2024. május 26. Fülöp, Evelin
Jön a tavasz: magbörzén válogattak vetőmagot a kiskertekbe
minap.hu
|
2019. február 27. 13:36
|
frissítve: 2019. február 28. 12:54
Idén második alkalommal tartott a napokban úgynevezett "magbörzét" az Öko Kertész Klub az Ökológiai Intézet Alapítvány Kossuth utcai épületében. Ezúttal is bőséges volt a választék, a magvak, dugványok mellett szobanövények hajtásait is elhozták cserére az érdeklődők.

magborze_190226_ja_11.jpg

Fotó: Juhász Ákos

Az év második magbörzéjére főként csávázatlan, viszont származási hellyel, gyűjtési időponttal rendelkező, feliratozott magvakat vártak. Évente két-három alkalommal tartanak összejövetelt a kertészeknek, s szerveznek három-négy palánta-, valamint csemete- és dugványbörzét is. Most a répa, a cékla, a hagymafélék és a retek magja volt főszereplője a találkozónak, ahova a Magház Hálózat négyesi különítménye is bejelentkezett. Fontos szerepet kapott még a gyömbér, a kukorica és többféle bab is.

magborze_190226_ja_6.jpg

Lehetőség nyílt kertészeti könyvek és talajvizsgáló eszközök kölcsönzésére is. A szervezők azt mondták, Miskolcon és környékén nagyon sokan kertészkednek, akár a panelházakban is. Ott főleg gyógynövényeket termesztenek, de hallottak már burgonyáról is, amit zsákban nevelgettek. Akik a február eleji börzéken részt vettek, azok ablakpárkányain, erkélyein már kibújhattak az első palánták, amelyek fokozatosan erősödnek.

magborze_190226_ja_3.jpg

A kertészkedéssel foglalkozók gondoskodása a keddi cserealkalmat is átjárta. Tapasztalataikkal segítették egymást, magyarázták a válaszokat a feltett kérdésekre. A klub további programjairól a közösségi oldalon lehet tájékozódni.

 

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat