2024. szeptember 29. Mihály
Furmint Február Miskolc - a minőségi borok népszerűsítéséért!
minap.hu
|
2017. február 24. 23:35
|
frissítve: 2017. február 27. 11:39
Tokaj-hegyalja legizgalmasabb Furmintjait készítő pincészetek sorakoztak fel azon a rendezvényen, melyet hagyományteremtő céllal rendeztek meg pénteken, Miskolcon. Több mint két tucat borász volt jelen a városháza dísztermében, s több mint ötven féle bor került terítékre.

A kezdeményezés a minőségi borok népszerűsítésére fókuszált, és egyben a találkozás lehetőségét is kínálta a borászok és borkedvelők számára.

Mint elhangzott, a régió legendás borvidéke, amely ismertté tette a magyar bort a világban, itthon is nagyobb figyelmet érdemel. Ezért született meg az úgynevezett „Furmint Február” ötlete, kapcsolódva a már népszerű, azonos elnevezésű, országos programhoz. A Furmint az a szőlőfajta, amely jól közvetíti a tokaji talaj sokszínűségét, számtalan stílusjegyet hordoz, fantáziadús. Alkalmas arra, hogy felkeltse a hazai és külföldi fogyasztók érdeklődését.

furmint_varoshaza_170224_ja_8.jpg

Bár Miskolcon is egyre több a borhoz, borfogyasztáshoz kapcsolódó esemény, a szervezők remélik, hogy még mindig van alkalom az újításra. Ilyen a Furmint Február programja is, amelyet az különböztet meg a borvacsoráktól, pincelátogatásokra épülő kezdeményezésektől, hogy ötvözi a kettőt: komoly borválogatást ugyanakkor kötetlen találkozásokat is biztosított a borászokkal, a városháza dísztermének elegáns környezetében.

furmint_varoshaza_170224_ja_16.jpg

A jelenlévők között a nagybirtokok (100 hektáron gazdálkodók) tulajdonosai kifinomult stílust, megbízható, szinte állandó minőséget képviseltek. A kisebb borászatok (2-8 hektáron gazdálkodók) ugyanakkor egyedi, izgalmas, évjáratonként változó nedűkkel jelentkeztek. Érdemes volt megkóstolni többek között a Barta Furmintot, az Árvay Furmintot, a Kvaszinger, a Ferdinánd pincészetek borait. A nagy pincészetek közül pedig kihagyhatatlanok voltak a Hétszőlő és a Disznókő borok. A finom innivaló mellé pedig sikertörténetek jártak, melyek kapcsán méltán lehetünk büszkék hazánk borászaira.

furmint_varoshaza_170224_ja_14.jpg

Az idei, első sétáló kóstoló gasztronómiai finomságokkal, például sajtízelítővel is kecsegtetett és Tokaj-hegyalja gazdálkodóit bemutató kötetet is kínált, Tokaj – emberek és dűlők címmel Kézdy Dániel tollából. A program este tíztől after partyval zárult a Stamp Borbárban a Szinva teraszon.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat