2019. június 19. Gyárfás
Kihallgatják Marine Le Pent a francia vizsgálóbírók a jogtalanul felvett uniós pénzek miatt
mti.hu
|
2018. október 12. 14:51
|
frissítve: 2018. október 15. 13:13
Beidézték és ezúttal meg is jelent pénteken Marine Le Pen, a radikális jobboldali francia Nemzeti Tömörülés, a korábbi Nemzeti Front elnöke a francia vizsgálóbírók előtt a jogtalanul felvett uniós pénzek ügyében folyó vizsgálat keretében.

marine_le_pen_lepen.jpg

Forrás: bbc.com

A pártelnököt a párizsi ügyészség pénzügyi vizsgálatokkal foglalkozó részlege bizalommal való visszaéléssel gyanúsította meg, de 2017. június 30-án nem jelent meg az első idézésre, hanem nyilatkozatot tett. A pénteki idézésre viszont már megjelent, meghallgatása megkezdődött. 

Az Európai Parlament csaknem 7 millió euróra becsüli azt a kárt, amelyet a korábbi Nemzeti Front okozott azzal, hogy uniós forrásokból, asszisztensi szerződésekkel álcázva fizette ki 2009 és 2017 között franciaországi alkalmazottait, akik nem végeztek munkát az Európai Parlamentben. 

Az ügyben a párizsi ügyészség indított előzetes eljárást, majd 2016 decemberében a vizsgálattal független vizsgálóbírókat bízott meg. Eddig a párt 14 vezetője és képviselője, köztük Marine Le Pen ellen indult eljárás visszaélés gyanújával az ügyben, ezért három év szabadságvesztés és 375 ezer eurós pénzbüntetés is kiszabható. A pártelnök szerint „üres a dosszié”, és a megvádolt párttagok mindig is tagadták az ellenük felhozott vádakat.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat