2019. október 16. Gál
Készen várja az Avas a Borangolást
minap.hu
|
2018. május 14. 14:42
|
frissítve: 2018. május 16. 10:57
Fűnyírással, a fák gondozásával, valamint az illegálisan lerakott hulladék és szemét eltakarításával készül Miskolc a Borangolásra. A turisztikailag népszerű területet egyre többen keresik fel akkor is, ha nincs éppen rendezvény; így a szezonra készülve kiemelten fontos, hogy rendezett legyen a történelmi Avas – hangsúlyozza közleményében a polgármesteri hivatal sajtóosztálya.

Mint írták, az elmúlt évek munkáját folytatva, idén áprilisban 55 darab, részben tájidegen – bálvány és fehérakác –, részben balesetveszélyes, korhadt fát vágtak ki a történelmi Avason. A fák kivágása mellett az épületek megóvása, a sétautak járhatósága, valamint a kilátás biztosítása miatt idén eddig 28 fát gallyaztak a szakemberek.

borangolas_szombat-este_20170513_bl_06_web.jpg

A Kisavas, Nagyavas közterületein a múlt héten a füvet lekaszálták, és elszállították azzal a szeméttel és hulladékkal együtt, amelyet szombaton szedett össze a Városgazda csaknem ötven munkatársa. Csak a történelmi Avasról annyi szemét gyűlt össze, hogy megtöltöttek egy 30 köbméteres és 5 darab 7 köbméteres konténert.

borangolas_masnap_170513_bl.jpg

Bár az illegálisan lerakott szemét és hulladék mennyisége évről évre csökken a területen, a tavaszi takarításra még mindig szükség van. Pedig az illegális hulladéklerakás bűncselekménynek minősül; ha pedig a közterületen engedély nélkül kidobott szemétben veszélyes hulladék is van, akkor a szemetelő akár szabadságvesztéssel is büntethető. A kukák mellé kihelyezett szemét is illegális hulladéklerakásnak minősül.

borangolas_pentek20170512_bl_23_web.jpg

Annak ellenére, hogy Miskolcon működik Közép-Európa egyik legjobban szervezett, és számos ingyenes szolgáltatást biztosító hulladékszállítási rendszere, a város folyamatosan küzd az illegális hulladéklerakás ellen. A Városgazda ezer köbméterekben méri éves szinten a Miskolcról begyűjtött, illegálisan elhelyezett hulladékot. Ennek az idei évre előirányzott költsége 20 millió forint, amit más feladatokra is felhasználhatna a város.

borangolas_160508ml_9.jpg

A Városháza a rendőrséggel, a rendészettel és a BMH Kft.-vel közösen ezért egy olyan különleges egység felállításán dolgozik, amelyben rendőr, rendész, hulladékgazdálkodási szakember és jogász is lesz. Ez a csoport – a zöldkommandó – tettenérésekre szakosodik. A jelenlegi jogszabályok miatt ugyanis csak így lehet minden kétséget kizáróan rábizonyítani valakire az illegális hulladéklerakás tényét.

Az önkormányzat kéri a lakosság együttműködését abban is, hogy a hulladékot csak az erre szolgáló edényekben gyűjtse, és azonnal jelezze az önkormányzati rendészetnek, ha illegális hulladéklerakást észlel – zárul a közlemény.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat