2024. július 24. Kinga, Kincső
EU-szakértők: "Székesfehérváron túl sok a boldog fehér ember és a kereszt, viszont kevés a migráns" (Videóval)
szekesfehervar.hu/ 888.hu
|
2018. február 22. 12:33
|
frissítve: 2018. február 23. 10:27
Elutasította az EU bírálóbizottsága Székesfehérvár Európa Kulturális Fővárosa-pályázatához benyújtott, bemutatkozó filmjét, mégpedig arra hivatkozva, hogy túl sok benne a boldog fehér ember és a kereszt, migránsok viszont egyáltalán nem szerepelnek. A város tiltakozik.

Az EU bírálóbizottsága úgy döntött, Győr, Debrecen és Veszprém pályázatait ajánlja az Európa Kulturális Fővárosa (EKF 2023) projekt döntőjébe. Cser-Palkovics András székesfehérvári polgármester rendkívüli sajtótájékoztatón számolt be az EKF-pályázat Budapesten tartott meghallgatásáról.

szekesfehervar.png

A bírálóbizottság munkájával kapcsolatban – mint a delegáció egyik tagja – azt mondta, valójában nem szakértői meghallgatás történt, hanem kizárólag napi politikai kérdésekkel, vádpontokkal illették Székesfehérvárt és a fehérvári delegációt. Kiemelte, amikor a meghallgatáson bemutatták a Székesfehérvárról szóló, Tele Élettel című promóciós kisfilmet – amit 30 ezer fölötti látogatószámmal a Youtube-on is el lehet érni –, ehhez kapcsolódóan az egyik európai uniós szakértő döbbenetes módon azt mondta: "Ez a fehér keresztény Európa propagandafilmje, mindenki fehér, boldog, és az utcán táncol.”

A polgármester a bizottság által a Székesfehérvárról szóló filmmel összefüggésben megfogalmazott kritikákból azt is felidézte, hiányolták a filmből a szegényeket és a migránsokat, ugyanakkor viszont sokallták a kereszteket, a templomokat, továbbá azt a hozzáállást, hogy "erre a város értékként tekint." Az egyik bizottsági tag, egy belga politikus pedig azt kifogásolta, hogy a pályázat alapját, identitását a görög, a római és a keresztény-zsidó kultúrkör határozza meg.

Nem

"Pedig pont ez az értékrendszer adja azt az európai sokszínűséget, ami miatt Európára mi büszkén tekintünk, és ami miatt azt állítom: ez a meghallgatás nem európai stílusú meghallgatás volt. Sem stílusában, sem tartalmában nem arról szólt, amit Európa Kulturális Fővárosának mozgalmaként elindítottak” – mondta a polgármester, majd bejelentette: kérni fogja a közgyűlést, hogy utasítsa vissza a meghallgatáson történteket, és közösen tájékoztassák a kormányt a bizottság munkájáról.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat