2022. augusztus 16. Ábrahám
Közös ima a betegek világnapján a megyei központi kórház kápolnájában
minap.hu
|
2019. február 11. 13:03
|
frissítve: 2019. február 14. 15:52
Közös imádságot tartottak február 11-én reggel, a Betegek Világnapja alkalmából a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórházban, az Isteni Irgalmasság Kápolnában. Az Intézeti Lelkészség életében minden esztendőben kiemelkedő esemény a Betegek Világnapja, és az ehhez kapcsolódó megemlékezés.

betegek_vilagnapja_190211_ro_5.jpg

1993-tól tartják február 11-én a Betegek Világnapját, II. János Pál pápa kezdeményezésére. A mai, miskolci szertartáson Révész János kórházi főigazgató kiemelte: az esemény alapgondolata az összefogásról szól. Arról, hogy a betegek irányába kellő empátiát gyakoroljunk, s hogy megfelelően tudjon velük együttműködni az egészségügyi személyzet, az őket támogató papság, a lelkészi, pszichológiai szolgálat. - Ezt a napot annak szenteljük tehát, hogy a betegeket támogató szervezetek, egységek összefogjanak. Összeadjuk az erőinket annak érdekében, hogy a betegek a lehető legjobb ellátást kapják, és a legerőteljesebben tudjuk őket támogatni ne csak a testi, hanem a lelki megújulásban is - hangoztatta a főigazgató.

betegek_vilagnapja_190211_ro_6.jpg

A görögkatolikus szertartás szerinti imaórát Orosz Atanáz, a Miskolci Egyházmegye megyéspüspöke tartotta, aki arról szólt, hogy Ferenc pápa kezdeményezésére idén Kalkuttai Szent Terézre emlékezünk. A 27. világnap alkalmából tehát Indiában kezdődött el az ünneplés. Szent Teréz nem válogatott a betegek között, önként szentelte nekik az életét. - Ajándékozás és odaadás között van különbség, hiszen az ajándékozás csak egyetlen napot érint az évben, míg az odaadás állandóan jelen van az ember életében. Ebben a világban az élet sava-borsa az, ha valaki ingyen és bérmentve tud adni magából. Az önkénteseknek a kórházban elég egy-egy gesztust tenniük ahhoz, hogy elinduljanak ezen az úton. Egy mosoly, egy pohár víz vagy egy simogatás jelzi a betegnek, hogy érdemes meggyógyulnia és tovább élnie, hiszen értékes valaki számára – hangsúlyozta Orosz Atanáz.

betegek_vilagnapja_190211_ro_2.jpg

A jelenlévők ezúttal is imádkoztak a világ összes betegeiért, valamint azokért, akik segítik őket a gyógyuláshoz vezető úton.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat