2019. április 23. Béla
Itthon, Otthon, Úton - Pazár Éva kiállításának megnyitója a City Art Galériában
Szabadi Martina
|
2019. február 08. 22:18
|
frissítve: 2019. február 11. 15:46
Újabb kiállításnak ad otthont a City Art Galéria péntektől. Pazár Éva festő- és grafikusművész a tájképek szerelmese, különleges módon látja és láttatja az anyatermészet szépségeit és a táj dinamikáját. Az Itthon, otthon, úton című tárlatát az elkövetkező két hónapban lehet megtekinteni a City Hotelben.

pazas_kiallitas_city_190208ml_7.jpg

fotó: Mocsári László

Pazár Éva kiállítását Nyitray Viktória festőművész, rajztanár nyitotta meg. A rendezvényen közreműködött Vihula Mihajló gitárművész is.

pazas_kiallitas_city_190208ml_8.jpg

– Nagy öröm és megtiszteltetés számomra, hogy egy kivételes, sokoldalú tehetséggel megáldott képzőművész, Pazár Éva művészi pályáját e kiállítás megnyitójának alkalmával bemutathatom - fogalmazott Nyitray Viktória. Mint mondta, Pazár Éva nem csupán művészként,  pedagógusként is rengeteget munkálkodott. Magyar irodalom szakos és rajztanári diplomáját is kamatoztatva, több pedagógiai témájú publikációt készített folyóiratokba, tantárgypedagógiai kísérletekben vett részt, művészettörténeti tankönyvet is írt, általános iskolák számára. Kiváló pedagógiai munkájáért 1989-ben miniszteri dícséretben részesült. Több alkotóközösségnek is tagja: középiskolás korától látogatja a Vasas Képzőművészeti Kört, jelenleg az egyesület elnöke. A regionális Múzeumbarátii Kör rajztanári tagozatában és a Magyar Rajztanárok Országos egyesületének munkájában is aktívan szerepet vállal, 1986-tól a helyi területi szervezet vezetője.

pazas_kiallitas_city_190208ml_14.jpg

Munkáival városi, megyei és országos kiállításokon is találkozhat a közönség, számtalan művészerti díj birtokosa. Többféle grafikai technikával is dolgozik. A főiskola elvégzése után, grafikai munkáival elért sikerei egyre fokozták benne a vágyat a művészi önkifejezésre. Alapvetően grafikus alkat, évente legalább egyszer részt vesz alkotótáborokban, olyan is előfordult, hogy egy egész nyarát ennek szentelte. Az alkotótáborok tovább bővítették tanulányai során szerzett kifejezőeszközeinek tárát és technikai tudását. – Magabiztosan alkalmazza a grafikai technikák széles skáláját mondanivalója kifejezésének érdekében - hangsúlyozta Nyitray Viktória. 

pazas_kiallitas_city_190208ml_5.jpg

Munkáinak témája többnyire a természet és a változó világunk aktuális problémái. Grafikai munkái között irodalmi múvek illusztrációit is megtalálhatjuk. Réckarc műveire jellemző a legapróbb részletekig menő megfigyelés, a változatos vonalak és formák játéka. Festményeinek lételeme a plan air közvetleny látványa és hangulata, a téma helyszíne számára alig nélkülözhető. A természet által létrehozott kompozíciót alig változtatva, mégis a maga látásmódján próbálja megörökíteni. A néző figyelmét tudatosan irányítja az ember és természet békés együttélése felé. 

Kiállításon látható képei kivétel nélkül úti élményeiről szólnak, s ezáltal képet adnak a közönségnek a folyton változó, gyönyörű természetről. Nem csupán a hazai táj csodálója és festője, külföldi útjain is magával ragadja a természet szépsége. – Cornvall sziklás tengerpartja és ennek örökös változása az egyik kedvenc témája. Képein szinte érezni lehet a vihart hordozó kavargó szél erejét, s a kép hangulatát a színek burjánzó árnyalatai fokozák a végletekig. Pazár Éva képzőművész a mesterséges dolgokkal körülvett világunkban, zaklatott életünkben műveivel megpróbálja visszalopni a természet egy-egy képi mozaikját - zárta beszédét Nyitray Viktória. 

pazas_kiallitas_city_190208ml_17.jpg

Pazár Éva úgy fogalmazott, mint a cím is sugallja, úti élményeiből építette fel ezt a képsorozatot. - Nagyon foglalkoztat a tenger és a tegnerpart mint téma. Megfigyelem a tájat, ebből indulok ki de igyekszem mögé is látni, a tájak szerkezetét átlátni. A tájban megjelenő dinamika az, amit igazán szeretek megragadni. Nem az eredmény, a siker a legfontosabb számomra, hanem az út. A girbe-görbe, hegyes út amelyen jólesik másokkal találkozni - akár a világgal is - hangsúlyozta a művész.

pazas_kiallitas_city_190208ml_26.jpg

A City Art Galéria története jónéhány néhány évre nyúlik vissza. Barkóczi Ákos kérdésünkre elmondta: édesapja a City Hotel tulajdonosa egy művész barátjától, Raffai Kingától nyerte az ötletet, hogy a csupasz falak és a kihasználatlan terek kiváló helyet biztosíthatnának egy kisebb galéria számára. – Én akkoriban még nem szerveztem kiállításokat, de később magam is belecsöppentem. Teljesen spontán jött az egész ötlet, nem volt mögötte semmilyen koncepció, de azóta is folyamatosan kiállítások helyszíne a galéria. Évente 6-7 művész biztosan teret kap nálunk, hogy megmutathassa tehetségét  - mondta.

 

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat