2024. április 13. Ida
Elindult a zarándoklat Görömbölyről Sajópálfalára, a Csodatévő Kegykép búcsújára (Képgalériával!)
minap.hu
|
2018. október 20. 11:59
|
frissítve: 2018. október 23. 11:34
Idén az október 20-ai hétvégén rendezik meg Sajópálfalán, a Csodatévő Kegykép búcsúját. Görömböly görög katolikus templomából szombaton reggel indult el az V. Nagyvárosi Zarándoklat hogy Miskolcon, Szirmabesenyőn és Sajóvámoson át érkezzen meg Sajópálfalára, Miskolc környékének legnagyobb búcsújára.

sajopalfala.jpg

Az 1700-as évek elején történt (1717. január 6-február 16), hogy a falu templomában lévő nagyméretű Mária-kép „izzadott és siránkozott, az az, hogy a' boldogságos Szent Szűznek jobb és bal szemén barna, vagy is sötét színű tseppek láthatók valának, és hogy sem a' tsikorgó hidegben meg nem fagytak, sem a' fűtött kályha mellett egész éjjel lévén meg nem száradtak".

A könnyezést a helybeli paróchus vette észre és vezeklésre, bűnbánatra szólította fel híveit. A csodás eseményt a görög katolikus püspökség helytartója jelentette levélben gróf Erdődy Gábor akkori egri püspöknek.
     Erdődy püspök lefolytatta az ilyen esetekben szokásos hivatalos vizsgálatot, s elrendelte, hogy a képet hozzák el Egerbe, ahol azt „hasonló több képekkel" együtt őrizet alá helyezte. A vizsgálat során tizenhét tanút hallgattak ki eskü alatt, helybelieket és környékbeli lakosokat. A sajópálfalvai tanúk leszármazottai, a Bilasz, Jozefa, Kocur, Viszokay, Csabovszky, Cserni, Popovják, Rácz, Szakács családok tagjai ma is élnek a faluban.

zarandoklat_181020_ja_8.jpg

Az eredeti képet Egerben őrizték 1946-ig, akkor a magyarürögi (Baranya megye) templomnak ajándékozták. Onnan Figeczky Balázs paróchus fáradozásának köszönhetően 1973. október 25-én vitték vissza Sajópálfalára. Addig csak egy másolata függött a sajópálfalai templomban.

zarandoklat_181020_ja_9.jpg

A búcsújárás az 1970-es évektől kezdett ismét fellendülni. 1927-1973 között a Mária-kép búcsúját október 1-én, az Istenszülő oltalmára tartották, 1973-tól kezdve pedig a kegykép hazakerülésének évfordulóján, október harmadik vasárnapján. A jelenlegi görög katolikus templom a XVIII. század közepén épült (1758). A vászonra festett, XVIII. század eleji kegykép festője ismeretlen.

zarandoklat_181020_ja_7.jpg

 

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat