2020. február 26. Edina
Közép-Európa legnagyobb ipari fejlesztése Tiszaújvárosban
Istenes Zsolt/minap.hu
|
2015. november 10. 16:25
|
frissítve: 2015. november 11. 16:49
Tiszaújvárosban épülhet az ország első műgumi gyára. A borsodi városban ma felavatták a Mol új butadién üzemét, ami alapanyagot állít majd elő annak a japán-magyar műgumigyárnak, ami szintén a TVK területén épül majd. Orbán Viktor az avatóünnepségen azt mondta: Magyarország nemzeti ipara láthatóan éledezik.
Nem

20150805_0233.jpg

60 méter magas kémények és 12 kilométer csőhálózat. Mindez 35 milliárd forintba került saját forrásból. A MOL üzemében butadién gázt gyártanak. Ez azért fontos anyag, mert műanyaggá alakítható. A beindítását jelképező csapot Orbán Viktor miniszterelnök, Mengyi Roland, a térség országgyűlési képviselője és Hernádi Zsolt, a MOL-csoport vezérigazgatója közösen nyitotta meg.

download.jpg

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A rendezvényen bejelentették, hogy az itt előállított alapanyagot egy másik, hamarosan a szomszédban épülő gumigyárban dolgozzák majd fel.

- Nagyszerű hír ez, nemcsak nekünk, a Mol-csoportnak, de a magyar gazdaság, azon belül a borsodi régió számára. Csak itt Tiszaújvárosban ez a 2 beruházás 100 milliárdos értéket állított elő, ez így Közép-Európa legnagyobb ipari fejlesztése – nyilatkozta Hernádi Zsolt, a  MOL-csoport elnök-vezérigazgatója.  

20150805_0142.jpg

A tervek szerint Európa legmodernebb műgumigyárát - amit a Mol és a japán JSR vegyesvállalata épít - évente 5 millió abroncsot gyárt majd.

Ez lesz Magyarországon az első műgumi üzem, amit egy japán-magyar vegyesvállalat épít majd fel. Ez egy fontos és ígéretes lépés. Remélem, hogy a JSR és a MOL munkája hozzájárul majd mindkét ország gazdasági fejlődéséhez – mondta Kouichi Kawasaki, a JSR Corporation ügyvezetője.  

orban_viktor_tiszaujvaros.jpg

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

 

A beruházás kapcsán Orbán Viktor azt mondta: "Magyarországot ma gyakran úgy emlegetik, mint az egyik olyan országot, amely képes lehet az európai gazdaság lefulladó motorjának felpörgetésére.” A miniszterelnök hozzátette, hogy a magyar vegyipar a Molnak köszönhetően újraépül.

Az új gazdasági világrendben minden országnak szüksége van olyan nemzeti iparvállalatokra, amelyek képesek több milliárd forintos és egyben foglalkoztatást is bővítő beruházásokat megvalósítani - mondta Orbán Viktor miniszterelnök. Hozzátette: szükségünk van olyan ipari cégekre, amelyek nagy mennyiségben tudnak gyártani nemzetközi cégek által keresett termékeket. A MOL márpedig kétség kívül ilyen vállalat.

Az új tiszaújvárosi butadiénüzem évi 6-10 milliárd forinttal növelheti a Mol-csoport jövedelmét. A japán céggel közös gumigyár pedig várhatóan 2017-re készül el és több mint száz embernek ad majd munkát.

 

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat