2022. december 03. Ferenc
Lángok martalékává vált a nagyváradi görög katolikus püspöki palota (Videóval!)
ripost.hu
|
2018. augusztus 26. 09:40
|
frissítve: 2018. augusztus 29. 10:27
Lángok csaptak fel szombat este Nagyvárad egyik emblematikus épületében, a görög katolikus püspöki palotában. Eleinte úgy tűnt, a tűz megállíthatatlan, 50 katonai tűzoltó vonult a helyszínre, a teljes bevethető állományt mozgósították – írta a denagy.hu.

22.30 óra körül az épület egyik tornya a Mihai Pavel utcára dőlt. A helyszínre több mint száz tűzoltó érkezett, próbálták megakadályozni, hogy a lángok a szomszédos épületekre is átterjedjenek, ahonnan a lakókat közben kiköltöztették. Az eddigi információk szerint nincs emberi áldozat – a pap, aki az épületben lakott, időben kimenekült.

A katasztrófavédelmi egységeknek 23.45 körül sikerült bejutniuk az épületbe, a tüzet éjjel fél egyre végül szinte teljesen eloltották.

A drónfelvételek azt mutatják, hogy a lángok az egész épületet érintették és a teljes tetőzetet elpusztították.

nagyvarad_puspoki_palota.jpg

A transidex.ro beszámolója szerint a tűz okáról egyelőre nincsen semmilyen hivatalos információ. Annyit tudni, hogy az épület belseje épp felújítás alatt állt. Az egyház illetékesek szerint az épületben nem volt olyan áramforrás, ahonnan a lángra kaphatott volna az épület. A lap információ szerint nem sérült meg senki a tűzvészben. Az épületben jelenleg csak egy pap élt a családjával, de nekik sikerült épségben kimenekülni.

A görög katolikus püspöki palota a nagyváradi magyarok által a régi nevén Szent László térként számon tartott hivatalosan Unirii (Egyesülés) tér dél-nyugati sarkában áll. Ifj. Rimanóczy Károly tervei alapján építették 1903 és 1906 között. A kommunista államosítás után a görög katolikus egyház 1992-ben kapta vissza, ám ténylegesen csak 2004-ben vehette birtokba a palotát, miután kiköltözött belőle a megyei könyvtár. Az épületben felújítási munkát végeztek.

A nagyváradi polgármesteri hivatal már éjszaka közölte, gyűjtés indít a felújításhoz szükséges pénz előteremtésére.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat