2024. április 13. Ida
Éjféli mise a minorita templomban (Képgalériával)
minap.hu
|
2018. december 25. 12:33
|
frissítve: 2018. december 29. 12:18
A vallásos emberek számára karácsonyi ünnepkör egyik szimbolikus pontja az éjféli misén való részvétel, szeptember 24-éről 25-re virradó éjszaka. A miskolci minorita templomban Szalkai Zoltán József plébános mutatta be a szentmisét.

ejfeli_mise_181225_vcs_02.jpg

Magyarországon a katolikus keresztények számára Jézus születése napjának fénypontja a karácsonyi misén való részvétel. December 24-én hagyományosan a katolikus családok böjtöltek (karácsony böjtje), és csak az éjféli miséről hazatérve fogyasztották el a vacsorát.

ejfeli_mise_181225_vcs_03.jpg

A karácsony latinul Nativitatis Domini, Natalis Domini (Az Úr születése), az egyik legnagyobb keresztény ünnep, teológiailag a húsvét ünnepe után, amellyel Jézus Krisztus születésére emlékeznek, az első nikaiai zsinat határozata értelmében Jézus Krisztus földi születésének emléknapja: egyúttal az öröm és békesség, a család és gyermekség, az otthon és szülőföld ünnepe.

A Biblia leírása szerint Jézus szegényes körülmények között született, egy istállóban, mert senki nem fogadta be a házába a várandós Máriát, Jézus édesanyját a születés estéjén. Napkeleti bölcsek („háromkirályok”) indultak útnak ajándékokkal köszönteni a születendő Messiást, és egy fényes csillag vezette el őket Jézushoz.

ejfeli_mise_181225_vcs_15.jpg

Annak ellenére, hogy a tradicionális karácsony a kereszténység egyik legfontosabb ünnepe, sok nem keresztény ember is ünnepli világszerte az emberi szeretet ünnepeként. Az ünneppel együtt jár az ajándékozás, a karácsonyi zene, üdvözlőlapok küldése, templomi ünneplések, karácsonyi ebéd és ünnepi hangulatú tárgyakkal való díszítés, mint például karácsonyfa-állítás, karácsonyi égők, színes üveggömbök, girlandok, szaloncukor, fagyöngyök és krisztustövisek elhelyezése, díszítése.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat