2022. augusztus 16. Ábrahám
"Ez öröm és gazdagodás a városnak is!" Megszentelték a felújított Szent Rita Tagóvodát
Cziffra Andrea
|
2019. február 20. 18:17
|
frissítve: 2019. február 24. 09:36
Százmillió forintos pályázati támogatásból újult meg a miskolci Weöres Sándor Tagóvoda. A mostantól Szent Rita nevét viselő intézményt szerdán, ünnepélyes keretek között adta át és áldotta meg Ternyák Csaba egri érsek.

ovoda_felujitas_190220ml_31.jpg

Fotók: Mocsári László

Az önkormányzati tulajdonban lévő óvodai épület infrastrukturális fejlesztésére a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében került sor, a beruházást az intézmény fenntartója, az Egri Főegyházmegye valósította meg, százmillió forintból. A felújított óvodát szerdán délután Ternyák Csaba egri érsek áldotta meg és adta át.

ovoda_felujitas_190220ml_12.jpg

Pfliegler Péter alpolgármester köszöntőjében kihangsúlyozta: a tagóvoda fejlesztése összhangban van az önkormányzat azon törekvésével, hogy Miskolc teljes intézményhálózata megújuljon. Az elmúlt két évben 1,3 milliárd forint értékben nyolc városi óvodát és bölcsődét sikerült korszerűsíteni, a következő két évben pedig további négymilliárd forintot fordítanak önkormányzati intézmények infrastrukturális és energetikai megújulására.

ovoda_felujitas_190220ml_10.jpg

- Ezeket a összegeket hazánk és városunk jövőjének biztosítása érdekében fektetjük be. Teljes összhangban a Magyar Kormány azon jelentős törekvéseivel, amelyekkel a  fiatalok családalapítását, gyermekvállalását és otthonteremtését támogatja. Ez egy olyan közös cél és munka, amelyben hangsúlyos szerep hárul az egyházi iskolákra, óvodákra és egyéb intézményekre – hangoztatta Pfliegler Péter. Hozzátette, az élet valamennyi területén fontos az összhang, az egység és együttműködés a fejlődés érdekében - így van ez az állam, az önkormányzat valamint az egyházi intézmények esetében is. Az oktatás, nevelés terén pedig mindez kiemelt jelentőséggel bír.

Ternyák Csaba egri érsek örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy Miskolc önkormányzata az utóbbi években jelentős számban adott át oktatási-nevelési intézményeket a történelmi egyházaknak. Mint mondta, ez öröm és gazdagodás a városnak is. A helyi hívek, vallásos meggyőződésük okán nyilván szívesebben íratják be gyermekeiket egy felekezeti iskolába, és otthonosabban érzik magukat Miskolcon, ha azt tapasztalják, hogy erre a város és történelmi egyházak között létrejött együttműködésnek köszönhetően, adott a lehetőség.

ovoda_felujitas_190220ml_28.jpg

Az egri érsek köszönetét fejezte ki az intézményekben dolgozó pedagógusoknak. Mint fogalmazott, az ő törődésük, szerető gondoskodásuk kiemelt fontosságú a gyermeknevelésben, ezek nélkül hiába korszerű egy intézmény infrastruktúrája. - Ezekben az intézményekben jó polgárokat akarunk nevelni, jó magyarokat és jó keresztényeket. Olyanokat, akik szeretik ezt a várost, tenni akarnak érte, és fontos számukra, hogy jó legyen itt élni. Ez mindannyiunk közös célja – hangsúlyozta Ternyák Csaba.

ovoda_felujitas_190220ml_22.jpg

Hozzátette, ezért fontos, hogy megtanuljuk becsülni egymást, hogy tisztelettel és szeretettel tekintsünk a másikra. Támogatni kell minden olyan kezdeményezést, amelyek előbbre viszik a közösség ügyét. A Weöres Sándor Katolikus Óvoda Szent Ritát választotta a közössége védőszentjéül. 

ovoda_felujitas_190220ml_3.jpg

Az óvoda 1961- ben épült, földszintes magastetős épület, három csoportszobával és egy tornaszobával lett kialakítva. Az épület tulajdonosa Miskolc város, az intézmény fenntartója az Egri Főegyházmegye. Az épületet korábban csak minimális mértékben újították fel, a mostani beruházás során a külső falazat 10 centi vastag szigetelést kapott. Az elöregedett ablakokat-ajtókat korszerű nyílászárókra cserélték, akadálymentesítették és rámpával látták el a személybejárókat, a korábban csak a csoportszobán át megközelíthető tornaszoba most már a folyosóról is elérhető. Felújították a vizesblokkokat, akadálymentes mosdót, öltözőt, logopédiai szobát alakítottak ki. Felújították az épület víz-szennyvíz, gáz, villamos és fűtésrendszer hálózatát is.

A projekt célja az Egri Főegyházmegye által üzemeltetett óvoda felújítása, fejlesztése volt. A beruházást teljes egészében a Széchenyi 2020 Terület és Településfejlesztési Operatív Programból nyert Európai Uniós támogatás fedezte, a projekt összköltsége százmillió forint.

 

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat