2021. április 13. Ida
Ex libris-gyűjteményből nyílt kiállítás a megyei könyvtárban
minap.hu
|
2017. január 19. 14:59
|
frissítve: 2017. január 21. 18:23
Imolay Lenkey István gyűjteményének egy részét láthatták, akik ellátogattak a könyvtár első kultúra napi programjára. Több mint ötszáz könyvjeggyel ismerkedhettek meg az érdeklődők a kiállításmegnyitón.

Több száz évvel ezelőtt akinek vagyona volt, jelentős könyvtára is volt. Egyes darabjaiba pedig úgynevezett ex librissel, vagyis könyvjeggyel írta bele nevét. Ez egy sokszorosított grafikai vagy nyomdai eljárással készített papírlap volt, melyet a könyv elejébe ragasztottak. A papírlapon lehetett művészi rajz, címer, embléma, szimbólum, vagy egyéb ábrázolás, és a könyvtulajdonos nevével, esetleg jelmondattal, mottóval, idézettel láttak el az egyes korok és művészek stílusa, ízlése szerint más-más megformálásban.

lenkey_kiallitas_170119ml_15.jpg

Az ex librisek fénykora a 16. századra tehető. A későbbi korokban csökkent a műfaj iránti érdeklődés, ám a 20. században új fénykorát figyelhetjük meg.

lenkey_kiallitas_170119ml_12.jpg

A miskolci születésű, Gömörben felnevelkedő Imolay Lenkey István is az ex libris-gyűjtők közé tartozik. Páratlan gyűjteményének egy részét 2011-ben adományozta a putnoki Holló László Galériának. Ebből negyvennyolc tabló most Miskolcra érkezett a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtárba. A "Jegyes könyvek, jeles olvasók" című tárlatot a magyar kultúra napja alkalmából nyitotta meg az ex librisek egyik tudományos kutatója, Vasné Tóth Kornélia, az Országos Széchenyi Könyvtárból. A megnyitó után a gyűjtőről a putnoki Gömöri Múzeum és Holló László Galéria vezetője beszélt, Zsuponyóné Ujváry Mária. Az eredeti tervek szerint Imolay Lenkey István is tartott volna előadást, de ezt betegsége miatt későbbre kellett halasztania.

A kiállítás február 10-éig látogatható.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat