2019. március 25. Irén, Irisz
"Hogy méltó helyre kerüljenek a nemzeti emlékezetben" - miskolc háziezredének története
Kujan István
|
2018. november 06. 18:00
|
frissítve: 2018. november 09. 12:48
Mindenszentek ünnepén Miskolc legendás háziezrede, a 10-es honvédek emlékét ápoló és továbbadó civil szervezetek, egyesületek is koszorút helyeznek el a Hősök temetőjében és a koleratemetőben. A gyalogezred emlékezetéről beszélgettünk korábbi és jelenlegi egyesületi vezetőkkel.

Beszélgetőpartnerünk ezúttal Feledy Péter, a Doni Bajtársi és Kegyeleti Szövetség Miskolci Csoportjának egykori tagja, majd titkára, a korábbi 10-es Honvéd Emléktársaság elnöke, valamint Szopkó Róbert, a 2014-ben alapított 10-es Honvéd Hagyományőrző Egyesület elnöke, a miskolci Herman Ottó Gimnázium történelemtanára volt.

07_tizeshonvuj.jpg

A gimnázium aulájában találkozunk velük, ennek több oka is van. Egyrészt az iskolaépület egykor a 10-esek laktanyája volt. Miskolc a város akkori nyugati határában lévő Serház utcában álló régi sörház épületét jelölte ki számukra. A helyszín ideális volt, a sörgyár 1883 óta már nem működött, és a célnak megfelelően át lehetett alakítani, ki lehetett bővíteni, hely bőségesen rendelkezésre állt, a szükséges mellék- és felvonulási épületek megvoltak, a közelben kialakítható volt a gyakorlótér. Az egyemeletes laktanyát 1889-ben adták át, majd a városi közgyűlés határozatot hozott a laktanya nevéről is: József főherceg nevét vette fel.

Az ezred megszűnése után a laktanya épületét egyéb célokra használták: 1926-ban egy újabb emeletet húztak rá, és a miskolci csendőrség vette birtokba. A második világháború után a Miskolc Járási Rendőrkapitányság kapott helyet benne, majd működött benne hosszabb ideig a járási és megyei munkásőr parancsnokság, valamint a Magyar Szocialista Munkáspárt megyei oktatási igazgatósága is.

07_tizeshonvedjobbfel.jpg

Míg beszélgetünk, megállunk egy pillanatra az aula központi részén, itt található ugyanis egy emléktábla – Szopkó Róbert azonban felhívja a figyelmet, hogy az 1928-ban leleplezett táblának ez csupán egy „másolata”. Az eredeti a laktanya külső falán volt, de 1945-ben ellopták onnan, máig nem tudni, kik és miért. 2003-ban avatták fel az új táblát, a Volt Hadifoglyok Bajtársi Szövetségének megyei csoportja kezdeményezésére, Tóth Béla elnök vezetésével került az iskolába a tábla. Azóta minden évben van itt ünnepség.

Már egy csendesebb teremben leülve szót ejtünk a 10-es honvédek emlékének ápolásáról. Feledy Péter elmondja, a rendszerváltás után két úttörő személy volt – Tarczai Béla és Tóth Béla –, akik elkezdték szervezni a 10-es Honvéd Emléktársaságot. Ők voltak a Volt Hadifoglyok Bajtársi Szövetségének (VHBSZ) elnökei.

Szopkó Róberttől megtudjuk, hogy a VHBSZ-ben Tarczai Béla kezdte el kutatni a 10-eseket, két fontos kutatási cikke is megjelent a Herman Ottó Múzeum évkönyvében. Az ő kezdeményezésére alakult meg a 10-es Honvéd Emléktársaság, aminek elsődleges célkitűzése volt a 10-es honvéd szobor felállítása a mostani helyén. Ez 2001-ben meg is történt, ettől kezdve a gimnáziumban is minden évben megtartják májusban a megemlékezéseket. Ilyenkor az iskola is műsorral készül, majd megkoszorúzzák a szobrot. – Az iskolában nagy támogatónk Dudás Imre igazgatóhelyettes, ő volt az, aki felvette a kapcsolatot és viszi az egyesülettel – mondja Róbert, aki a megemlékezésekhez kapcsolódó versenyek és ünnepi programok megszervezéséért felel, de állított már össze kiállítási anyagot is.

07_tizeshonvedbe.jpg

A 10-es Honvéd Hagyományőrző Egyesület – aminek elnöke Róbert – 2014-ben alakult, az alapítók között találjuk Feledy Pétert, de muzeológusok, kutatók, világháborús relikviákat gyűjtők is vannak közöttük. Az emléktársaság után ők is szervezetek külföldi kegyeleti utakat a 10-esek főbb frontvonalainak helyszíneire, így Lengyelországba, Olaszországba, illetve a Kárpátokba. Róberték részt vettek a limanovai csata századik évfordulójának megemlékezésén. Idén augusztusban pedig az olasz fronton végigjárták a 10-esek útját, egészen addig, amíg hadifogságba nem kerültek. Honvédeink legnagyobb haditettének tartották a Magyaros-tető elfoglalását – Németh László egyesületi tag a nagy haditett után éppen 100 évvel, 2017. március 8-án korhű egyenruhában fenn volt a Magyaros-tetőn, vitte magával a 10-esek zászlóját is. Az egyesület nagyon büszke arra is, hogy Csíkszentmárton polgármesterének kezdeményezésére a 10-esek emlékművét újra felállították.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat