2021. június 22. Paulina
Ismét határtalanul alkothattak a gyerekek a komlóstetői iskolában (Képgalériával!)
minap.hu
|
2018. július 06. 17:08
|
frissítve: 2018. július 09. 18:01
A „Magyar vagyok… Határtalanul” rajzpályázat díjazottjainak szerveztek nyári tábort a Komlóstetői Általános Iskolában, immár hatodik alkalommal. Munkáikból kiállítás nyílt pénteken az iskolában, ahol egészen szeptemberig megtekinthetők az alkotások naponta reggel 6-tól délután 2-ig.

Határtalan volt a tábor, mert határon túlról is érkeztek, nevezetesen a Felvidékről gyerekek a Komlóstetői Általános Iskolába. És határtalan volt a tábor azért is, mert sokan még az utolsó napra tervezett kiállításmegnyitó ünnepségre is alig akarták abahagyni az alkotást a tantermekben.

komlostetoi_rajzkiallitasl_20180706_vcs_18.jpg

Szendrei Gyula, az intézmény igazgatója is kiemelte, mennyire bele bele tudnak merülni a gyerekek munkába. - Azért szeretem nagyon ezt a programot, mert jó látni, ahogy kibontakozik a diákok tehetsége. A tanárok az elmúlt napokban is alig győzték szólongatni a gyerekeket, hogy menjenek ebédelni, vagy esetleg haza kellene már menni. Az alkotónapokon leültek a rajzeszközökkel és egészen estig kitartott a lendületük, ami vezette az ecsetet, a grafitot, színes ceruzát a papíron - mondta el az igazgató.

komlostetoi_rajzkiallitasl_20180706_vcs_17.jpg

A bal felső rajzon az említett fonáltechnika látható, alatta pedig egy rovásírással elképzelt graffiti

Juhász Dénesné rajztanár, a tábor megálmodója a különböző rajztechnikákról mesélt, amiket alkalmaztak. – Olyan új technikákkal készültünk, mint például a fonál színesítése, majd végighúzása a papíron. Volt falfestés, testrajz, kollázs, tapétaragasztó színezés, spray-vel fújás, rovásírásból graffiti... A lényeg, hogy mindenkinek sikerélményt okozzunk, még azoknak is, akik úgy érzik, nem elég tehetségesek - hangoztatta.

komlostetoi_rajzkiallitasl_20180706_vcs_14.jpg

Ez az úgynevezett testrajz, ami annyi lapból áll, hogy elférjen rajta egy gyerek, aki ráfekve, krétával a kezében rajzol köröket

Mint megtudtuk, ezúttal ötven gyermeket fogadtak a nyári táborban. Határon túlról jöhettek volna még Kárpátaljáról és Délvidékről is, de nem tudták kifizetni az ideutazást, noha szállásuk, étkezésük, helyi közlekedésük is támogatva lett volna. – Köszönet az önkormányzatnak és a tankerületnek is, hogy segítséget nyújtottak az anyagiakban. Reméljük, jövőre sikerül megoldanunk a külhoni magyar gyerekek ideutaztatását is – hangoztatta Szendrei Gyula.

komlostetoi_rajzkiallitasl_20180706_vcs_12.jpg

Ez a rajz meg is marad majd az iskolában, hogy annak falát díszítse

Az iskolában zajló foglalkozásokon kívül a Miskolci Galéria kiállításaihoz kapcsolódóan múzeumi órákon is dolgozhattak, ismerkedhettek modern képzőművészeti alkotásokkal és a rovásírás történetével a résztvevők. A Színészmúzeumban jelmezekbe bújhattak, a külhoni gyermekek ízelítőt kaphattak Miskolc történelmi emlékeiből, a Bükk szépségeiből. Meglátogatták a Diósgyőri várat, a lillafüredi függőkertet a vízeséssel és a tapolcai Barlangfürdőt.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat