2024. április 13. Ida
„A Furmintot kóstolni kell, a borok önmagunkért beszélnek” – Furmint Február Miskolc 2019.
Muntyán Bernadett
|
2019. február 09. 12:58
|
frissítve: 2019. február 12. 14:11
Csaknem ötven borászat hozta el Tokaj-hegyalja legizgalmasabb furmintjait, melyhez a város nyolc nívós étterme kínált ínyencségeket a Népkerti Vigadó elegáns falai között – 2019-ben is várta az érdeklődőket a Furmint Február Miskolc.

A legelső sétáló kóstolóhoz képest, már tavaly is kétszer annyian kínálták legjobb furmintjaikat – ezt a számot idén sikerült túlszárnyalni: csaknem 50 borászat hozta el, több mint 100 féle borát péntek este Miskolcra, melyek mellé a város nyolc nívós étterme invitálta ínycsiklandozó falatokra a Népkerti Vigadó borkedvelő vendégeit.

furmint_februar_190208_vcs_23.jpg

A Vigadó megtelt a bor mámorító aromájával, hangulatával, az emeletről áradó falatkák illatával, és Tokaj-hegyalja legfinomabb Furmintjainak szerelmeseivel. Az épület elegáns falai visszaverték a borospoharak finom csengését - az egész estnek volt egy kedves morajlása, mely megadta kóstoló családias hangulatát.

furmint_februar_190208_vcs_09.jpg

A pincészetek egészen széles skálája sorakoztatta fel szőlőből készült nedűjét: a nagybirtokkal rendelkező borászatoktól kezdve egészen a kis családi pincészetekig.

Sándor Zsolt, a Miskolci Borklub Egyesület vezetője beszédében megköszönte a borászoknak, hogy ilyen szép számban képviseltetik magukat a miskolci sétáló kóstolón úgy is, hogy előző este a budapesti, 10. Furmint Februáron is megmutatták borkínálatukat. – Hova fogunk még tovább fejlődni? – tette fel a kérdést, utalva arra, hogy 3 évvel ezelőtt gondolni sem mertek arra, hogy egyszer kinövik majd a Városháza Dísztermét.

furmint_februar_190208_vcs_11.jpg

 - Az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz bort igyun – e szavakkal nyitotta meg a 3. Furmint Február Miskolcot Demeter Ervin, kormánymegbízott. Mint mondta, ma minden adott ahhoz, hogy kövessük e mondás „utasításait”. Kiemelte, a Furmint, Tokaj-hegyalja legfontosabb és legelterjedtebb fajtája. – A Furmint Február rendezvény 2019-re nemzetközivé nőtte ki magát – hangsúlyozta hozzátéve: csütörtökön Budapesten, január utolsó napjaiban pedig Londonban rendezték meg ezt a sétáló kóstolót. – Az itteni 50 pincészet közül, 20 Londonban is megmutatta vidékünk Furmint-kínálatát – húzta alá.

furmint_februar_190208_vcs_12.jpg

Csöbör Katalin, országgyűlési képviselő gratulációját fejezte ki a borászok felé, kiemelve: a tokaj-hegyaljai borok megújulásának a Furmint az egyik zászlóshajója. – Nagyapám idézetével zárnám gondolataimat: „Isszátok ezt a hideg sört, bezzeg a sör álmosít, a bor pedig ihletet ad!” – fogalmazott a képviselő.

furmint_februar_190208_vcs_16.jpg

A Furmint Február Pfliegler Péter, alpolgármester pohárköszöntőjével vette hivatalosan is kezdetét. – A Népkerti Vigadó gyönyörűen felújított épülete talán még inkább alkalmas arra, hogy a Furmintnak hódoljunk – hangoztatta. Az alpolgármester a Furmint eredetéről is szólt: „az biztos, hogy 1623-ban már Tokaj-hegyalján írott emléket találunk a Furmintról”. Mint mondta, ez az egyik legjobban aszúsodó magyar szőlőfajta, amit érdemes innunk, és kóstolgatunk. – Itt baráti beszélgetések jó borok mellett zajlanak, amitől nincs fontosabb – zárta szavait hozzátéve: ezért érdemes élni, és Miskolcot építeni.

furmint_februar_190208_vcs_13.jpg

Veres László a Népkert Vigadó nevében köszöntötte a Furmint Február Miskolc résztvevőit. – A bor mellé szeretném a figyelmükbe ajánlani a barátaimat, a Miskolci Gasztro Klasztert, akik kiváló ételekkel készültek a ma estére is – húzta alá.

Íme, néhány, a 2019-es Furmint Február kínálatából

– Itt voltunk tavaly is, illetve tegnap is ott voltunk a fővárosi rendezvényen – mondta Taskovics Balázs, az Oremus pincészet borásza. – Két Mandalással érkeztünk ide, ami az Oremus pincészet fő irányvonala. Részben acéltartályos, részben fahordós erjesztéssel készül, majd egy hathónapos fahordós érlelést kap földalatti hagyományos pincerendszerünkben – fogalmazott. Mint mondta, ma az egyik legfrissebb, 2017-es Furmintot hozták el, ami tavaly augusztusban lett betöltve. – Nagyon pici, maradék cukorral dolgozunk, a savtartalma viszont 7,8 körüli. Ezáltal egy nagyon élénk, üde bor. A második borunk, egy 2007-es Mandalás, azaz 10 évvel idősebb, magnum palackos– részletezte. Kifejtette: a kiinduló adatai kicsit másabbak, mint a fiatal Furmintoké; a kiinduló sava kicsit kisebb, 6-os, viszont a cukra ugyanannyi. Mivel kicsit alacsonyabb volt a sava, így kerekebb ez a bor.

furmint_februar_190208_vcs_03.jpg

Áts Károly, az Áts Pincészet borásza érdeklődésünkre elmondta, tavaly voltak először a Furmint Februáron. Mint megtudtuk, hoztak olyan bort is, ami Furmint alapú háza,sítás: egy Furmint-Sárga Muskotály, ami egy nagyon könnyű belépő bor Tokaj-hegyaljáról. – A birtok Furmintunkat is elhoztuk, ami több területről származik, Mádról. Valamint egy dűlőszelektált Szent Tamás Furminttal jöttünk, ami még édesapám birtokáról származik, és ez a száraz boraink közül a „zászlós”. Illetve egy cuvée-vel érkeztünk, aminek 70 %-a Furmint, 25 % Sárga Muskotály, és 5 % hárslevelű – részletezte.

furmint_februar_190208_vcs_02.jpg

– Fantasztikus lehetőség ez számunkra – ezt már Kovácsné Drabant Katalin, a Hetedhét Pince, tulajdonosa mondta. „A Furmintot kóstolni kell, a borok önmagunkért beszélnek” – emelte ki hozzátéve: ez egy különleges fajta, aminek helye van a palettán. – Meg kell ismernünk a Furmintot ahhoz, hogy szeretni tudjuk – húzta alá. Katalinék egy ’17-es Furminttal, egy Hárslevelű házasítással, illetve egy Aszúval érkeztek. – Mi három borvidék terméséből készítünk borokat, így széles a pincészetünk kínálata – mondta.

furmint_februar_190208_vcs_04.jpg

Gasztrokínálat

A borok mellé finom falatok is sorakoztak a Vigadó galériáján. A Miskolci Gasztro Klaszter idén is kitelepült, hogy egy-két Furmint között ínycsiklandozó falatokkal is kényeztethessék az ízlelőbimbóikat a borkedvelők.

A Tókert Étterem libamájjal érkezett, ami egy sós, pirított diós gyümölcskenyéren tálaltak. A máj alá pedig egy pici sárgabarack chutney-val ágyaztak meg, majd kis bio reteklevelet is kapott az egész díszítésként.

furmint_februar_190208_vcs_20.jpg

A Drót Bisztró sertés rillette-t hozott pankó morzsába forgatva, mangócurry-vel, egy kis ecetes zöldségekkel, gombával, hagymával, burgonyával, és pirított, fűszeres bagettel.

Sertésszűzkorong érkezett malátás kenyéren, fűszeres körte chutney-val a Via Piano és  Rossita éttermekből.

A Leves Gasztroműhely egy francia tojásos lepénytortácskával, a quiche-sel készült, amit feketeredei sonkával, gomolyával, balzsamkrémmel, és karamellizált körtével bolondítottak meg.

furmint_februar_190208_vcs_19.jpg

Focaccia-t kóstolhattunk a Pizza, Kávé, Világbéke asztalánál, ami szintén római tésztából készült, ezt pármai sonkával, konfitált paradicsommal, mandulával és ricotta sajttal, valamint pisztáciás mortadellával és articsókával kínáltak.

A Végállomás egy malacoldalast tálalt vékonyra szeletelve, konfitálva, naan kenyérrel, és sütötökös káposztasalátával, tökmagpestoval és szezámolajjal.

De volt itt édesség is: a Desszertem egy körtés-furmintos mousse desszerttet hozott.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat