2020. július 09. Lukrécia
Lányok napja: a műszaki tudományokat népszerűsítették a Miskolci Egyetemen (Képgalériával!)
Miskolc TV
|
2018. április 26. 16:27
|
frissítve: 2018. április 29. 11:09
Zselés szörny a dexler laborból, vagy egy rendíthetetlen ólomkatona Andersen meséjéből. Diákok készíthették el ezeket a Miskolci Egyetemen. Saját maguk kísérletezhettek az anyagokkal. Méghozzá lányok. Nekik népszerűsítették a műszaki karokat a lányok napján. A játékos laborkísérletekkel a műszaki tudományokat szeretnék vonzóvá tenni a lányok számára.

lanyok_napja_180426_ja_7.jpg

Fotók: Juhász Ákos

Színes zselés szörnyek készültek a Miskolci Egyetem laboratóriumában. Középiskolás lányok készítették őket. Bemutató a gyerekeknek, hogy megismerkedjenek, hogy mi történik egy polimerben, hogyan működik egy polimer, mi az a térhálósódás, mit eredményez a térhálósodás?

Tóth Viktória, a Herman Ottó gimnázium tanulója gyógyszerész szeretne lenni, ezért jött el az egyetemre, hogy az anyagtudományokkal ismerkedjen. – Nagyon szeretem a kémiát, mert színes, sokoldalú. A műszaki pályából igazán a matematikát is szeretem. Szóval ennek a kettőnek a kombinációja – mondta el a Miskolc Televízió kérdésére.

lanyok_napja_180426_ja_29.jpg

A lányok napján több, mint kétszáz végzős középiskolás volt kíváncsi például arra, hogy lesz a forró ólomból tündér, vagy katona. A legtöbben ezért jöttek el a végzős lányok közül, akiktől egyáltalán nem állnak távol a még ma is férfiasnak tartott műszaki tudományok.

Jakab Nóra, a Miskolci Egyetem rektorhelyettese elmondta:  a műszaki karokon most már körülbelül fele-fele arányban vannak jelen a lányok. – A lányok napja rendezvény úgy látszik – idén most már hatodik alkalommal csatlakoztunk az országos rendezvénysorozathoz – eléri a célját, és persze ebben az is benne van, hogy rendkívül jóképű oktatók azok, akik a lányokat ide csábítják az egyetemre – nyilatkozta.

lanyok_napja_180426_ja_11.jpg

A Miskolci Egyetem műszaki képzéseire évről-évre egyre több lány jelentkezik. Ebben nagy szerepe van a lányok napjának, amikor játékos kísérletek segítségével népszerűsítik a műszaki tudományokat. De a duális képzés is egyre vonzóbbá teszi a műszaki pályát a lányok számára is. 

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat