2021. január 27. Angelika
Kriza Ákos: Miskolcnak biztonság kell, létbiztonság és közbiztonság
Iván Aurél
|
2015. január 27. 20:41
|
frissítve: 2015. február 04. 10:01
Folytatják a történelmi Avas, a belváros és a tapolcai strand fejlesztését, valamint bontják tovább a nyomortelepeket. Így összegezte programját évértékelőjében Kriza Ákos. Az ünnepi estén részt vett Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter, aki bejelentette: 4,5 helyett 8 milliárd forintot biztosít az állam a diósgyőri stadion megújítására.
Nem

Seszták Miklós közölte, hogy így kell, ilyen elhivatottan és eltökélten kell vezetni egy várost, mint ahogy azt Kriza Ákos és csapata teszi.

Seszták Miklós kiemelte: 2010-ben Miskolcon új időszámítás kezdődött. A gazdasági értelemben legyengült immunrendszerű város négy év alatt önfenntartóvá vált. Az adósságkonszolidációban 36 milliárd forinttól szabadult meg Miskolc, ami új mozgásteret nyitott a fejlesztéseknek.

– Az utóbbi három és fél évben 92 milliárd forint fejlesztési forrás hasznosult Miskolcon, ami 7 milliárd forintos működési támogatással egészült ki – fogalmazott a miniszter.

Miskolc ma már az elsők között van Győr és Kecskemét mellett. A kormányzat is erős bástyaként tekint a városra. 2013-ban kiemelt fejlesztési központ lett Miskolc.

evertekelo_sesztak_150127_ml.jpg

Seszták Miklós Miskolcon. Fotó: Mocsári László

Az ipari fejlődés mellett a Miskolc gazdaságának másik tartópillére a turizmus. Jelentősen nőtt a vendégéjszakák száma a városban. A miniszter megemlítette a Digitális Közösségi Programot, amely először Miskolcon indult be, 17 ezer résztvevő kapott számítógépet és informatikai tudást.

Seszták Miklós beszéde végén bejelentette, amiről korábban hírt adtunk, hogy négy és fél milliárd helyett 8 milliárd forintot adhat a kormány a diósgyőri stadion fejlesztésére. Erről napokon belül dönt a kabinet. Ebből a pénzből egy 15 ezer nézőt befogadó UEFA 4-es aréna épül Miskolcon.

Kriza Ákos: Miskolc fejlődési pályára állt

A polgármester évértékelőjében kiemelte, hogy az elmúlt évben a miskolciak háromszor nyilvánítottak véleményt a kormányzatról, az önkormányzatról és az ellenzék nyújtotta alternatívákról. A választások napján jött el az igazság pillanata. Áprilisban az egyik mandátumot a Fidesz-KDNP nyerte meg, a másikat a szocialisták. Kriza Ákos elmondta: ez elgondoltatta, hogy hogyan végezhetnének jobb munkát. Májusban, az európai parlamenti választásokon a 160 szavazókörből 155-ben nyert a Fidesz–KDNP, 4 helyen a Jobbik, míg egy helyen, a Számozott utcákban az MSZP.

kriza_evertekelo_150127ml_3.jpg

Az őszi önkormányzati választáson minden várakozásukat felülmúlták. 2010-ben 15 mandátumot nyert a Fidesz–KDNP a városi közgyűlésben, akkor sokan mondták, ilyen még egyszer nem lesz. Lett: 2014-ben 16 mandátumot szereztek. Ezt a bizalmat köszönte meg a polgármester.

A miskolci gazdasági modell

Gazdasági szempontból is sokat fejlődött Miskolc – folytatta Kriza Ákos. Több mint 4 ezer új munkahely jött létre a városban, a közmunkásokat nem számítva. 2013-ban betelt a Mechatronikai park, így új területet, a Déli Ipari Parkot jelölték ki. Itt az első beköltöző a japán Takata lett, a gyár – bár sokan nem hitték – határidőre elkészült. Már most 300-an dolgoznak ott és 2016-ra ezren fognak. Fejleszt a Bosch is, ahol az elkövetkező években újabb több száz munkahely jön létre..

A régió legnagyobb szállítmányozó cége, a Waberer’s Szemerey ide telepítette régiós központját, és 2014-ben 160 kamionnal bővítette miskolci telephelyét.

Szintén a városvezetés munkaadóbarát hozzáállását és stratégiai szemléletét tükrözi – mondta a polgármester, hogy a Vodafone 2014-ben 240 új munkavállalóval bővítette miskolci ügyfélszolgálati központját – ezt a munkahelyteremtő fejlesztést az önkormányzat 130 millió forinttal támogatta.

2010 óta folyamatosan bővítette kapacitását és létszámát a 100%-ban magyar tulajdonú, miskolci gyökerekkel rendelkező műanyagipari cég, a Star Plus, aminek eredményeként mára 360-an dolgoznak a vállalatnál.

evertekelo_kriza_150127_ml.jpg

Kriza Ákos

A miskolci munkaerő mellett a kormányzat is letette a voksát – folytatta Kriza Ákos – amikor úgy döntött, hogy az Országos Segélyhívó Központ Miskolcon jön létre. Ez az 5 milliárd 450 millió Ft-os beruházás újabb 450 miskolcinak biztosít megélhetést.

2014-ben elkészült Közép-Európa legnagyobb műemlék beruházása, a diósgyőri vár, aminek augusztus óta 83 700 látogatója volt, akik közül 55 ezren ingyen tekintették meg a felújított műemléket. Csak 2015 januárjában 1798-an voltak rá kíváncsiak a történelmi emlékre. Épül a tapolcai strand is, amire két hete kapott a város egymilliárd forint újabb forrást, hogy az idén nyáron már a medencékben hűsölhessenek a miskolciak és az ide látogatók.

„Fészekrakók” ki, egyetemisták be

Megnégyszerezték a közterület-felügyelők létszámát, és léptek a „fészekrakós” ügyekben. Miskolc közbiztonságának legkritikusabb pontja a nyomornegyedek környéke.

– Ez nem cigányügy, nem szegényügy, hanem közbiztonsági, közegészségügyi kérdés – fogalmazott a polgármester.

Több mint 100 „fészekrakós” lakásból költöztették ki azokat, akik jogellenesen kerültek oda és helyükre egyetemisták költözhettek.

A polgármester tájékoztatott, hogy a nyomortelepek felszámolásában és a „fészekrakós” házak rendbe tételében kapott hideget-meleget. A baloldaliak jogvédősködtek, a radikális jobboldalon jogtiprásra akarták rávenni a polgármestert. Kriza Ákos leszögezte: a város a jogot minden esetben betartva folytatja a rendteremtést a városban.

kriza_evertekelo_150127ml.jpg_5.jpg

– Nem állunk meg félúton, továbbra is cél a rendteremtés. Miskolcnak biztonság kell, létbiztonság és közbiztonság – mondta Kriza Ákos.

– Megépítjük a stadiont, elkészül a tapolcai strand, bontjuk a nyomortelepeket és óvodákat építünk. Idén a Salkaházi-programban nemcsak pénzügyi támogatás, de programok is várnak az idősekre – zárta idei terveit Kriza Ákos.

A polgármester végül három pontban összegezte programját: munka, biztonság és közös jövő.

Az évértékelőt teljes egészében rögzítette a Miskolc TV. A felvételt pénteken 19.30 órakor láthatják a nézők.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat