2019. április 20. Tivadar
Együttműködés a Miskolci Egyetem és a Honvédség között
minap.hu
|
2018. december 12. 15:09
|
frissítve: 2018. december 15. 12:26
Együttműködési megállapodást írt alá szerdán a Miskolci Egyetem és a Honvédelmi Minisztérium. Az egyetemen toborzó pontot hoznak létre, a tartalékos szolgálatért pedig plusz kreditpontot kapnak a hallgatók. A Honvédelmi Minisztérium kutatás-fejlesztésben is együttműködik a miskolci campusszal a jövőben.

honvedelem_egyetem_181212_ja_22.jpg

Fotó: Juhász Ákos

A Honvédelmi Minisztérium és a Miskolci Egyetem kapcsolata évekre nyúlik vissza, most azonban jogilag is megpecsételték. A együttműködési megállapodás célja az oktatás, kutatás területén a Magyar Honvédség társadalmi támogatottságának, a katonai pálya ismertségének és népszerűségének növelése, toborzási hatékonyságának fejlesztése. A stratégiai szövetség részeként hirdetik meg a honvédelmi alapismeretek tárgyat is.

honvedelem_egyetem_181212_ja_2.jpg

Torma András, a Miskolci Egyetem rektora a szerdai eseményen elmondta, négy terület biztosít együttműködésre lehetőséget a megállapodás. Ezek a toborzás, az önkéntes tartalékos szolgálattal való együttműködés, az oktatás, illetve a kutatás és a tudományos együttműködés.

- Ebből is érzékelhető, milyen széles lehetőségek nyílnak, és valójában tőlünk függ, hogy a szerződés által biztosított kereteket mivel fogjuk majd kitölteni. Meggyőződésem, hogy nagyon gazdag és tartalmas lesz az együttműködés – hangsúlyozta Torma András.

A rektor kiemelte, minden karon és szakon megteremtették a lehetőséget, hogy a hallgatók felvegyék a honvédelmi ismeretek tárgyat. Ez azért fontos, mert így mind a tízezer hallgatónk számára megteremtjük a tantárgy felvételének a lehetőségét. Itt elmélyíthetik a tudásukat, tájékozottságukat a magyar honvédelmi törvény, illetve az Alaptörvény tekintetében is – hangsúlyozta Torma András.

honvedelem_egyetem_181212_ja_16.jpg

Az együttműködés keretében a Miskolci Egyetemen úgynevezett toborzópontot működtet a Magyar Honvédség, amely biztosítja azokat az információkat, amelyek szükségesek lehetnek, ha a hallgatók a katonai pályát választják. Ugyanakkor összeköttetést is jelent a Miskolci Egyetem és a Magyar Honvédség, illetve a Honvédelmi Minisztérium között. - Ez az összekötő szerep legalább olyan fontos, mint a Magyar Honvédség utánpótlásáról való gondoskodás. Meggyőződésem, hogy jó együttműködési megállapodás aláírására került ma sor – zárta gondolatait Torma András.

honvedelem_egyetem_181212_ja_8.jpg

Szabó István, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára kiemelte, hogy toborzás rendszere továbbra is nagyon fontos a Magyar Honvédség számára. Ugyanakkor a most folyó haderő fejlesztési programban nagyon fontos az a kutatási potenciál is, ami az egyetem rendelkezésére áll, és a szerződés révén elérhetővé válik a Magyar Honvédség és a Honvédelmi Minisztérium számára.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat