2019. május 21. Konstantin
Lecsó, levendula, sajtok és mézek: boldog szülinapot Miskolci Termelői Nap!
Muntyán Bernadett
|
2018. július 15. 14:28
|
frissítve: 2018. július 17. 14:30
Három éve együtt – a júliusi Termelői Nap mottója. Azé a Termelői Napé, mely mára már beolvadt a miskolciak mindennapjaiba, bevésődött minden hónap harmadik vasárnapján a naptárjukba, és (leginkább!) a szívükbe. Vasárnap szülinapi tortával várták az érdeklődőket, a Gasztro Klaszter tagjai pedig közösen főzték meg a világ legfinomabb lecsóját!

A Termelői Nap „több mint egy szimpla bevásárlás” – fogalmazott a szülinapi Termelői Nap sajtótájékoztatóján Novák Irén, a Miskolci Kulturális Központ Nonprofit Kft. ügyvezetője. És milyen igaz! Ez nem „csak” egy piac, ez nem „csak” egy bevásárló lista pipálás – ez egy közösségi alkalom, melyet a természetesség, a kedvesség, a tudatosság és a sokszínűség jellemez.

A 2015-ben útjára indult kezdeményezéshez szívesen csatlakoztak a helyi termelők, kézművesek, vendéglátók, borászok, zenekarok, előadóművészek, civil szervezetek és más települések képviselői is. Az életre hívásának harmadik szülinapját ünneplő piacon a Mellrákinfó Borsodi Csoportja is képviseltette magát.

termeloi_nap_0715_20180715_bl_002_web.jpg

Bodnár Erika, a csoport vezetője portálunknak elmondta, két fő feladat köré épül tevékenységük. – Az egyik küldetésünk, hogy felhívjuk a figyelmet a szűrések fontosságára, a másik pedig a rehabilitáció – sorolta, majd kiemelte: szeretnék eljuttatni az emberekhez az információt, hogy milyen fontos is a rendszeres szűrés. – A mellrák után is van élet, amit mi sem bizonyít jobban, mint ezek a nők, akik ma is itt vannak velünk. Kavicsfestéssel, hennával, szívpárna-készítéssel és pozitív üzenetekkel készültek a piacra.

termeloi_nap_0715_20180715_bl_040_web.jpg

Kiss János alpolgármester, a rendezvény előtt tartott sajtótájékoztatón kiemelte: a Miskolci Gasztro Klaszter magasabb szintre emelte a Termelői Nap gasztrokulturális küldetését. A piac szülinapja alkalmából pedig a klaszter közös „ajándékkal” készült a Miskolci Termelői Nap vásárlói számára – összefogtak, hogy ezúttal (megalakulásuk óta először) közösen alkossanak valami igazán (konyha)művészit.

termeloi_nap_0715_20180715_bl_035_web.jpg

– Régi álmunk volt már, hogy valamit végre együtt főzzünk, csak eddig még nem találtunk erre megfelelő alkalmat – ezt már Sándor Zsolt, a Miskolci Gasztro Klaszter titkára mondta el portálunknak. Kiemelte: ez a pillanat eljött! A Termelői Vásár ideális erre a célra, a helyszínen vásárolhatják meg a legkiválóbb bio-alapanyagokat.

termeloi_nap_0715_20180715_bl_001_web.jpg

– Nyár van, itt a sok zöldség, így természetesen a lecsóé a főszerep – fogalmazott. Ehhez választották a borokat is, egy könnyed rosé formájában. - Ez az első olyan esemény, ahol együtt főzünk, beszélgetünk, jól érezzük magunkat – hangoztatta. – Egy klasszikus lecsót készítünk füstölt szalonna alapon, vöröshagymával, paprikával, paradicsommal. Csak ót rakunk bele, a legvégén pedig egy kis aszalt-füstölt paradicsom kerül bele és tetején kakastaréjjal tálaljuk – osztotta meg velünk az ínycsiklandozó részleteket Komáromi József, a Drót Bisztró séfje. – Borsot és fűszerpaprikát nem teszünk a lecsóba – tette hozzá.

termeloi_nap_0715_20180715_bl_022_web.jpg

Az elmúlt három évben sok szervezettel, településsel alakult ki együttműködés a rendezvény kapcsán. A júliusi, szülinapi Termelői Napon a bemutatkozó vendégtelepülés ezúttal – a már visszatérő vendégként is emlegetett – Arnót volt. A település polgármesterétől, Üveges Istvántól megtudtuk, valódi lakodalmi ízekkel, színekkel  érkeztek Miskolcra. – Hoztunk egy matyó fotóparavánt, egy lakodalmi zenészt, egy vőfélyt, lakodalmi fonott kalácsot, és májuskosarat is – sorolta.

termeloi_nap_0715_20180715_bl_024_web.jpg

A miskolciak életének szerves részévé vált minden hónap harmadik vasárnapja, amikor újra kezükbe kaphatják fonott kosárkáikat, és végigsétálhatnak az Erzsébet tér sátrai között keresve a kedvenc termelőjük legfrissebb portékáját. Szabó Rózsa úgy fogalmazott: nagyon szereti a hazai és a házi termékeket. – Most éppen tehénsajtot vásároltam chilivel, és pritaminpaprikával – mondta. Rózsa a belvárosban lakik, úgyhogy amikor csak teheti, kimegy a Termelői Napra.

termeloi_nap_0715_20180715_bl_021_web.jpg

– Szerintem szükség van egy ilyen piacra a belváros közepén, és remélem még sok ilyen Termelői Piac lesz még, mert ez az egészséges ételeket jelenti – hangoztatta. Hozzátette: nem szereti a tömegtermékeket, az áruházláncok által előállított dolgokat, nagyon bizalmatlan velük.

termeloi_nap_0715_20180715_bl_023_web.jpg

Rögler Gáborné szerint, a piac üde színfoltja a városnak, ahol minőségi termékeket lehet vásárolni, méghozzá frissen a termelőktől. – Az is nagyon fontos, hogy ilyenkor beköltözik egy kis falusi hangulat a város közepébe – hangoztatta.

termeloi_nap_0715_20180715_bl_028_web.jpg

–Mi nem kifejezetten bevásárolni jöttünk, sokkal inkább a kellemes időtöltés miatt – erről Mészáros Judit szólt. A gyerekekkel a bábelőadást nézték meg az imént, majd a játékokat próbálták ki. – Ez a nap szerintem összehozza az embereket – hangsúlyozta.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat