2019. április 20. Tivadar
Két keréken a nagyvilágban: Miskolcra érkezett a világ egyetlen kerékpáros békenagykövete
minap.hu
|
2018. május 24. 17:50
|
frissítve: 2018. május 26. 16:11
Zelei József, a világ egyetlen kerékpáros békenagykövete 2018-ban is békemisszióba kezdett. Filozófiája: „Válaszd a békességet! Éljünk békében, találjuk meg a harmóniát a természettel, magunkkal, a világgal, egymással!”

kerekparos_nagykovet_180524ml_5.jpg

„Éljünk békében – soha többé háborút!” – hangzik a kerékpáros békenagykövet jelmondata. Idén az első világháború lezárásának századik évfordulója alkalmából indult világjáró béketúrára Zelei József, aki az elmúlt négy évben mintegy 12 ezer kilométert tett meg Európa-szerte, első világháborús csatamezőket, hadisírokat és emlékműveket látogatva. Idén május 22-én indult el a fővárosból, hogy 18 magyarországi megyeszékhelyet érintve csaknem egy hónapnyi kerékpározás után – június 13-án – befejezze békemisszióját.

kerekparos_nagykovet_180524ml_7.jpg

Zelei József már 15 éve biciklizik a békéért, ez alatt az idő alatt már az Egyenlítőnél is hosszabb távot, közel 80 ezer kilométert teljesített. Csaknem 100 országban járt, érintve mind az öt kontinenst. Missziójának legfőbb célja, hogy felhívja az emberek figyelmét a környezettudatos életre, a sport szeretetére, a biztonságos közlekedésre és a történelmünkre. A béke kétkerekű nagykövete csütörtökön Miskolcra is megérkezett: a Városházán Pfliegler Péter alpolgármester fogadta, majd a Hősök temetőjében helyezte el az emlékezés koszorúit.

kerekparos_nagykovet_180524ml_10.jpg

 – Az elmúlt 4 évben egészen a Balti-tengertől az Atlanti-óceánig bejártam a déli, nyugati, keleti frontvonalakat és a magyar illetőségű helyeket kerestem fel, hogy fejet hajtsak a magyar hősök előtt – fogalmazta meg missziója lényegét a békenagykövet. Mint mondta: Miskolcra már negyedjére látogat el a béke jegyében. – A város vezetése egyértelműen a béke mellett van, s Miskolc mindig baráti jobbot nyújtott számomra - emelte ki.

kerekparos_kresz_sztistvan_ter_180524_ja_8.jpg

Az útnak közlekedésbiztonsági célja is van. Zelei József, elmondása szerint, útja során 100 ország biciklis kultúrájával találkozott, s rengeteg tapasztalatot szerzett.

kerekparos_kresz_sztistvan_ter_180524_ja_11.jpg

– Ezeket is szeretném átadni, hiszen a béke az utakon is szükséges – fogalmazott portálunknak a nagykövet, aki a város főterén felállított biciklis KRESZ-tanpályán gyerekekkel találkozott. Itt óvodások és a kisiskolások ismerkedhettek meg a közlekedési táblákkal és kvízjátékokon is részt vehettek.

kerekparos_nagykovet_180524ml_2.jpg

Zelei József kora este vetítéssel, közönségtalálkozóval egybekötött emlékestet tartott a Városháza dísztermében, az I. világháború centenáriumának jegyében. A találkozó ideje alatt bárki bejegyzést tehetett a Magyarok békekönyvébe.

kerekparos_nagykovet_180524ml_4.jpg

 

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat