2019. április 23. Béla
Határon túli kultúra, Határtalan Napok a Miskolci Nemzeti Színházban (Részletes program, képgaléria!)
Szabadi Martina
|
2019. február 07. 17:12
|
frissítve: 2019. február 11. 13:31
Február 7-9. között ismét a határon túli kultúráé a főszerep a Miskolci Nemzeti Színházban. Három napon át a színház, a zene, a képzőművészet és irodalom lesz a középpontban, a Határtalan Napok rendezvénysorozaton, ahol idén Szatmárnémeti a vendég. Február 7-én délután a Szatmáriak Miskolcon című kiállítással nyílt a fesztivál, melyen három szatmárnémeti képzőművész, Szemák Zsuzsa grafikus- és festőművész, Muhi Sándor grafikusművész és Nyiri Zoltán festőművész mutatták meg régebbi és friss alkotásaikat.

hatartalan_napok_kiallitas_190207_vcs_04.jpg

fotó: Végh Csaba

A résztvevőket Béres Attila színházigazgató köszöntötte, s ő nyitotta meg a fesztivált is, amely - mint megtudhattuk - 2013-ban indult. – A Határtalan Napoknak van egyfajta szimbolikája. Ilyenkor is megpróbáljuk bebizonyítani, hogy azok  a határok amelyeket Trianonban ránk erőltettek, a 21. századra, kultúrális értelemben már biztosan eltűntek. Azzal, hogy a Miskolci Nemzeti Színház minden évben vendégül lát egy határon túli magyar várost - és annak kultúráját - bizonyítunk egy 800 éves tételt is, mely szerint Miskolc az egyik legvendégszeretőbb város - hangsúlyozta a direktor.

hatartalan_napok_kiallitas_190207_vcs_03.jpg

Béres Attila kiemelte, ez a határon túliaknak is egy jó lehetőség a bemutatkozásra, és reményét fejezte ki, hogy jól fogják majd érezni magukat városunkban. – Ez a rendezvénysorozat minden évben a barátságról szól. A találkozás lehetőségéről, amely nkünk, miskolciaknak arra teremt lehetőséget, hogy megismerjük,  hol, hogyan és miként alkotnak határon túli testvéreink. Ugyanakkor mi is meg szeretnénk mutatni számukra egy-egy szeletet abból, hogyan, miért és mit próbálunk alkotni mi itt, Miskolcon - zárta beszédét az igazgató.

hatartalan_napok_kiallitas_190207_vcs_06.jpg

A tárlatot Muhi Sándor grafikusművész nyitotta meg, bemutatva Szemák Zsuzsa grafikus- és festőművészt, valamint Nyiri Zoltán festőművészt. Mint elhangzott, Szatmárnémeti képzőművészeti élete igen élénk, közel háromszáz ember alkot valamilyen formában a településen, s két galéria is működik. – Mindig azon van a hangsúly, hogy mit akarunk közölni és nem azon, hogy mivel - hangoztatta a grafikusművész, aki természetfotók módosításával készít képeket, és egyik fő témája az ember távolodása a természettől. 

Szemák Zsuzsa grafikus, a nagyváradi művészeti egyetemen végzett. Csupán néhány éve vesz részt a helyi képzőművészeti életben, s ez elegendő volt ahhoz, hogy ismertté váljon. Képei lírainak és könnyednek tűnnek, ám komoly társadalomkritikát hordoznak, felhívják a figyelmet azokra a feszültségekre és ellentmondásokra amellyel világunkban meg kell küzdenünk.

hatartalan_napok_kiallitas_190207_vcs_08.jpg

Mint portálunknak elmondta, főként érzéseket fest, de képei középpontjában mindig ott áll a nő is, mint téma. – Jelentős szinbólum a művészetemben a célkereszt. A nő sokszor mint célpont jelenik meg, a női nem ugyanis sokkal könyebben válik prédává ,mint a férfak - fejtette ki. A művésznő oktat is: képzőművészetet és művészetterápiát is tart. Kiemelte, mennyire nagy felelősség tanítani és ennek során átadni valakinek saját látásmódját. Hiszen az ember hatással van környezetére, s különösen igaz ez a művészre. – Fontos számomra a színvilág ami megjelenik a képeimen, azt képviselje, ami én vagyok. Nem élénk de figyelemfelhívó, hiszen egy kép akkor jó ha megáll előtte a közönség és nem sétál el mellette. Szerencsére nekem soha nem volt ilyen problémám - hangoztatta.

PROGRAMOK:

Február 7. csütörtök:

15:30 Kiállítás megnyitó – Szemák Zsuzsa grafikus- és festőművész, Muhi Sándor grafikusművész és Nyiri Zoltán festőművész szatmárnémeti képzőművészek kiállítása, helyszín: Nagyszínház, nézőtéri társalgó A kiállítás március 17-ig látogatható a nagyszínház előadásai alatt.

19:00 Burundanga, avagy a maszk,a baszk meg a cucc, helyszín: Játékszín „Honnan kellett volna tudnom? Manel egy irodában dolgozik, számítógépeket javít, az anyja egy asszonykórusban énekel, ő szombatonként teremfocizik, szerinted ilyen egy terrorista élete?” Jordi Garcelan kortárs katalán drámaíró legismertebb drámája, a többszörösen díjazott A Grönholm-módszer nemzetközi sikere mellett az elmúlt években több magyar és román nyelvű színház repertoárjában is feltűnt. A Szatmárnémeti Északi Színház Harag György társulatának és a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház közös produkciója.

Február 8. péntek:

14:00 és 19:00: A Dzsungel könyve, helyszín: Nagyszínház A történet Maugliról szól, akit embergyermek létére a farkasok nevelnek fel a dzsungelben. Az utóbbi két évtized legsikeresebb magyar musicaljének szövegét Rudyard Kipling azonos nevű regénye alapján Békés Pál, zenéjét Dés László, dalszövegeit pedig Geszti Péter írta. A számos színházban bemutatott mű felhőtlen szórakozást ígér minden korosztálynak.

19:00 A szatmárnémeti Dinu Lipatti filharmónia kamarakoncertje, helyszín: Kamaraszínház Közreműködik: Fátyol Rudolf hegedűművész, a Dinu Lipatti filharmónia igazgatója, valamint a szatmárnémeti Dinu Lipatti Filharmónia FOURever vonósnégyese (Kovács P. Emőke elsőhegedű, Mihalcea Mija Alina másodhegedű, Budean Mihály Dávid brácsa, Cătună Dan gordonka). A Szatmárnémeti Északi Színház Harag György társulatának vendégjátéka.

19:30 Tizenöt próbálkozás a színészetre, helyszín: Játékszín Istenem, add, hogy hirtelen tapsrend legyen, felvegyem a gázsit, és hazamenjek! Nem tudom a szövegem, nem emlékszem a mozdulataimra, nincs hangom. Miért jöttek el ma a nézők? Meg tudja ezt nekem valaki magyarázni? Hatházi András és Tom Dugdale előadása a színész tudathasadásos állapotáról – estéről estére szüntelenül hazudunk és igazat mondunk. A Szatmárnémeti Északi Színház Harag György társulatának vendégjátéka.

Február 9. szombat:

16:00 Szatmár irodalomtörténete és kortárs szatmári költők bemutatkozása, helyszín: Nagyszínház, nézőtéri társalgó A program ingyenes, regisztrációs jegyek igényelhetők korlátozott számban, a színház jegypénztárában! Ahogy minden évben, idén is tartogat programot a fesztivál az irodalom kedvelőinek. Kereskényi Sándor és Végh Balázs Béla irodalomtörténészek mutatják be egy irodalmi est keretében Szatmár irodalomtörténetét. Vendégeink lesznek kortárs szatmári költők is, akik köteteik részleteivel színesítik majd az eseményt.

19:00 Tévedések vígjátéka, helyszín: Nagyszínház A Tévedések vígjátéka a szerepcserék, laktévesztések lehetőségeit fergeteges dramaturgiával kidolgozó korai Shakespeare-darab. Ezt a színművet állította színpadra Bocsárdi László kétszeres UNITER - és Jászai-díjas rendező a szatmárnémeti Harag György Társulat művészeivel. A Szatmárnémeti Északi Színház Harag György társulatának vendégjátéka.

A Határtalan Napok részletes programja: www.mnsz.hu

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat