A Nébih közleménye szerint az ellenőrzött 18 különböző márkanevű termékből 17-et magyar üzemekben 8 előállító gyártott, egyet pedig más uniós tagállamban készítettek. A hivatal szakemberei ellenőrizték a termékek fehérje- és zsírtartalmát, továbbá vizsgálták a termékekkel közvetlen kapcsolatba kerülő csomagolóanyagból, azaz a PET palackból és kupakból történő károsanyag-kioldódást is. E szempontok alapján nem voltak gondok a vizsgált kaukázusi kefirekkel.
Konkrét szabály ugyan nincs a kefir alkoholtartalmára, de a hatóság 18 natúr termékből 7-nél kimutathatósági határ feletti etil-alkohol értéket mért. Kiemelik, hogy a kefir ettől még semmiképp nem sorolható az „alkoholos italok” közé, de „nagyobb mennyiség elfogyasztása esetén azért érdemes ezt is számításba venni”.
A Magyar Élelmiszerkönyv savanyú tejtermékekről szóló fejezete pontosan definiálja, hogy a kefirt milyen speciális mikrobatenyészetek hozzáadásával kell készíteni, és hogy élőflórás termék esetében mennyi az élő tejsavbaktériumok minimális száma. Ennek az előírásnak teljes mértékben csak két termék felelt meg, a tejsavbaktériumok száma tizenhat kefir esetében alacsonyabb volt az előírt minimális értéknél - közölték. A vizsgálatok folyamatban vannak a kifogásolt termékek esetében. Amennyiben a hivatal megállapítja, hogy a kifogásolt csíraszám az előállítás hiányosságainak következménye, a vállalkozásokat figyelmezteti.