2019. november 13. Szilvia
Fővárosi újságírók ismerkedtek az Avassal, a Borangolás programjaival (Képgalériával!)
Muntyán Bernadett
|
2018. május 19. 09:51
|
frissítve: 2018. május 22. 09:37
Napjainkban már nem csupán a miskolciak várják izgatottan az Avasi Borangolás programjait. Az ország minden tájáról ellátogatnak ilyenkor Miskolcra a borkedvelő turisták és szakmabeliek, péntek délután a fővárosból érkezett egy busznyi újságíró, hogy megtekintse az országos hírűvé vált bor- és gasztrofesztivált.

Az újságírókat a Városházán Kiss János alpolgármester, Tóth-Bodnár Krisztina, a Miskolczi Borbarátok Társaság tagja, Béres Attila, a Miskolci Nemzeti Színház direktora, Bíró Tibor, a Jameson Cinefest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál fesztiváligazgatója, Fükő László, a Robert Bosch Power Tool Kft. ügyvezető igazgatója, valamint Uwe Mang, a Starters E-Components Generators Automotive Kft. ügyvezető igazgatója köszöntötte.

ujsagirok_borongalas_180518_ja_6.jpg

– Ezen a hétvégén egy olyan kincs tárulkozik ki Miskolcon, mely egészen páratlan és egyedülálló – fogalmazott köszöntőjében Kiss János. Mint mondta, az Avason több ezer pince található, s ezek közül most több tucat kinyitja a kapuit. – A pincetulajdonosok borral, harapnivalóval, muzsikával várják a látogatókat. Ez a fesztivál egy nagyszerű civil kezdeményezésből nőtte ki magát az elmúlt hét év során – mondta el az alpolgármester, kiemelve, hogy sokái az avasi pincesor sokáig "Csipkerózsika álmát" aludta. 1990-ig egy népszerű szórakozási hely volt a miskolciak számára: ám a rendszerváltozás után parkoló pályára tették. – Most azonban reneszánszát éli, az elmúlt 8-10 évben a miskolciak elkezdtek visszatalálni a hegyükre – húzta alá Kiss János.

ujsagirok_borongalas_180518_ja_12.jpg

A kezdetekhez képest mára körülbelül a négyszeresére emelkedett a nyitott pincék száma – tudtuk meg Tóth-Bodnár Krisztinától, a Miskolczi Borbarátok Társaság tagjától. – 40 pince, közel 60 borász jött el Miskolcra, a Borangolásra, a Bükki borvidéken kívül az ország minden sarkából. 20 gasztropont, több mint 70 program várja a látogatókat, melyek között szerepelnek koncertek, pódiumbeszélgetések, kiállítások, verses felolvasóestek. – Ez már nemcsak egy gasztronómiai, illetve boros rendezvény, egyre inkább egy kulturális fesztiválról beszélhetünk. Egy olyan eseményről, amely a kicsiktől a nagyokig mindenkinek kínál olyan programelemet, amelyben kedvét leli – tette hozzá mosolyogva. – Annak idején, amikor a fesztivál ötlete megszületett a város, az avas és a bor szeretete vezérelt minket. Szerettük volna ezt a hatalmas kincsünket a miskolciakkal és a turistákkal is megosztani - hangoztatta Krisztina.

ujsagirok_borongalas_180518_ja_11.jpg

A Városházáról a Tudomány és Technika Háza előtti térre látogattak el fővárosi vendégek, hogy a Termelői napon megkóstolhassák a miskolci gazdák egyedülálló kínálatát. Ezt követően, az Avasi Celláriumban egy koccintással egybekötött köszöntésre invitálta a csoport tagjait Kriza Ákos, polgármester.

ujsagirok_borangolas_20180518_bl_029_web.jpg

– Az elmúlt években úgy döntöttünk, újra behozzuk a köztudatba Miskolc hegyét, mely korábban sajnos kicsit elfeledett részévé vált városunknak – fogalmazott a polgármester. Hozzátette, éppen ezért szerveznek mindig a város napja programjaihoz kapcsolódva egy többnapos pincelátogatós, nyitott pincés rendezvénysorozatot, melynek a központi eleme a történelmi Avas és a bor. Mint Kriza Ákos  fogalmazott, a történelmi Avas Miskolcnak egy olyan csillaga, amelyet újra fel kell emelni. A belvároshoz kapcsolódva az egész főtér, az avasi domboldal és a kilátó is meg fog újulni, körülbelül 4,5-5 milliárd forintos forrásból az elkövetkezendő években.

ujsagirok_borongalas_180518_ja_20.jpg

– Ezzel tulajdonképpen visszaadjuk Miskolc főterét, hiszen a Szent István tér jelenleg csupán szimbolikusan tölti be városunk főterének szerepét. Amikor azonban majd összekapcsolódik az Avas dombjával, igazi főtérré válik, és megmutatja azt az igazi szépséget, mely Miskolcban rejlik – hangoztatta a polgármester.

ujsagirok_borangolas_20180518_bl_026_web.jpg

Fotók: Beregi László, Juhász Ákos

A Budapestről érkezett újságírók ezt követően nekivágtak az Avas meredek, ám annál izgalmasabb dombívének, melyet ekkorra már belengett a bor és a koncertek mámorító egyvelege.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat