2021. február 25. Géza
Elkészült a 100 milliomodik kéziszerszám a Bosch miskolci üzemében
Kujan István
|
2018. június 12. 18:38
|
frissítve: 2018. június 14. 14:29
A Bosch miskolci üzeme, a magyar vállalatcsoport a magyar gazdaság minőségi megújulását is elősegíti – hangoztatta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden. A Robert Bosch Power Tool Kft. most ünnepelte meg, hogy legyártották a 100 milliomodik kéziszerszámot is Miskolcon.

„A miskolci üzem jövője stabil és megalapozott”

A Robert Bosch Power Tool Kft. ügyvezető igazgatója, Fükő László részletesen szólt arról, hogyan jutottak el a deltacsiszolótól a kétsebességes akkumulátoros fúrócsavarozóig, vagyis az elsőtől a 100 milliomodik termékig, ami egy kétsebességes akkumulátoros fúró-csavarozó volt – ebből eddig több mint egymilliót gyártottak. Emlékeztetett, 2002-ben összesen 3 terméket gyártottak, a munkatársak gyorsan elsajátították a gyártás tudományát, az üzem gyorsan bővült. A gyár az első 3 évben szinte havonta egy-egy új gyártósorral bővült. Aztán stabilizálták a termelést, optimalizálták a folyamatokat. 2008-ban már a 25 milliomodik kéziszerszám gördült le a gyártósorról, ez egy innovációs nagydíjat is elnyert pneumatikus fúrókalapács volt. 4 év múlva, 2012-ben pedig már az 50 milliomodik terméknél tartottak – ez egy magyar fejlesztésű csavarozó kéziszerszám volt.

bosch_unnepseg_180612_ja_10.jpg

2016-tól újabb intenzív fejlődés tanúi lehettünk: a miskolci üzem kapacitása 1 év alatt 40 százalékkal nőtt, mára már több 38 ezer négyzetméter alapterületű az üzem. Jelenleg közel 2400 munkavállalójuk van. 2017-ben több mint 11 millió terméket gyártottak, és a Bosch árbevétele meghaladta a 157 milliárd forintot. A termékek nemcsak számban, hanem összetételükben is bővültek: korábban a barkácsgépek és a kerti gépek fejlesztése és gyártása állt a fókuszban, ma ezeket ipari gépek és e-bike akkumulátorok egészítik ki.

bosch_unnepseg_180612_ja_9.jpg

– A termelési sikereink mellett leginkább munkavállalóinkra vagyunk büszkék: bizonyították, hogy a világ bármely gyárával szemben megfelelő szakértelemmel, szorgalommal, elhivatottsággal, együtt versenyképessé tudjuk tenni a miskolci telephelyet – húzta alá az ügyvezető igazgató, hozzátéve: munkájuk eredményét a sorozatosan elnyert díjak is bizonyítják, amihez elengedhetetlen volt, hogy „kiváló munkatársakkal dolgozzunk, és hogy megteremtsük számukra az ehhez szükséges feltételeket”. Fükő László azzal zárta szavait, hogy „100 millió termékkel a hátunk mögött, a miskolci üzem jövője stabil és megalapozott”.

Kriza Ákos polgármester: a Bosch megbízható és biztos partnere a városnak

A Bosch csoport az elsők között ismerte fel a Miskolcban rejlő lehetőségeket közel 20 évvel ezelőtt, azóta együtt fejlődik, gyarapodik a város és a gyár – ezt már Kriza Ákos mondta. Miskolc polgármestere ismertette, a globális piacra gyártó vállalat napjainkban több mint 6,5 ezer embert foglalkoztat; ennyi család megélhetését biztosítja a városban és vonzáskörzetében.

bosch_unnepseg_180612_ja_16.jpg

– A Bosch azért is megbízható és biztos partnere a városnak, mert ez a kapcsolat kölcsönösen előnyös – mutatott rá a városvezető. – A vállalatcsoportnak lényeges szerepe van abban, hogy Miskolc a fejlődés útjára lépett, és a jelentős gazdasági előrelépést felmutató városok élmezőnyébe került.

Miskolc polgármestere kiemelte: azzal, hogy a Bosch fantáziát látott és lát a városban, más cégek megtelepedésére is ösztönzőleg hat. Megteltek a város ipari parkjai, ezért újabb zöldmezős területek megnyitása van napirenden. Az ide települő világcégek, az új technológiák megjelenése pedig magával hozta a közép- és egyetemi szintű műszaki képzés megújítását is.

bosch_unnepseg_180612_ja_14.jpg

– Folyamatosan azon dolgozunk, hogy magasan képzett munkaerő álljon minden miskolci cég rendelkezésére – emelte ki a polgármester. – Célunk, hogy Miskolc a régió innovatív, ipari, fejlesztési, kutatási és oktatási központja legyen; egy színvonalas oktatással megtámogatott, dinamikus gazdasági övezet.

Végül Kriza Ákos rámutatott, a város 116 milliárd forint értékű fejlesztést valósított meg az elmúlt években az élet különböző területein. – Bebizonyítottuk, hogy a város adottságai, gazdasági, szellemi és kulturális élete egy minőségi környezet megvalósításához vezet. Büszkék vagyunk az önök sikereire, az együttműködés folytatásaként várjuk a további mérföldköveket – zárta köszöntőjét Miskolc polgármestere.

Szijjártó Péter: folyamatosan javítani tudjuk a gazdasági teljesítményünket

Az elmúlt néhány évben egy egyre sikeresebb Magyarországot, egy egyre sikeresebb Boscht, és e kettő közös sikertörténetét láttuk – fogalmazott a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter sorolta: a 2010-es Magyarországhoz képest a különbséget „zongorázni lehetne”: azóta mintegy harmadára, 177 ezerre csökkent hazánkban a munkanélküliek száma. Most már 70 hónapnyi folyamatos csökkenést követően rekordalacsonyan, 3,8 százalékon áll a ráta – Európában csak három országban alacsonyabb a munkanélküliség.

bosch_unnepseg_180612_ja_23.jpg

Magyarország évről évre növelni tudta az exportot, tavaly nemzetgazdasági rekordot döntve a kivitel meghaladta a 100 milliárd eurót. Ebben jelentős szerepe volt a gépiparnak, versenyképességét az is mutatja, hogy az előállított termékek közel 92 százalékát exportálni tudták. Ma már elmondhatjuk, hogy 395 ezren dolgoznak ebben a szektorban, egy év alatt 2,5 százalékos növekedést jelentett.

– Ezek az eredmények nem jöhettek volna létre nagy nemzetközi vállalatok Magyarországba vetett bizalma, és nagy magyar vállalatok teljesítménye nélkül. Folyamatosan tudjuk javítani gazdasági teljesítményünket, és ebben a Boschnak is rendkívül fontos szerepe van – húzta alá a miniszter, hozzátéve: a csoport tavaly mintegy 58 milliárd forintnyi beruházást hajtott végre hazánkban, 1 ezer új munkahelyet teremtettek, ma már több mint 13 500 munkatársuk van. Árbevételük is több mint 13 százalékkal nőtt tavaly.

bosch_unnepseg_180612_ja_47.jpg

– A miskolci cég elmondhatja magáról, hogy Magyarországon az egyik leginnovatívabb gépipari vállalat, és Európa legnagyobb kéziszerszám-gyárává vált. A vállalatcsoporton belül a legnagyobb egység – mondta el Szijjártó Péter.

A küzgazdasági és külügyminiszter kitért arra is, hogy egy teljesen új világgazdasági korszakba léptünk, fontos tehát, hogy a Bosch miskolci üzeme, a magyar vállalatcsoport a magyar gazdaság minőségi megújulását is elősegíti. – Hazánk rendkívüli sikereket ért el az új versenykörülmények között is: az autóiparban, elektronikában vezető vállalatok sorra hozzák ide beruházásaikat, a kutatás-fejlesztést, a gyártást. A Bosch beruházásai is döntőnek bizonyulnak, ők is bizalmat szavaztak hazánknak az új ipari korszakban. Velük sikeresen tudtunk átállni az új korszakra, a vezető pozíciót meg tudtuk tartani – emelte ki Szijjártó Péter, aki végül méltatta a magyar-német gazdasági együttműködést, hangoztatva, hogy továbbra is Németország az elsőszámú kereskedelmi partnere Magyarországnak, a külkereskedelmi forgalom 27 százaléka jut Németországra, onnan érkezik a közvetlen működő tőke 28 százaléka. „Ma már hatezer német vállalat működik nálunk, és 300 ezer embernek adnak munkát" – tette hozzá.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat