2022. december 02. Melinda, Vivien
Énkeresés a színpadon - Kortárs tánc a Győri kapui altemplomban
Cziffra Andrea
|
2019. február 02. 09:14
|
frissítve: 2019. február 05. 15:24
Különleges kamara estre hívta az érdeklődőket a Balázs Győző Református Gimnázium pénteken. A Győri kapui altemplomban az UNKNOWN TEXT formáció TAKE OVER című kortárs tánc előadását mutatták be.

kortars_tanc_190201ml_24.jpg

Nyolcadik éve fut havi rendszerességgel a KulturSzett című programsorozat a Balázs Győző Református Gimnáziumban. A szervezők törekszenek rá, hogy minél változatosabb előadókat hívjanak meg a tánc bármely területéről. A Győri kapui altemplom egy különleges hangulatú, kisszínházi, műhelymunkára való terem, ezért nem nagyszabású előadások kapnak itt helyett, hanem inkább kis létszámú fellépő csoportok mutatkoznak be. Ezúttal egy fiatal budapesti kortárs tánc formációra esett a választás: az UNKNOWN TEXT előadói a TAKE OVER című darabbal léptek színpadra a KulturSzett programsorozat részeként.

kortars_tanc_190201ml_5.jpg

Ráskiné Kovács Katalin és Békési-Szombati Anett. Fotók: Mocsári László

Ráskiné Kovács Katalin, a Balázs Győző Református Gimnázium pedagógusa érdeklődésünkre elmondta, hogy a KulturSzett előadást mindig egy mesterkurzussal kötik össze az iskola növendékei részére. Az előadást követő napon egy egész napos kurzust ad a koreográfus-előadó, ezáltal a növendékek is minél változatosabb betekintést kaphatnak a táncéletbe. - Iskolánkban klasszikus balett, kortárs tánc, néptánc, színházi tánc képzést is kapnak a tanulóink, de nagyon hasznos, hogy éri őket másfajta impulzus is – hangsúlyozta Ráskiné Kovács Katalin.

kortars_tanc_190201ml_2.jpg

Békési-Szombati Anett a Budapest Kortárstánc Főiskola táncművésze, a TAKE OVER című kortárs tánc darab koreográfusa. Bokor Felíciával, Drávucz Petrával és Mary Zhanggal együtt alkotják az UNKNOWN TEXT-et. Korábban mindannyian a Budapest Kortárstánc Főiskola növendékei voltak, személyes kapcsolatuk révén alakult meg a formáció.

A bemutatott darab témája elsősorban az énkeresés, az identitás kialakulása, és annak vizsgálata, hogy a fiatalkori személyiségfejlődésre milyen hatással vannak a kortársak, a közeli barátok, a családtagok, mennyire befolyásoló tényező a velük kialakult kapcsolat.

- Pont jó, hogy az énkeresés témáját ilyen fiataloknak tudjuk bemutatni, mert tinédzserkorban legjellemzőbb az identitás-, és énkeresés. Maga a téma egy nagyon egyszerű, és hétköznapi dolog: hogy hogyan alakul ki az én személyiségem. Ha találkozom egy barátnőmmel és ő ezt viseli, így hordja a haját, akkor én is úgy fogom hordani – meséli a TAKE OVER hátterét a koreográfus. - Én is tanítok fiatalokat, ott kezdett el mélyebben foglalkoztatni ez a téma. Aztán ahogy elkezdtünk dolgozni a TAKE OVER-en, és beindultak a próbák, egyre inkább a lányokból táplálkozott a darab fejlődése és kialakulása. Életre kelt bennük a téma.

 

kortars_tanc_190201ml_23.jpg

- Nekünk, táncosoknak az a feladatunk, hogy Anettot olyan helyzetbe hozzuk, hogy inspiráljuk őt és előhívjuk a mozdulatokat – mondja a közös alkotói munkáról vélekedve Drávucz Petra. Hozzáteszi:  - A szólót, amit táncoltam, mind belőlem jött, de Anett volt az, aki vezetett. Neki összelátó képessége van, látja egyben a teljes darabot, én meg válaszolok rá, és így jön létre a közös alkotói munka. De alapvetően az ő képe és víziója jelenik meg a színpadon.

kortars_tanc_190201ml_3.jpg

Anettot mindig is érdekelte a képzőművészet és a tánc közti kapcsolat, ezért gyakran készít koreográfiákat galériákba, illetve kiállítások megnyitóira. A mostani altemplomi színpad is jól illeszkedik a különleges helyszínek sorába. - Ez egy intimebb tér, mint akár egy klasszikus színház, ahol nagyobb a távolság az előadó és a közönség között. Itt összeszippantja az intim tér a táncosokat is, bennük is összébb tudott érni a darab, és a nézőkkel is intimebb kapcsolatot tudtak kialakítani az előadás során – hangsúlyozta a koreográfus.

kortars_tanc_190201ml_21.jpg

A Győző Református Gimnázium következő nagyobb projektjét március 10-én mutatják be a Művészetek Házában, ahol a grafikus, fotós, táncos és animációs képzésben résztvevő növendékek a  Miskolci Szimfonikusokkal együtt lépnek színpadra az  Impressziók című előadással. Március 20-án pedig a Bartók mindenkinek című programsorozat keretében rendezik meg Zeneművészeti Főiskolával közös előadást.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat