2019. június 19. Gyárfás
Hivatalos: őrizetben a Teréz körúti robbantás gyanúsítottja
hirado.hu
|
2016. október 20. 08:55
|
frissítve: 2016. október 21. 13:40
A Központi Nyomozó Főügyészség az Országos Rendőr-főkapitánysággal és a Terrorelhárítási Központtal csütörtök délelőtt rendkívüli sajtótájékoztatót tartott a Teréz körúti robbantás ügyében, ahol bejelentették: őrizetbe vették a Teréz körúti robbantás gyanúsítottját. Megerősítették: a robbantás helyszínén egy elkövető volt.
Videó a Teréz körúti robbantó elfogásáról - a TEK felvétele

Előre kitervelten, több emberen, hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés kísérletével és robbanóanyaggal visszaéléssel gyanúsított meg a Központi Nyomozó Főügyészség egy magyar állampolgárságú, ezidáig büntetlen előéletű fiatalembert a Teréz körúti robbantással összefüggésben – jelentette be csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján Keresztes Imre főügyész. Hozzátette: a megalapozott gyanú több bizonyítékon is alapul – írja a hirado.hu.

Keresztes Imre elmondta: a fiatalember a gyanúsítás ellen és őrizetbe vétele ellen is panasszal élt, ugyanakkor a főügyészség kezdeményezi előzetes letartóztatását.

robbantas_sajttaj_161020_mti.jpg

Keresztes Imre főügyész, a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője (k), Papp Károly altábornagy, országos rendőrfőkapitány (j3) és Hajdu János, a Terrorelhárító Központ (TEK) főigazgatója (j) sajtótájékoztatót tart a Központi Nyomozó Főügyészségen október 20-án. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Beszámolt arról is, hogy a gyanúsított a felvételek alapján egyedül követte el a bűncselekményt, a nyomozás során nem merült fel, hogy bérgyilkosként robbantott volna.

A főügyész kiemelte, a férfi nem budapesti illetőségű, elfogására Keszthelyen került sor;  a gyanúsított nem tett vallomást.

A felvétel alapján egyértelmű, hogy kiket célzott az elkövető – mondta arra az újságírói kérdésre Keresztes Imre, hogy miből gondolják, hogy a rendőrök voltak a célpontok.

A főügyész elmondta, tisztázni fogják a gyanúsított beszámítási képességeit.

robbantas_gyanusitott_tek_161020_mti1.jpg

Teréz körúti robbantás feltételezett elkövetőjének elfogásáról készült videofelvétel egy kockája. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Javul a rendőrök állapota

Papp Károly altábornagy, országos rendőrfőkapitány elmondta, a megsérült rendőrök állapota fokozatosan javul, az utókezelések teljes körűen biztosítottak számukra, és remélhetőleg néhány hónap múlva visszatérhetnek a rendőri szolgálatba. Az altábornagy elmondta: mintegy ezer bejelentés érkezett az üggyel összefüggésben; ezek közül egyiket sem „tették félre”, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda valamennyit ellenőrizte.

Arról is beszélt, klasszikus felderítő munka eredménye a gyanúsított megtalálása, így a 10 milliós nyomravezető díjat nem kell kifizetni.

A főkapitány megköszönte a társszervek együttműködését és jelezte: az Országos Rendőr-főkapitányság továbbra is biztosítja a főügyészség számára a humán erőforrásokat és a technikai eszközöket az ügy felderítéséhez.

robbantas_gyanusitott_tek_161020_mti.jpg

Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ főigazgatója közölte, a feltételezett elkövetőt Keszthely Csík Ferenc sétányán fogták el, ahol a férfi gépkocsijával várakozott. Ezt követően orvosi vizsgálat alá vetették, a járművet pedig tűzszerészek vizsgálták át, majd egy épületet is, amely dupla műveletben zajlott, így a tűzszerészek után a műveleti egységek hatoltak be a házba, ahol más személyt nem találtak.

Korábban írtuk (blikk.hu):

A bulvárlap úgy tudja, hogy az elfogott férfi a gyanú szerint az interneten rendelte a Teréz körúti robbantáshoz összeállított bomba alkatrészeit. Az elfogásában pedig kulcsszerepet játszott az a távirányító, amivel működésbe hozta a két rendőrt súlyosan megsebesítő pokolgépet.

Nem

Zalai merénylő?

Az Origo értesülései szerint a férfit egy zalai kistelepülésen fogták el, amelynek apja egykor független polgármestere volt. A férfi elfogásához egy közúti szondáztatás vezetett.

tek_robbantas_auto_161019_mti.jpg

A Terrorelhárítási Központ (TEK) civil nyomozói egy autót vizsgálnak át a keszthelyi Borbás Vince sétányon október 19-én. MTI Fotó: Varga György

Délutáni elfogás

Korábban az M1 aktuális csatorna Híradója számolt be egy délutáni keszthelyi elfogásról, amelyben TEK-esek és rendőrök vettek körbe egy piros gépjárművet és egy fekete kabátos fiatalembert vezettek el bilincsben. Hivatalosan azonban még senki nem erősítette meg, hogy az elfogott férfi megegyezik-e a Teréz körúti robbantóval vagy kapcsolatba hozható-e a bűncselekménnyel, amelyben két rendőr sérült meg.

Konvojokról adtak hírt úton lévők

Már a délelőtt folyamán megjelent különböző internetes hírportálon, hogy TEK-es konvoj tart az M1-M7 kivezetőjén Balaton felé. Az M1 helyszíni tudósítója szerint fél hat körül zárták le a keszthelyi Borbás Vince sétányt és egy közeli házban fogtak el egy fiatalembert, akinek piros gépjárművét is átvizsgálták a rendőrök. A Balaton-parti Helikon Hotel és a városi strand közötti szakaszon egy autót vizsgálnak.

Az MTI tudósítója a helyszínen azt tapasztalta, hogy az útszakasz két végét polgárőrök, illetve a TEK egyenruhásai zárták le a forgalom elől. Sem gyalogosokat, sem járműveket nem engednek be az érintett útszakaszra, ahol több tucatnyi ember vizsgálja jelenleg is a piros színű, magyar rendszámú személyautót.

tek_robbantas_auto_161019_mti1.jpg

Teljesen lezárták az akció közvetlen környezetét

Az autók lámpáival megvilágított helyszínen néhány járókelő is felbukkant, de a lezárt terület közelébe senkit nem engednek.

Az M1 tudósítója szerint DNS mintákat és egyéb nyomokat is rögzít a rendőrség az autónál. Úgy tudni, hogy korábban a Teréz körúton is sikerült DNS mintákat találniuk a helyszínelőknek. A két minta összevetése akár perdöntő bizonyíték is lehet a bűnösség kérdésében.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat