2019. június 19. Gyárfás
Fókuszban a gyermekközpontú igazságszolgáltatás – szakmai nap a Miskolci Járásbíróságon
minap.hu
|
2018. szeptember 21. 12:54
|
frissítve: 2018. szeptember 22. 16:42
„Gyermekközpontú igazságszolgáltatás, áldozatsegítés” címmel rendezett szakmai napot a Miskolci Járásbíróság pénteken. Annak témája szorosan kapcsolódott a minden év szeptember 20-án ünnepelt Gyermekek világnapjához.

gyermekvedelmi_konferencia_20180921_vcs_1.jpg

Fotó: Végh Csaba

„Az, hogy kik vagyunk, és hogyan viszonyulunk a világhoz, sokkal inkább meghatározza, hogy milyen felnőtté válnak a gyerekeink, mint az, hogy mennyit tudunk a gyereknevelésről.” (Brené Brown) – Ezen gondolat jegyében nyitotta meg Fuhrmann Gábor, a Miskolci Törvényszék elnökhelyettese a szakmai napot. – A Miskolci Törvényszék a gyermekek jogainak hatékony érvényesülését az eljárások során minden esetben biztosítja és egyik kiemelt feladatának tekinti – fogalmazott a törvényszék elnökhelyettese.

gyermekvedelmi_konferencia_20180921_vcs_2.jpg

A szakmai fejlődés és eredményesség koncepcionális megvalósulása érdekében megrendezett konferencián a megye kiváló szakemberei – a B.-A.-Z. Megyei Rendőr-főkapitányság, a B.-A.-Z. Megyei Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat, a Miskolci Egyesített Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Intézmény és a Miskolci Járásbíróság munkatársai – tartottak előadást a témakörben.

gyermekvedelmi_konferencia_20180921_vcs_6.jpg

Kiemelt jelentőséggel bírt a fiatalkorú áldozatokkal való különleges bánásmód fontossága, a gyermekvédelmi jelzőrendszer működését segítő külön intézkedések és együttműködések előkészítése, a gyermekek speciális kihallgatástechnikai megoldásai. Azok a bírák, akik az eljárásuk során gyermekekkel kerülnek kapcsolatba, fontos, hogy életkori sajátosságaik figyelembevételével megfelelő bánásmóddal és érzékenységgel kezeljék őket. Ennek megvalósítására a polgári – elsősorban családjogi – és a büntető ügyek elbírálása során is lehetőség van. Az új polgári és büntető eljárásjogi törvények új, garanciális szabályokat építettek be mindezek vonatkozásában. Akár tanúként vagy érdekeltként, akár terheltként vagy bűncselekmény sértettjeként vesz részt egy fiatalkorú az eljárásban, megvan a mód és lehetőség, hogy az életkorának megfelelő bánásmódban részesüljön.

gyermekvedelmi_konferencia_20180921_vcs_4.jpg

A szakmai nap nemcsak témáját tekintve és annak fókuszába állított különleges szereplői miatt volt kiemelt jelentőségű a résztvevők számára, hanem azért is, mert nagy szakmai fegyelmet kíván a jogalkalmazóktól a kitűzött célok megvalósítása. A nemes feladat megoldását a Miskolci Törvényszék bírái aktív és hatékony szakmai önképzésekkel segítik.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat