2019. december 14. Szilárda
Klinikai kérdések – Diagnosztikai válaszok: tudományterületek találkoznak Miskolcon
minap.hu
|
2018. szeptember 14. 16:03
|
frissítve: 2018. szeptember 17. 10:57
A megyei központi kórház és a Miskolci Egyetem több területen, így a kutatásban és a képzésben is együttműködik. Most közösen szerveztek orvosi konferenciát a MAB székházban, ahol a modern orvoslás fontos kérdéseiről tanácskoznak a résztvevő szakértők.

diagnosztika_mab_180914ml_6.jpg

Fotó: Mocsári László

Számos érdekes téma és előadás várja a szakembereket a konferencia két napja során, pénteken és szombaton a Miskolci Akadémiai Bizottság székházában. A rendezvényt a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktató Kórház Laboratóriumi Medicina Osztálya és a Miskolci Egyetem Egészségügyi Kara közösen szervezte.

Kiss-Tóth Emőke, a Miskolci Egyetem Egészségügyi Karának dékánja, intézetigazgató főiskolai tanár úgy fogalmazott: a kétnapos konferencia tökéletesen tükrözi az intézmények közötti együttműködés fontosságát.

diagnosztika_mab_180914ml_7.jpg

– Már 30 éve működünk együtt a megyei kórházzal, ez biztosítja az egyetem számára a gyakorlóbázist. A rendezvény különlegessége, hogy az orvosok és az egészségügyi szakdolgozók számára közösen szerveztük meg a konferenciát, ami az egészségtudomány és az orvostudomány kapcsolódását mutatja – emelte ki Kiss-Tóth Emőke.

Mint mondta, a tudományterületek nem létezhetnek egymás nélkül, hiszen egymásra vannak utalva: az egyik a betegségek gyógyításával, a másik pedig az egészségmegőrzéssel, a prevencióval foglalkozik.

„A gyógyítás komplex szakma, párbeszédet követel meg a tudományterületek között” – hangsúlyozta a Miskolci Egyetem tanára, intézetigazgatója, valamint a megyei kórház Laboratóriumi Medicina Osztályának vezető helyettese, Fodor Bertalan. – Olyan témákat választottunk a kétnapos konferenciára, amelyek napjainkban gyakran előforduló problémákat vizsgálnak és aktuálisak: ilyen például a véralvadásgátlók hatékonysága, az immunológia, vagy az allergia kérdése, amit ma már molekuláris szinten tudunk diagnosztizálni – tájékoztatott Fodor Bertalan, aki a rendezvény egyik főszervezője is.

diagnosztika_mab_180914ml_16.jpg

Az orvosi diagnosztika nagy szerepet kap mindkét napon, hiszen ez az alapképzés már 14 éve elérhető az egyetemen. A pénteki megnyitón Pap Tibor orvosigazgató is hangsúlyozta: a kórház is keresi az olyan kapcsolódási pontokat, amelyek segítenek az egyetem hallgatóinak helyben elhelyezkedni. – Egy olyan nagy intézmény, mint a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kórház kiemelt figyelmet fordít arra, hogy ne csak a gyógyításban járjon az élen, de kellő figyelmet fordítson a jövő egészségügyi szakembereire is; oktassa őket és részt vegyen a tudományos kutatásokban – hangoztatta az orvosigazgató. A kórház jelenleg is 100-150 rezidenst fogad, az ő tudományos továbbképzésüket segíti a mostani konferencia is.

A kórház és az egyetem szakemberei olyan témákat vitathatnak meg az érdeklődőkkel, mint az allergiás betegségek, felső légúti fertőzések korszerű diagnosztikája, képalkotás a XXI. században, vagy éppen az antibiotikumok korszerűsége.

diagnosztika_mab_180914ml_12.jpg

A kétnapos fórum akkreditált továbbképzési lehetőség is az egészségügyben dolgozók számára, tehát kötelező kreditpont is szerezhető, ha előzetes regisztrációt követően részt vesznek az előadásokon és a zárónapon levizsgáznak egy teszt kitöltésével.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat