2021. április 20. Tivadar
Facsemetéket nyert az önkormányzat energiatakarékosságáért
minap.hu
|
2016. október 18. 16:20
|
frissítve: 2016. október 19. 17:55
Kiss Gábor alpolgármester hat szervezetnek adta át az őshonos facsemetéket a Szent István téren. Ezeket egy nemzetközi versenyen nyerte Miskolc város önkormányzata. Ráadásul a megmérettetés még nem ért véget, ez csak részeredmény volt.

fa_kiosztas_1610178ml_9.jpg

fotó: Mocsári László

Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata csatlakozott a GreenDependent Intézet által szervezett Spórolunk@kiloWattal-Munkahelyi Energiaközösségek című energiatakarékossági versenyhez, amiben a közszféra dolgozói vesznek részt. A projektben kilenc EU-s országban száznyolcvan középület mintegy kilencezer dolgozója méretteti meg magát 2016 márciusa és 2017 februárja között. A kérdés az, hogy ki tudja a legtöbb energiát megtakarítani az előző év fogyasztásához képest. Magyarország mellett Ausztria, Belgium, az Egyesült Királyság, Franciaország, Lettország, Olaszország, Németország és Svédország közszolgái versenyeznek egymással. Miskolc két épülettel képviselteti magát a versenyen.

– A Polgármesteri Hivatal főépületének és a Petőfi utcában található Szociális Osztály épületének energiamegtakarításáról van szó – mondta Kiss Gábor alpolgármester. – A verseny elején dobozok kerültek ki az épületbe, hogy a dolgozók bedobhassák energiatakarékos ötleteiket. A város ennél sokkal nagyobb energiamegtakarításokra is képes. Azonban a Gondolkozz globálisan, cselekedj lokálisan elvet követve, elsődleges, hogy szemléletváltáson menjen keresztül mindenki.

fa_kiosztas_1610178ml_16.jpg

Miskolc város mindent megtesz azért, hogy kevesebb energiát használjon fel, ezért indult például a Smart City Program.

– Országosan is élen járunk a távhőfűtésben, hiszen mint megújuló energiát használjuk fel a geotermikus energiát – mondta Kiss Gábor. – Nemrégen kerültek forgalomba a gázüzemű buszok. Sőt, nemsokára egy kéthektáros napelempark épül meg Európai Uniós támogatásból. Továbbá szintén uniós támogatásból milliárdos összegeket tudunk költeni az épületek energiahatékonyságának javítására.

fa_kiosztas_1610178ml_6.jpg

A versenyen a részeredményeket időről időre bemutatják, amit értékel a zsűri. Így kaphatott tizenkilenc őshonos facsemetét, amiket hat szervezetnek adományoztak.

– Mi hármat kaptunk közülük – mondta Jakubinyi László, a Szimbiózis Alapítvány elnöke. – Ezek a martinkertvárosi habilitációs központ kertjébe kerülnek. Itt súlyosabb fokban érintett fogyatékosok laknak, ők fogják gondozni ezeket a növényeket.

fa_kiosztas_1610178ml_17.jpg

Kapott még facsemetét a Debreczeni Márton Mezőgazdasági és Földmérési Szakképző Iskola Tankert, a Miskolci Autista Alapítvány Vargahegyi telephelye, a Hejőcsabai Szolgáltatási Központ Kertje, a Segítő Kezek Szolgáltatási Központ Kertje és a Jezsuita Génbank Gyümölcsös Kert.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat