2022. augusztus 16. Ábrahám
Hubay György a Tour de Hongrie-ról
minap.hu
|
2017. július 03. 10:29
|
frissítve: 2017. július 04. 11:14
Négy bajnoki címmel büszkélkedhet, 1971-74. között magyar válogatott is volt – Hubay György pontosan tudja, hogy a kerékpársportban a technikai feltételek megteremtése mellett mekkora szerepe van a kőkemény felkészülésnek. Korábbi sportolónk örömét fejezte ki mind a Tour de Hongrie Miskolcra érkezése, mind a város legnagyobb bringás bulija kapcsán.

– A kerékpározók komoly fizikai megpróbáltatásnak vannak kitéve, a szakemberek egyöntetűen a legkeményebb, a leginkább megterhelő sportágak között emlegetik az országúti kerékpározást – mondta el a korábbi sportoló, aki a magyar mellett hazánkban megrendezett nemzetközi versenyeken is indult, illetve külföldön is megmérettette magát.

hubay_belyegkep.jpg

Meg kell küzdeni az időjárás viszontagságaival is, az esővel, a tűző nappal, a 40 fokos hőséggel. És akkor még nem is beszéltünk az olyan, előre nem látható dolgokról, mint a defekt vagy a bukás.

Az idei Tour de Hongrie-n népes nemzetközi mezőny gyűlt össze, és magyar versenyzők is rendszeresen részt vesznek a külföldi körversenyeken – a 70-es évek elején azonban még alig-alig lehetett külföldre járni versenyezni. Persze a szocialista országoknak is megvolt a maguk „Tour-ja”, ez volt a Béke-verseny. Varsó, Berlin, Prága – minden évben máshonnan indult a több mint kéthetes „kis Tour”.

– Az amatőr kerékpársport krémje itt vonult fel akkoriban. Régen, ha valaki profivá akart válni és a szocialista országok valamelyikébe született, akkor disszidálnia kellett – mondta el Hubay György. A 70-es évek végén aztán már az amatőrök is egyre többet indultak a profik között. A magyar válogatott is részt vett például marokkói körversenyen, vagy versenyzett Spanyolországban, ahol a profikkal mentek.

kerekpar_hubay_gyorgy.jpg

Hubay György képünkön jobbról

– Meglepődtünk, amikor láttuk, hogy nincs is akkora különbség egy amatőr és egy profi kerékpáros között, erőnlétben főleg nem. Technikai felszereltségben nagy volt persze a profik előnye. Idővel azonban az egész világon profivá vált a kerékpársport, ma már minden sportoló számára elérhető a csúcstechnika – tette hozzá.

A Tour de Hongrie-t először 1925-ben rendezték meg, kisebb megszakításokkal egészen 1965-ig. Ekkortól hosszú időn át, egészen az 1993-as újraindításig nem tartottak magyar körversenyt. 2001-ben és 2002-ben is Borsod-Abaúj-Zemplén megyében és Miskolcon is láthattak a mezőnyt a kerékpársport szerelmesei – ebben nagy érdemei is voltak a korábbi válogatott sportolónknak.

tour_de_hongrie_170701_ml_11.jpg

– 1998-2002. között a sportbizottság elnökeként megkerestek, mint volt válogatott kerékpárost, hogy lehetőségeim szerint támogassam a sportágat. Eisenkrammer Károlyt már régebbről is ismertem, nagyon jó szervező, aki hozzám hasonlóan szereti a sportágát. Velük összefogva Miskolcra is elhoztuk a magyar körversenyt. Én magam a megyei és a miskolci szervezésből vettem ki a részem, büszke vagyok rá, hogy részese lehettem ennek – hangoztatta Hubay György.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat