc) 8. hely

Világ kupa

 • 1980. Hong-Kong 7. hely
 • 1981. Kuala Lumpur (Malajzia) 1. hely
 • 1987. Macao (Kína) 12. hely
Nem

Olvasnivaló

Ajánlat