2024. június 24. Iván
Kemény versenyt hozott a II. Decathlon Borsodcross Cyclocross OB Miskolcon
Szabadi Martina
|
2019. január 13. 21:39
|
frissítve: 2019. január 16. 14:31
Első alkalommal adott otthont városunk a cyclocross országos bajnokságnak, amelyen taroltak a Vas-testvérek. A bringás sportág profijaitól a legkisebbekig mindenki teljes erőbedobással csinálta végig a januári hidegben az embert próbáló versenyt.

A  kerékpáros sportszakág gyökerei száz évre nyúlnak vissza, jellemzően a belgák egyik nemzeti sportja. Eleinte az egyhangú, hideg téli edzéseket váltották ki ezzel a műfajjal, mely hamar önálló sporttá vált. A versenyek rövid, 2,5-3 kilométeres körpályán zajlanak, az indulók dolgát nemcsak a nehéz téli terepviszonyok nehezítik meg, hanem a pályán található akadályok, vagy éppen a leküzdendő lépcsősorok is. Az előző szezonban ugyanezen a pályán, a Körcsarnok lábánál már rendeztek versenyt a Magyar Kupa sorozat részeként. Innen lépett tovább az esemény országos bajnoki rangra, sikeres pályázatot követően, amiben kulcsszerepet vállalt Miskolc város és a Miskolci Egyetem vezetése.

cyclocross_190113ml_5.jpg

Fotó: Mocsári László

A pálya építése szombaton zajlott reggeltől késő délutánig és több sportegyesület is részt vett benne. A szombaton még fagyott havas pálya vasárnapra kicsit felolvadt, így egy némileg saras, néhol tapadós néhol pedig csúszós terepet kaptak a versenyzők. Délután kicsit még a nap is kisütött, de a nézőtérről nem tűnt indokoltnak a rövid biciklisnadrág.

cyclocross_190113ml_25.jpg

A legfiatalabbak rajtoltak a délelőtti órákban délutánra a masterek a hobby és az elit kategóriák maradtak. Molnár Péter, a HOTE egyesület egyik alapító tagja, a hobby kategória első helyezettje elmondta, nem lepte meg a győzelem. Sok volt a miskolci és borsodi induló a kategóriájukban, bringás berkekben ismerik egymást a sportolók. Így nem volt nagy meglepetés az első három helyezett, inkább az volt kérdéses, a dobogónak ki, melyik fokára állhat majd. Nyárra is tervezik a sportág népszerűsítését, az egyesület 3-4 versenyt szervez évente, s lehet, hogy ezt még bővítik.

cyclocross_190113ml_15.jpg

fotó: Mocsári László

Az elit kategória első helye meglepetésnek is nevezhető. Az elit mezőnyben magyarország legerősebb cyclocross bringásai csaptak össze, a tavalyi évben még az U23-asok táborát erősító Vas Balázs legyőzhetetlennek bizonyult - maga mögé utasítva a tavalyi magyar bajnok Búr Zsoltot - a harmadik helyezett Király Levente lett. A Belgiumban edződő Vas-testvérek közül Vas Kata Blanka is tarolt a női elit kategóriában, második és harmadik helyezett Benkő Barbara és Szekeres Viktória lettek. A győztesek ezzel valószínűleg kvalifikálták magukat a február elején Dániában tartandó cyclocross világbajnokságra.

A verseny pontos eredményei megtekinthetők a HOTE sportegyesület oldalán.

A bajnokság természetesen nem csak a felnőtteké volt. A kiatalabb korosztályok épp úgy odatették magukat, hihetetlen kitartásról tettek tanúbizonyságot, volt aki több esés után is folytatta. Az U17-es női kategória győztese Bukovácz Anna elmondta, nagyon örül a győzelemnek, bár nem kifejezetten nyerni jött, a versenyzés öröme, a sportág szeretete vonzotta. "Valóban nem egy lányos sport, kifejezetten kemény!"- mondta. Nagyjából 6-7 éve űzi versenyszerűen a cyclocrosst, s a családban nem ő az egyetlen: édesapja és testvére is hódol a sportágnak, utóbbi szintén versenyszerűen. 

cyclocross_190113ml_33.jpg

Dovák Dávid az országos bajnokság versenyigazgatója, a HOTE alelnöke a verseny végén úgy összegzett: sikeres rendezvényt hoztak tető alá, olyat amilyet terveztek, talán picivel jobbat is. "Igazából kiritikát alig-alig, dícséretet viszont nagyon sokat kaptunk. Úgy gondolom, ez a rendezvény ismét öregbítette a miskolci sport hírnevét" - nyilatkozta.

img_20190113_150452.jpg

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat