2021. április 22. Csilla, Noémi
Külvárosi legenda szerelemről, elfogadásról, megbocsátásról – Liliom bemutató a Miskolci Nemzeti Színházban
minap.hu / Miskolci Nemzeti Színház
|
2016. február 20. 12:54
|
frissítve: 2016. február 22. 05:47
A magyar irodalom egyik legszebb szerelmes történetét, Molnár Ferenc: Liliom című külvárosi legendáját állítja színpadra a Miskolci Nemzeti Színházban Szabó Máté rendező. Molnár Ferenc hatalmas életművének egyik leghíresebb, legsikeresebb drámája a Liliom, a melegszívű hintáslegény és az egyszerű, de a hintáslegénybe egy életre szerelmes cselédlány megható története, amely február 26-án újra megelevenedik a miskolci színpadon.

liliom_sajtaj_szinhaz_160219_ja_4.jpg

Fotó: Juhász Ákos

Szabó Máté elmondta, bár sokféle dramaturgiában előadták már ezt a történetet, ő Molnár Ferenc eredeti dramaturgiája mellett döntött.  

– A leginkább annak a kontrasztja izgatott ebben a történetben, hogy kívülről milyennek tűnik egy kapcsolat, és belül milyen titkai vannak. Sohasem szándékosan lépünk a helytelen útra. Mindannyian tévelygünk és ha valaki képes elnézni a tévelygésünket, akkor valóban megszűnhetnek a hibáink. 

– Színészként ez egy hatalmas kaland és nagy utazás – mondta Simon Zoltán, akit a Liliom címszerepében láthat majd a közönség. – Liliom ennek a világnak a keretei között nem tud élni, túlságosan szabad lélek a hétköznapok gondjainak kötöttségéhez. Amikor találkozik szerelmével, a két lélek szárnyal egymás mellett, de a testük elszenvedi a mindennapok gyötrelmeit – tette hozzá a színművész.

liliom_sajtaj_szinhaz_160219_ja_2.jpg

Juli szerepét Czakó Julianna alakítja, aki elárulta, bár ez nem egy könnyű feladat, boldog, hogy ezt a szerepet eljátszhatja, mert számára ez a világirodalom legszebb szerelmes története.

– Julika élete a Liliom iránt érzett szerelme miatt vesz 180 fokos fordulatot. Szerintem az a csodálatos ebben, hogy ez a két nyomorult ember hogyan tudja szeretni egymást. Ez egy igazi, őszinte, a síron túl is tartó szerelem. Egyszerre csodálatos és borzasztó – mondta el a színésznő.

A szerelmi háromszög harmadik tagja, a Julikára féltékeny Muskátné szerepében Szirbik Bernadettet láthatjuk. A színésznő elárulta, már játszott Molnár Ferenc darabban korábban.

– A nyelvezet, a stílus, a ruházat, minden nagyon közel áll hozzám, el tudnám képzelni magam abban a korban. Ha lehetne, szívesen visszamennék. Nagyon vágytam Muskátné szerepére, bár azt gondoltam, hogy majd később talál meg – tette hozzá a művésznő.

A Liliom bemutatója február 26-án, pénteken este 7 órától lesz a Nagyszínházban.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat