2019. április 23. Béla
Emelkedik a folyók vízszintje - megússzuk idén az árvizet?
Szabadi Martina
|
2019. február 06. 10:30
|
frissítve: 2019. február 11. 12:28
Az utóbbi napok felmelegedése miatti olvadás, északi régiónk folyóin is vízszintemelkedést okozott. Kovács István, az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság kommunikációs munkatársa érdeklődésünkre elmondta: mérsékelt nagyságú árhullámok képződtek a Bodrogon és a Tiszán, a folyók vízszintje 1,0 - 1,5 métert emelkedett, ez még elmarad az árvízvédelmi készültségi szintektől.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság napokban kiadott közleménye szerint, a Duna és a Tisza vízgyűjtőjén a hóban tárolt vízkészlet (ami az olvadáskor majd le fog folyni a két folyón) a sokéves maximum közelében van. Ez a vízmennyiség lefolyhat "békésen", szinte észrevétlenül, de akár rendkívüli árvizet is okozhat, mindez az olvadás gyorsaságától függ. Önmagában csak eső formájában lehulló csapadékból is kialakulhat árhullám, akár nyáron is, mint 1980 augusztusában a Tiszán, vagy 2002 augusztusában a Dunán. A jelenleg a vízgyűjtőkön felhalmozott nagy mennyiségű hó gyors olvadása is hozzájárulhat egy nagyobb árhullám kialakulásához, de erre vonatkozólag még semmilyen megbízható előrejelzés nem készíthető. Az Országos Vízjelző Szolgálat folyamatosan figyelemmel kíséri a végbemenő folyamatokat, és naponta elemzi a kialakult helyzetet - hangsúlyozza a közlemény.

arvizjo.jpg

A belvízvédelmi készültség viszont, az ország délkeleti részén már elérte a másodfokot, a Kettős-Körös jobb parti belvízvédelmi szakaszán. Itt jelenleg hat  szivattyútelepen is másodfokú védekezés van elrendelve kedd este óta. Első fokú készültség van a mezőberényi belvízvédelmi szakaszon és többek között a hosszú-foki belvízvédelmi szakaszon is. A Balatonnál többnyire első fokú védekezés van érvényben, a Keszthely-hévízi védelmi szakaszon azonban több szivattyútelepnél másodfok lépett érvénybe.

Kovács István az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság kommunikációs munkatársa érdeklődésünkre úgy nyilatkozott: a felmelegedés régiónkban főként  az alacsonyabban fekvő vízgyűjtőkön okozott olvadást. Vízfolyásainkon kidebb mértékű vízszint-emelkedések tapasztalhatók, jelentősebb áradás csak néhány folyó  esetében figyelhető meg. Mérsékelt nagyságú árhullámok képződtek a Bodrogon és a Tiszán. Utóbbi folyók vízszintje 1,0 - 1,5 métert emelkedett.

arvizjo1.jpg

Régiónkban jelenleg nincs elrendelve árvízvédelmi készültség. A folyóvizeket automata mérőállomások ellenőrzik, mindenhol egy és két órás gyakorisággal mérik a vízszintet. Az adatok változását a vizugy.hu honlapon folyamatosan követni lehet - tette hozzá a szakember.

 

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat