2019. április 20. Tivadar
Közgyűjteményben talál otthonra Dobrossy István és Fügedi Márta hagyatéka
minap.hu
|
2018. június 26. 16:17
|
frissítve: 2018. június 29. 11:58
Két emblematikus miskolci kutató több száz doboznyi gyűjteményét vette át a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Levéltár. Az értékes hagyatékot Dobrossy István és Fügedi Márta gyermekei ajándékozták az intézménynek.

dobrossy_leveltar_180626ml_5.jpg

Fotó: Mocsári László

Dobrossy István, a levéltár volt igazgatója három évvel ezelőtt hunyt el. Felesége, Fügedi Márta etnográfus már tizennyolc éve nincs az élők sorában. Olyan gazdag gyűjteményt hagytak hátra, amelyhez gyermekeik nem mertek hozzányúlni. – Úgy éreztük, szakmai felkészültségre lesz szükség ezen gyűjtemények kezeléséhez  – mondta el Dobrosi Tamás a hétfői sajtótájékoztatón. – Boldogok vagyunk, hogy közgyűjteményi keretek között talál otthonra édesanyánk és édesapánk hagyatéka - tette hozzá testvére, Dobrosi Nóra.

dobrossy_leveltar_180626ml_1.jpg

Kis József, a megyei levéltár-igazgató szerint több hónapba is beletelik, mire végeznek a hagyaték feldolgozásával, de nem bánják. – Nagyon sokszínű iratanyagról van szó, publikált és publikálatlan írásokat, jegyzeteket, gyűjtést egyaránt tartalmaz. Mindkét kutató jelentős: Fügedi Márta a matyó népművészeti kultúra területén tevékenykedett, Dobrossy Istvánnak pedig várostörténeti és tudományszervező munkássága is fontos. Ismerjük több kötetes művét, mely Miskolc történetét mutatja be a kezdetektől 1950-ig, valamint Miskolc életrajzi lexikonját – sorolta az igazgató.

dobrossy_leveltar_180626ml_7.jpg

A tervek szerint fizikailag a levéltárban lehet majd megtekinteni a hagyatékot, de online is szeretnék közkinccsé tenni a gyűjteményt.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat