2019. március 25. Irén, Irisz
Határokon átívelő együttműködés, az elesett katonák felkutatására
minap.hu
|
2018. július 13. 17:30
|
frissítve: 2018. július 15. 16:00
Észak-magyarországra látogatott június 28-án és 29-én a Hadirokkantak Hadiözvegyek és Hadiárvák Országos Nemzeti Szövetségének (HONSZ) meghívására a Szlovén Hadirokkantak Szövetségének küldöttsége.

szloven_kuldottseg_180713.jpg

A küldöttség vezetője, Janez Podrzaj korábban már értesült róla, hogy a Miskolci önkormányzat által, 2017-ben elnyert 216 milliós pályázati pénzből teljesen megújult a tetemvári I. Világháborús temető illetve folyamatban van a Sajó parton a Kolera temető és a Vasgyári temető katonai parcellájának felújítása is.

Ipacs József ny. ezredes, a HONSZ országos elnöke a helyszínen méltatta a Háromkő Ifjúsági, Természetjáró és Kulturális Szervezet és az 1400 önkéntes több ezer órával végzett kitartó és következetes munkáját. Nagy elismeréssel szólt a közel másfél évtizedes áldozatos munkáról, kiemelve Jernei Péter elnök szervező és sírkataszteri tevékenységét, valamint a II. Észak-magyarországi cserkészkerület temető gondozási tevékenységét.

A ljubjanai küldöttség Mészáros János helyi kutató tájékoztatása után, rövid sétát tett a temetőben, tanulmányozta és lefordítatta az emléktáblára írt szöveget majd kegyeleti koszorú elhelyezésével, tisztelettel adózott a temetőben nyugvó, több nemzetiségű katonák emlékének.

Vladimir Pegan főtitkár köszönetét fejezte ki, hogy magukkal vihették a folyamatosan bővülő sírkataszteri másolatot, hiszen a küldöttség már a helyszínen több szlovén katonai nevet talált. Előzetesen ígéretet tett arra, hogy segíteni fogják a helyi hadisírgondozók munkáját és hazatérve kutatni fogják a szlovén nevekhez fűződő adatkeresést.

A szlovén küldöttség köszönetét fejezte ki Miskolc város vezetésének, hogy az I. Világháború befejezésének 100. évfordulóján méltó emléket állított a háborúban elesett katonáknak, s köszönetet mondtak a cserkészeknek, iskoláknak, civil szervezeteknek, magánszemélyeknek, hadisír-gondozóknak is, példaértékű munkájukért.

 

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat