2022. november 26. Virág
Kézmosási Guiness-rekordkísérlet
Miskolc TV / minap.hu
|
2016. május 06. 10:29
|
frissítve: 2016. május 06. 19:10
Május 5-én volt a kézhigiénés világnap, amihez Magyarország már nyolcadik éve csatlakozik. A Egészségügyi Világszervezet Ments életeket: moss kezet! kampányával a fertőzések megelőzésére hívta fel a figyelmet. A világnap alkalmából az Országos Tisztifőorvosi Hivatal Guiness-rekordkísérletet szervezett.

kezmosas_rekord_160505_ja_19.jpg

Fotó: Juhász Ákos

Egymásnak adják a kilincset – szól a mondás. Kapaszkodókat fogunk egymás után a villamoson, toljuk a kocsit bevásárlásnál és nyomkodjuk a bankautomatát – egy tüsszentés után ezeken baktériumok vagy vírusok maradhatnak, amik akár egy ártatlan fagylaltevés közben a szervezetbe juthatnak.

Legalább fél percig tart, meleg szappanos víz kell hozzá, és nem szabad kifelejteni az ujjbegyeket sem – ezt mondják az alapos kézmosásról. Az ÁNTSZ szerint érdemes rá időt szánni, mert akár rota és kalici vírus, vagy a szalmonellafertőzés, és az ezek okozta hasmenés is megelőzhető, ha rendszeresen és alaposan kezet mosunk.

kezmosas_rekord_160505_ja_1.jpg

Fertőtlenítettek a megyei kórház dolgozói, akik május 5-én nem műtétre készültek. Igazgató, orvos és műtős együtt mutatta meg, milyen a helyes kézmosás. A bemutatót a kézhigiénés világnap alkalmából tartották, felhívva a figyelmet a helyes és rendszeres kézmosásra. Egy speciális gép azt vizsgálta, hogy elég alapos volt-e a kézmosás. Műtétek előtt és laboratóriumokban is használnak ilyen gépet.

A Kossuth Lajos iskolában egy Guiness-rekordkísérletre készültek, csatlakozva 160 helyszínen mintegy 14 000 diákhoz. A tanulókat regisztrálták, és sorszámot kaptak. A teremben önkéntesek és iskolavédőnők tartottak előadást a helyes kézmosásról. A cél az volt, hogy minél többen halljanak a tisztálkodási szabályokról.

– Fontos, hogy a kezünk mindig tiszta legyen, mert hogyha nem mosunk kezet és valami koszos dologhoz nyúlunk, aztán a szemünkbe vagy szánkhoz, akkor a bacilusok odamennek és az az egészségünket rontja – mondta Kiss Flórián.

kezmosas_rekord_160505_ja_11.jpg

Ha nem vigyázunk, akár betegséget is okozó kórokozókat szedhetünk össze. Ezért is fontos a kézmosás, nem mindegy viszont, hogyan mosunk kezet. Az egész felületét át kell dörzsölnünk.

– Ezek a szennyeződések nem láthatók, hiszen azok a mikroorganizmusok, amik megbetegedéseket okozhatnak, szabad szemmel láthatatlanok – mondta Asztalos Ágnes megyei tisztifőorvos a B.-A.-Z. Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályáról. – A szappanos kézmosás mellett az is fontos, hogy olyan alapos kézmosási technikát tanuljanak meg a gyerekeink, ami alapján a kórokozók jelentős többségét el tudják távolítani.

Hogy sikerült-e megdönteni a Guiness-rekordot a kézhigiénés világnapon, az várhatóan júniusban derül majd ki.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat