2024. április 13. Ida
Felszántották a színpadot! – Allsee és Collisborn a Helynekemben
Méder Noémi
|
2018. május 06. 22:14
|
frissítve: 2018. május 10. 09:01
Szombat este rosszul járt az, aki otthon maradt, vagy olyan programot választott magának, ami nem a Helynekemben volt. Ugyanis két olyan zenekar vette birtokba a színpadot, akik aztán tényleg tudják, miről is szól a rock. Az Allsee és a Collisborn koncertjén jártunk, és nem is dönthettünk volna jobban.

allsee_koncert_6.jpg

Fotó: Tőzsér Martin

Két olyan együttes fellépésére jöttünk, ahová megérkezvén elsőre úgy érezhetnénk, nem ide tartozunk. Alig fél perc sem kell, hogy elteljen, míg rájövünk: az érzékeink megcsaltak minket, pont azon a helyen vagyunk, ahol lennünk kell. A gyarapodó közönségben a legkülönfélébb stílusokat fedezzük fel, de egy mindenkiben közös: a két banda koncertjét mindnyájan izgatottan várjuk.

A Collisborn kezd. Érkeznek az ütemek, megpendül a gitárhúr, a füstgépek dolgoznak.

2015 decemberében alakult a három tagból (Gurszki Máté-gitár/ének, Somogyi Roland-basszusgitár, Farkas Márton-dob) álló Collisborn zenekar. A fiúk a modern rock és a grunge vonalát képviselik. 2016-ban a B.A.Z.+ Tehetségkutató 3. helyét, 2017-ben pedig a XIXO Amatőr zenekarok versenyének harmadik helyét sikerült megszerezniük.

collisborn.jpg

Facebook: Collisborn

Sikerük nem volt hiábavaló, mindannyian régóta foglalkoznak zenével: Márton zongorával kezdett zeneiskolában, Máté egy karácsonyi ajándéknak köszönheti, hogy belevágott a gitározásba, Roland pedig Mátéval egy időben kezdett el azonos hangszeren játszani, de mint mondják, a szükség úgy hozta, hogy kellett egy basszusgitáros, így kitanulta azt, amit azóta is nagyon szeret. Sokféle zenei stílust hallgatnak, de megosztották velünk, hogy a fő irányvonal a rock, ami saját zenéjükben is tükröződik.

Szombaton saját, angol nyelvű szerzeményeikkel készültek a Helynekem közönségének, akik végigtombolták a számokat. A srácok elmondták, szeretnének majd a jövőben az ország több pontjára is eljutni zenéjükkel, később pedig szívesen nyitnának a környező országok felé is – az esti koncert alapján szerintem nincs félnivalójuk. Legközelebb május 19-én lépnek fel a Corner Stage színpadán.

allsee_koncert_2.jpg

Fotó: Tőzsér Martin

A két fellépés közötti, várakozással teli hatásszünet után jön az Allsee. Amíg várunk rájuk, nézzük meg, mit mondott a banda (Orosz Ádám-ének/basszusgitár, Jáborcsik Márk-gitár/vokál, Lippai Ádám-gitár, Szakács Zsombor-dob) a MiNapnak adott interjúban.

MiNap: Az elmúlt egy évben volt egy kis szünet a zenekar életében. Mivel telt ez az időszak?

Allsee: Tanultunk, lediplomáztunk, elkezdtünk dolgozni, de egyikünk sem hagyta abba a zenélést. Mindannyian foglalkoztunk vele, volt, aki különböző rendezvényeken felelt a hangosításért, vagy stúdiót épített ki otthon, a dobosunk pedig Skóciában kezdte el az egyetemet, ahol egy hangmérnöki menedzsment képzésen vesz részt.

MiNap: Hogyan tartottátok a kapcsolatot? Hogy tudott „próbálni” a zenekar?

Allsee: Skype-on sokat beszéltünk, és létezik egy program, ahol a különböző hangszerek kottáját fel tudjuk vinni, és a másik is bele tud írni ebbe, Skype-on pedig folyamatosan egyeztetünk közben.

allsee_koncert_4.jpg

Fotó: Tőzsér Martin

A fiúk azt is elárulták, hogy egy új kislemezen dolgoznak, az új stúdió ebben nagy segítség lesz, őszre tervezik a megjelenést.

MiNap: Milyen irányba terveztek menni ezzel a kislemezzel?

Allsee: Szeretnénk valami újat kipróbálni, ezt még formálgatjuk, így nem is árulhatunk el róla túl sokat, de annyit talán igen, hogy magyar nyelvű dalok is tervben vannak. A feldolgozásokra most nem fogunk akkora hangsúlyt fektetni, bár az Anastacia átdolgozásunk nagy siker volt, most inkább a saját szerzeményekre fogunk koncentrálni.

allsee_koncert_5.jpg

Fotó: Tőzsér Martin

Most pedig vissza a színpad elé. Az atmoszféra változik, a fények villogása tükrözi a közönség hangulatát. Vibráló, élénk, élettel teli. A korábbi koncertekről ismert dinamizmus most is ott van, Szakács Zsombor eszméletlen erővel szólaltatja meg a dobokat, Jáborcsik Márk gitárjátéka és vokálja tökéletes összhangot alkot Orosz Ádám egyedi, lelkünkig hatoló hangjával, aki a számok között hozza a szokásos humort, közelebb hozva ezzel közönséget és zenekart, Lippai Ádám nyugodtsága mögött pedig bizony ott rejlik az, ami teljessé teszi a hangzást.

allsee_koncert_1.jpg

Fotó: Tőzsér Martin

Amikor pedig azt hittük, ennél tovább nem lehet fokozni a koncertélményt, a fiúk előrukkoltak két meglepetéssel, korábbi tagjaik személyében. Székely Péter, az Allsee előző énekese, és Béres Gábor, korábbi basszusgitáros is csatlakozott még egy szám erejéig a bandához.

allsee_koncert_4.jpg

Fotó: Tőzsér Martin

A fiúk most főleg az új kislemezen fognak dolgozni, stúdióba vonulnak, de mi azért reméljük, hogy be tudnak iktatni egy-két koncertet, hiszen Miskolc közönségének kell a rock, kell az új, kell az Allsee.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat