2019. március 25. Irén, Irisz
Kapnak hideget, meleget – Miskolcon is sok munkát ad a tél a baleseti sebészeknek
Miskolc TV/ minap.hu
|
2019. január 11. 13:53
|
frissítve: 2019. január 14. 12:37
Havas, latyakos, jeges időben megnő a gyakran végtagtöréssel járó mechanikai balesetek száma, de a fűtésszezonból adódó égési sérülések is ellátják munkával a kéz- és égéssebészeket. A B.-A.-Z. Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház Traumatológiai Osztályán naponta mindegy háromszáz beteget látnak el.

gipszeles_20190111_vcs_03.jpg

Fotó: Végh Csaba

A téli időszakban a betegforgalom nem emelkedik számottevően, inkább a sérülések összetétele változik. Érdeklődésünkre Ungvári Gábor, a Baleseti Sebészet megbízott főorvosa elmondta, télen mechanikai és termikus sérüléseket egyaránt gyakran kell ellátniuk. A téli sérülések nem csupán elesésből adódhatnak: sokan érkeznek égési sérülésekkel a Traumatológiai Osztályra, de gyakoriak a fűrész és balta okozta sérülések is.

gipszeles_20190111_vcs_02.jpg

Dr. Ungvári Gábor

- A téltől nemcsak meleget, hanem hideget is kapunk – fogalmazott Ungvári Gábor. - A hideg és a csúszós idő nemcsak sérüléseket okoz, hanem fagyást is, amivel szintén foglalkoznunk kell. Sok feladatot ad a fűtési szezon, főleg a kézsebészeknek akad dolguk: ők látják el a favágás, balta használat, tüzelő begyújtás közben történt balesetek sérültjeit. - Rengeteg fűrész vagy balta okozta végtag sérülésünk van, de az égési sérülések is jellemzőek ebben az időszakban. A vegyes tüzelésű kazánoknál gyakori a kilobbanó láng, ennek következtében az égés, arcégés. Pár nappal ezelőtt történt egy kazánrobbanás is, ez nem olyan ritka, mint ahogy az emberek gondolják. A kézsebészeinket és az égéssebészeinket is elég komolyan igénybe veszi ez az időszak – hangsúlyozta Ungvári Gábor.

gipszeles_20190111_vcs_06.jpg

Alig telik telik úgy el nap, hogy ne látnának el körfűrész által okozott sérülést az osztályon, és a fűrész-balesetek száma tovább emelkedik a fűtésszezonban. Havas, jeges időben gyakoriak az elcsúszásból, elesésből adódó sérülések is.
- Amikor leesik az első hó, eleinte kevés sérültünk van, mindenki óvatos. A második-harmadik napon jön nagy "bumm", mert az emberek akkor már felszabadultabban mennek ki az utcára, nem figyelnek annyira – zárta szavait Ungvári Gábor. 

gipszeles_20190111_vcs_11.jpg

 

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat