2019. március 25. Irén, Irisz
Életbe lépett az új hajléktalan rendelet
Miskolc Televízió/minap.hu
|
2018. október 16. 15:49
|
frissítve: 2018. október 19. 13:38
Büntetés helyett valódi segítségnyújtás – ezt szolgálja a hajléktalanokra vonatkozó új rendelet, ami október 15-től tiltja a közterületen való életvitelszerű tartózkodást. Miskolcon hétfőn tizenöten választották inkább a szállót, ahol ételt, ruhát és gyógyszert is kapnak. Hogy a rendeletet be is lehessen tartani, Miskolcon is fejlesztették a hajléktalan-ellátást.

Radics Tibor és két másik társa több mint 20 évig élt az utcán. Padokon aludtak, gyakran zaklatták őket. A férfi egészsége is leromlott. Őket tegnap hozták be a Vöröskereszt munkatársai.

hajlektalanok_voroskereszt_181016_ja_9.jpg

Fotó: Juhász Ákos

– Itt adnak gyógyszert, ruhát, ebédet, reggelit, vacsorát, aminek nagyon örülünk, de el is kell ezt fogadni, mert az ember az utcán nem fagyhat meg, márpedig jön a hideg idő! – mondja.

hajlektalanok_voroskereszt_181016_ja_14.jpg

A hideg győzi meg a legtöbb hajléktalant. De az utcán nyáron is szinte lehetetlen rendesen élni. Balogh József fél évig dolgozott a Városgazdánál, de hajléktalanként. A híd alól járt munkába, ezért idővel le kellett számolnia.

Nemcsak fekhelyet, de tiszta ruhát és meleg ételt is kap, aki a szállót választja. A népkonyhán hét közben 200 adag meleg ebédet osztanak ki.

hajlektalanok_voroskereszt_181016_ja_31.jpg

A hálótermek felújítása jelenleg is tart. A szálló vezetője szerint remélhetőleg többen választják majd a biztonságot nyújtó intézményi elhelyezést. Ha sikerül eloszlatni a tévhiteket. Duberné Dunaveczki Éva intézményvezető azt tapasztalta, hogy rémhírek terjednek a hajléktalan szállóról, hogy itt lopások, bántalmazás van.

– Ez szájról szájra terjed és ezért ódzkodtak, de tegnap sikerült sokakat rábeszélni, hogy jöjjenek be, nézzék meg, próbálják ki. A visszajelzések alapján sikerült ezt a tévhitet itt eloszlatni – húzta alá.

hajlektalanok_voroskereszt_181016_ja_36.jpg

A rendelet, ami nem a büntetést, hanem a tényleges segítségnyújtást szolgálja, október 15-től van érvényben. Hatására várhatóan Miskolcon is 5-10 százalékkal nő majd az ellátottak száma.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat