2019. november 13. Szilvia
„A küzdelmet folytatjuk, a bíróságon és a városban egyaránt”
minap.hu
|
2018. december 13. 13:31
|
frissítve: 2018. december 16. 10:37
„Ahogy eddig, úgy ezután sem ők fogják megmondani, hol, mikor és milyen mértékben lépünk fel mi, miskolciak saját városunkban, a saját biztonságunk érdekében” – szögezte le Kriza Ákos polgármester rendkívüli, országos sajtótájékoztatóján csütörtökön, reagálva a Miskolci Törvényszék szerdai döntésére. A TASZ és a Másság beperelte az önkormányzatot és a rendészetet, cigányellenességgel és zaklatással vádolva őket. Elsőfokon megnyerték a pert. A város fellebbez a döntés ellen.

„Hosszú és nagy, minden miskolci számára fontos küzdelemben” hirdetett első fokon ítéletet szerdán a bíróság – kezdte sajtótájékoztatóját Miskolc polgármestere, aki ezután ismertette a tényeket. Kriza Ákos elmondta: két szervezet, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) és a Másság Alapítvány beperelte a miskolci önkormányzatot, a miskolci polgármesteri hivatalt és a városi rendészetet, amiért a város két pontján – a diósgyőri Számozott utcákban, valamint az Avason, a „fészekrakó” lakásokban – ellenőrzéseket folytattak, az egyébként a város saját tulajdonában lévő ingatlanokban.

vh_sajtaj_tasz_pr_20181206_2.jpg

Fotó: Parai Roland

– A vád az volt ellenünk, hogy cigányellenesek vagyunk és zaklatjuk a „fészekrakókat”, valamint a Számozott utcák lakóit, amivel megsértettük őket alapjogaikban – tette hozzá a városvezető.

A bíróság végül első fokon kimondta, hogy diszkriminatívak voltak, alapjogot sértettek és 10 millió forintra bűntette az önkormányzatot a cigány emberek jogainak megsértéséért.

– A per azonban valójában a TASZ és a Másság Alapítvány, valamint Miskolc egésze között zajlik, mert a per tárgyában én megkérdeztem a miskolciakat, és 35 ezer aláírás gyűlt össze a „fészekrakók” hazaküldése és a nyomornegyedek felszámolása mellett – húzta alá Kriza Ákos.

vh_sajtaj_tasz_pr_20181206_5.jpg

Majd pontokba szedve, részletesen kifejtette álláspontjukat. Elsőként is: „természetesen fellebbezünk”, mert az említett „fészekrakós” lakások, valamint a Számozott utcák kapcsán nem származás alapján történtek az ellenőrzések, hanem a közösségi viselkedés normáit rendszeresen és súlyosan megsértő személyek, családok kapcsán, akiknek gyakran súlyos tartozásai halmozódtak fel a várossal szemben – mondta a polgármester. Hozzátette: „vagyis álláspontunk szerint nem a diszkrimináció volt a vezérelve az ellenőrzéseinknek, hanem a mindenkori rend fenntartása és a törvények betartatása”.

A második pontban azt taglalta, hogy „érdekes módon amikor a fészekrakók és a Számozott utcán élők jelentős része naponta sértette meg a környéken lakók alapjogait, leginkább a biztonsághoz való jogukat, akkor sem a TASZ sem a Másság Alapítvány nem vizsgálódott, hogy vajon mit lehetne tenni a miskolci többség jogainak megvédésére”.

– A Máltai Szeretetszolgálat viszont áldozatos munkát végzett akkor és most is e területeken, így kértük a bíróságot, hogy ha végül megbüntetnének 10 millió forintra, akkor ezt a keresztény Máltai Szeretetszolgálat kapja és ne Soros György ilyen-olyan pártfogoltjai. Ezt el is értük – mondta el Kriza Ákos.

„A küzdelmet folytatjuk, a bíróságon és a városban egyaránt” – hangsúlyozta.

vh_sajtaj_tasz_pr_20181206_3.jpg

A városvezető végül két személyesebb megjegyzéssel is élt.

– Jó hírem van a miskolciaknak: 173 „fészekrakós” lakásból ma már csak 8 van az Avason, ezek is végrehajtási eljárás alatt állnak. A „fészekrakók” helyett egyetemisták és egyetemi oktatók költöztek be többségében a felújított lakásokba. A Számozott utcákban pedig 270 lakás volt, ebből 128-at elbontottunk, 32 üres, 42-t pedig közösségi hasznosításba adtunk. Emelett a város több pontján zajlik a nyomornegyed-felszámolási programunk. Megígértük a miskolciaknak, erre kaptunk felhatalmazást. A bűnözési mutatóink pedig folyamatosan javulnak, az elmúlt 5 évben a felére csökkent a közterületen elkövetett bűncselekmények száma. Ez a jó hír a miskolciaknak – fejtette ki a polgármester.

Kriza Ákos másik személyes megjegyzése az volt, hogy „van egy rossz hírem a TASZ-nak és a Másság Alapítványnak”.

– Ahogy eddig, úgy ezután sem ők fogják megmondani, hogy hol, mikor és milyen mértékben lépünk fel mi, miskolciak saját városunkban, a saját biztonságunk érdekében. Ahogy eddig, úgy ezt továbbra is mi, itt Miskolcon, miskolciak saját hatáskörben fogjuk eldönteni, ha a TASZ és a Másság Alapítvány a feje tetejére áll is – fogalmazott Kriza Ákos. – Ezt ők kifogásolhatják, perelhetnek, ha kell, a büntetést ki is fizetjük, ahogy eddig is tettük, de nem a TASZ és főleg nem a Másság Alapítvány fogja megmondani, hogy mit kell tenni Miskolcon a közbiztonság érdekében. Folytatjuk a bíróságon – zárta sajtótájékoztatóját Miskolc polgármestere.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat